Η Κόστα Ρίκα βρίσκεται σε «πόλεμο» με συμμορία Ρώσων χάκερ που κλείδωσαν με ransomware υπηρεσίες του Δημοσίου και απειλούν την οικονομία της χώρας, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Ροντρίγκο Τσάβες.

Από την πλευρά της, η κυβερνοσυμμορία Conti που εξαπέλυσε τη μεγάλη κυβερνοεπίθεση διπλασίασε στα 20 εκατομμύρια δολάρια τα λύτρα που ζητά για να ξεκλειδώσει τα συστήματα και απείλησε να «ανατρέψει» την κυβέρνηση του Τσάβες, μόλις μια εβδομάδα μετά την ορκωμοσία του.

Μια από τις πρώτες κινήσεις του Τσάβες μετά την ανάδειξή του στην προεδρία ήταν να κηρύξει την Κόστα Ρίκα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ένα μέτρο που συνήθως εφαρμόζεται σε περίπτωση φυσικών καταστροφών, για την αποδέσμευση κονδυλίων.

«Βρισκόμαστε σε πόλεμο»

«Βρισκόμαστε σε πόλεμο και αυτό δεν είναι υπερβολή» δήλωσε ο Τσάβες σύμφωνα με το Associated Press. Είπε μάλιστα ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε σύγκρουση με τρομοκράτες που έχουν συνεργάτες εντός της Κόστα Ρίκα.

Η ομάδα Conti, η οποία πιστεύεται ότι δρα από το έδαφος της Ρωσίας, απάντησε γράφοντας «Είμαστε αποφασισμένοι να ανατρέψουμε την κυβέρνηση μέσω κυβερνοεπίθεσης, έχουμε ήδη δείξει τη δύναμη και την ισχύ μας».

O Ροντρίγκο Τσάβες έπεσε στα βαθιά με το που εξελέγη στην προεδρία (Reuters)

Πότε ξεκίνησε η επίθεση

Η ασυνήθιστα μεγάλη κυβερνοεπίθεση ξεκίνησε τον Απρίλιο, όταν οι χάκερ εγκατέστησαν κακόβουλο λογισμικό που κρυπτογράφησε τα δεδομένα κυβερνητικών υπηρεσιών όπως το υπουργείο Οικονομικών, θέτοντας εκτός λειτουργίας το φορολογικό σύστημα και τις τελωνειακές υπηρεσίες.

Περισσότερο από ένα μήνα μετά, πολλά από τα δίκτυα που παραβιάστηκαν παραμένουν εκτός λειτουργίας.

Την Τετάρτη, αναφέρει το BBC, η κυβέρνηση ενημέρωσε τους δημόσιους υπαλλήλους ότι λόγω της επίθεσης δεν θα πληρωθούν στην ώρα τους και θα πρέπει να υποβάλουν αιτήσεις μέσω email ή χειρόγραφα.

Η ομάδα Conti

Στο μεταξύ, η ομάδα Conti ανέβασε σε ιστοσελίδα του Σκοτεινού Ιστού περισσότερα από 600 gigabyte κυβερνητικών δεδομένων και απειλεί να βγάλει στη φόρα περισσότερα.

Απείλησε μάλιστα ότι, σε περίπτωση που δεν λάβει τα λύτρα ενός μιας εβδομάδας, θα «διαγράψει τα κλειδιά κρυπτογράφησης που απαιτούνται για την αποκατάσταση των πληροφοριακών συστημάτων της κυβέρνησης.

Στις αρχές Μαΐου, η αμερικανική κυβέρνηση απέδωσε στην ομάδα Conti εκατοντάδες επιθέσεις ransomware την τελευταία διετία και επικήρυξε τους χάκερ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «τo FBI εκτιμά ότι μέχρι τον Ιανουάριο του 2022 υπήρξαν πάνω από 1.000 θύματα επιθέσεων που συνδέονται με το ransomware της Conti με τα λύτρα να υπερβαίνουν τα 150 εκατομμύρια δολάρια, κάτι που καθιστά το συγκεκριμένο λογισμικό το πιο δαπανηρό ransomware που έχει καταγραφεί ποτέ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία