Με πισωγύρισμα από την τροχιά ανάκαμψης μετά την πανδημία απειλείται η παγκόσμια αγορά εργασίας, εξαιτίας των τελευταίων lockdown στην Κίνα και των αλυσιδωτών επιπτώσεων στην παγκόσμια οικονομία από το ουκρανικό.

Σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) του ΟΗΕ το πρώτο τρίμηνο του 2022 υπήρχαν 112 εκατομμύρια λιγότερες θέσεις πλήρους απασχόλησης σε σύγκριση με τα προ-COVID επίπεδα και την ίδια στιγμή αυξανόμενος κίνδυνος μείωσης των εργατοωρών στη διάρκεια του έτους.

Η Κίνα αντιπροσώπευε το 86% της μείωσης των εργατοωρών λόγω των μέτρων περιορισμού των κρουσμάτων Covid, ενώ οι διαταραχές στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού που επιδεινώθηκαν εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία απειλούν με περαιτέρω μείωση.

Ας σημειωθεί, ωστόσο, ότι ο γενικός διευθυντής της ILO Γκάι Ράιντερ ανέφερε ότι είναι πολύ πιθανό  τα στοιχεία να μην αποτυπώνουν τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία.

Η ILO προβλέπει ότι θα υπάρξουν 123 εκατομμύρια λιγότερες θέσεις πλήρους απασχόλησης το δεύτερο τρίμηνο έναντι της προ-Covid περιόδου.

Πληθωρισμός

Ο αυξανόμενος πληθωρισμός, κυρίως λόγω της εκτόξευσης των τιμών της ενέργειας και των προβλημάτων που παρουσιάζονται στην εφοδιαστική αλυσίδα, είναι ένας ακόμη παράγοντας που υπονομεύει την παγκόσμια ανάκαμψη και συνεπώς το εργασιακό τοπίο, στον βαθμό που απειλούνται και οι μισθοί των εργαζομένων, επισημαίνει η οργάνωση.

Ο κίνδυνος οι μισθοί να συμπαρασύρουν προς τα πάνω τις τιμές είναι χαμηλός, εκτιμά ο ILΟ, καθώς οι πραγματικοί μισθοί αυξήθηκαν με πιο αργούς ρυθμούς το 2021 από ό,τι πριν από την πανδημία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή