Την ώρα που η Wall Street καταγράφει μία ακόμα βουτιά, μετά τις επιθετικές δηλώσεις του επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ ότι δεν θα διστάσει να αυξάνει τα επιτόκια όσο οι τιμές ανεβαίνουν, οικονομικοί αναλυτές αναθεωρούν επί τα χείρω τις προβλέψεις τους για την αμερικανική οικονομία.

«Αν και δεν έχουμε επί του παρόντος την ύφεση στις προβλέψεις μας, βλέπουμε τον κίνδυνο ύφεσης να αυξάνεται», δήλωσε η Μπεθ Αν Μποβίνο, επικεφαλής οικονομολόγος των ΗΠΑ για την S&P Global Ratings. «Πλέον ο κίνδυνος ύφεσης είναι στο περίπου 30%. Βλέπουμε όμως ότι ο κίνδυνος αυξάνεται πολύ το 2023, όταν αυτές οι σωρευτικές αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed για να επιτεθούν στον πληθωρισμό θα αρχίζουν να επιβαρύνουν τις πληρωμές στεγαστικών δανείων και τις μηνιαίες πληρωμές», υπογράμμισε.

Η Μποβίνο παρενέβη στο Yahoo Finance Live, προκειμένου να συζητήσει τους κινδύνους ύφεσης υπό το φως των συνεχιζόμενων αυξήσεων των επιτοκίων της Federal Reserve καθώς και των πιο πρόσφατων οικονομικών δεδομένων για την οικονομία.

«Αυτή τη στιγμή, οι άνθρωποι εξακολουθούν να έχουν ένα καλό επίπεδο αποταμιεύσεων», είπε. «Και ο λόγος είναι ότι πέρασαν τόσους μήνες σε καραντίνα, και πολλοί δεν ξόδεψαν και δεν βγήκαν έξω».

Από τα βασικά αγαθά στις υπηρεσίες

Με τη ζήτηση για υπηρεσίες να αυξάνεται ξανά, σημείωσε, οι καταναλωτές αρχίζουν να απομακρύνονται από τα αγαθά και να ξοδεύουν περισσότερα χρήματα σε προσωπικές υπηρεσίες που περιορίστηκαν ή ακυρώθηκαν λόγω της πανδημίας.

«Θέλω να σημειώσω ότι είδαμε καλά στοιχεία για τις βασικές δαπάνες», είπε η Μποβίνο και πρόσθεσε: «Όσον αφορά τη μετατόπιση από τα βασικά αγαθά, στις υπηρεσίες, αυτή είναι λογική γιατί αυτό που βλέπουμε είναι το άνοιγμα της οικονομίας των ΗΠΑ, παρόλο που η Omicron ή η νέα παραλλαγή έχει σίγουρα προκαλέσει κάποια ανησυχία».

Οι δαπάνες λιανικής αυξήθηκαν κατά 0,9% τον Απρίλιο, σημειώνοντας τον τέταρτο συνεχόμενο μήνα αύξησης. Μεγάλο μέρος της αύξησης επικεντρώθηκε στις υψηλότερες καταναλωτικές δαπάνες για εστιατόρια, οχήματα και ρούχα. Άλλοι τομείς υπηρεσιών, όπως τα αεροπορικά εισιτήρια, σημείωσαν επίσης υψηλότερες δαπάνες τον περασμένο μήνα. Επιπλέον, δεδομένα από την JP Morgan Chase που παρακολουθεί τις συναλλαγές με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες διαπίστωσαν αύξηση στις δαπάνες για φαγητό έξω και ψυχαγωγία μεταξύ των καταναλωτών.

«Αυτό μας δίνει κάποιο μαξιλάρι φέτος, αλλά το χαρτζιλίκι θα τελειώσει», ανέφερε. «Αυτό δεν προμηνύεται καλό για την οικονομία των ΗΠΑ στο μέλλον».

Η αγορά εργασίας

Παρά τους υψηλότερους αριθμούς καταναλωτικών δαπανών και τη σχεδόν πλήρη αγορά εργασίας, σημαντικές μακροοικονομικές ανησυχίες έχουν προκαλέσει δισταγμούς στους επενδυτές. Πρώτον, πολλές βιομηχανίες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν έλλειψη εργατικού δυναμικού που έχει αφήσει τις επιχειρήσεις σε ολόκληρη τη χώρα με έλλειψη προσωπικού.

Επίσης, οι αγορές κατρακυλούν από τότε που η Federal Reserve αύξησε το επιτόκιο κατά μισή ποσοστιαία μονάδα – τη μεγαλύτερη τέτοια αύξηση από το 2001 .

«Η Fed ανταποκρίνεται αυξάνοντας τα επιτόκια πολύ επιθετικά», σχολίασε η οικονομολόγος της S&P σχετικά με τις προσδοκίες για μελλοντικές αυξήσεις επιτοκίων της Fed. «Η αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης που είδαμε πιο πρόσφατα, δεν είναι εφάπαξ. Αναμένουμε πολλές περισσότερες φέτος, ενώ άρχισε να γίνεται λόγος και για αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης – αν και έχει αποκλειστεί από τον πρόεδρο Πάουελ».

Θα αποφύγουμε την ύφεση αλλά όχι τον στασιμοπληθωρισμό

Την εκτίμηση πως η αμερικανική οικονομία δεν πρόκειται να αποφύγει την απειλή του στασιμοπληθωρισμού, παρά τις κινήσεις της Federal Reserve, διατύπωσε ο γνωστός οικονομολόγος Μοχάμεντ Ελ Εριάν, επισημαίνοντας δε, πως και οι αγορές θα αντιδράσουν στο ρίσκο της σημαντικής επιβράδυνσης των ρυθμών ανάπτυξης.

Μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg o επικεφαλής του Gramercy Fund Management και πρώην CEO της Pimco υποστήριξε πως η αμερικανική οικονομία πιθανότατα θα καταφέρει να αποφύγει την υποχώρηση της σε ύφεση, όμως «αυτό που είναι αναπόφευκτο είναι ο στασιμοπληθωρισμός» κατά την άποψη του. «Είδαμε την ανάπτυξη να κατεβαίνει και βλέπουμε τον πληθωρισμό να παραμένει ψηλά».

Η ευθύνη γι’ αυτό, κατά τον ίδιο, βρίσκεται στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα και την άποψη που είχε υιοθετήσει πέρυσι πως ο πληθωρισμός σταδιακά θα περιοριστεί.

Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που ο κ. Ελ Εριάν στρέφει τα βέλη του κατά της Fed και της στρατηγικής της απέναντι στον πληθωρισμό. Τον περασμένο Δεκέμβριο είχε υποστηρίξει πως η εκτίμηση πως ο υψηλός πληθωρισμός θα είναι παροδικός «είναι η χειρότερη εκτίμηση στην ιστορία της Federal Reserve».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή