
Οι σύγχρονες έξυπνες τεχνολογίες φέρνουν σημαντικές αλλαγές στις επιχειρήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Eurostat.
Τέτοιες έξυπνες τεχνολογίες περιλαμβάνουν την τεχνητή νοημοσύνη (AI), η οποία δίνει σε μηχανές και συστήματα τη δυνατότητα να μαθαίνουν και να λαμβάνουν αποφάσεις με κάποιο βαθμό αυτονομίας για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων.
Στις έξυπνες τεχνολογίες συμπεριλαμβάνεται επίσης το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet of Things – IoT), όπου μηχανήματα, συσκευές, αισθητήρες ή συστήματα διασυνδέονται και μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω του διαδικτύου.

Τεχνητή νοημοσύνη στο 8% των επιχειρήσεων της ΕΕ
Το 2021, το 8% των επιχειρήσεων στην ΕΕ χρησιμοποίησε τουλάχιστον μία από τις ακόλουθες τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης:
– τεχνολογίες ανάλυσης γραπτού λόγου (εξόρυξη κειμένου).
– τεχνολογίες που μετατρέπουν την προφορική γλώσσα σε μορφή αναγνώσιμη από συσκευή (αναγνώριση ομιλίας)·
– τεχνολογίες που δημιουργούν γραπτή ή προφορική γλώσσα (παραγωγή φυσικής γλώσσας).
– τεχνολογίες αναγνώρισης αντικειμένων ή ανθρώπων με βάση εικόνες (αναγνώριση εικόνας, επεξεργασία εικόνας).
– μηχανική μάθηση (π.χ. βαθιά μάθηση) για ανάλυση δεδομένων.
– τεχνολογίες που αυτοματοποιούν διαφορετικές ροές εργασίας ή βοηθούν στη λήψη αποφάσεων (ρομποτική αυτοματοποίηση διαδικασιών με βάση το λογισμικό AI).
– τεχνολογίες που επιτρέπουν στις μηχανές να κινούνται φυσικά παρατηρώντας το περιβάλλον τους και λαμβάνοντας αυτόνομες αποφάσεις.

Μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, η Δανία κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό επιχειρήσεων που χρησιμοποίησαν οποιαδήποτε από αυτές τις επτά τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης το 2021 (24%).
Άλλες χώρες με σχετικά υψηλή χρήση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης ήταν η Πορτογαλία (17%) και η Φινλανδία (16%).
Tα χαμηλότερα ποσοστά επιχειρήσεων που χρησιμοποίησαν οποιαδήποτε από αυτές τις επτά τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης το 2021 καταγράφηκαν στη Ρουμανία (1%), την Πολωνία, την Ουγγαρία, την Κύπρο, την Εσθονία και τη Βουλγαρία (3%).
Η Ελλάδα βρέθηκε πολύ χαμηλά στην ευρωπαϊκή κατάταξη, στη 19η θέση, με 4%, δηλαδή το ήμισυ του μέσου ευρωπαϊκού ποσοστού.
ΙοΤ στο 29% των επιχειρήσεων
Στο ίδιο έτος αναφοράς, το 29% των επιχειρήσεων της ΕΕ χρησιμοποίησαν διασυνδεδεμένες συσκευές ή συστήματα που μπορούν να παρακολουθούνται ή να ελέγχονται εξ αποστάσεως μέσω του Διαδικτύου (IoT).
Μεταξύ των επιχειρήσεων που ανέφεραν ότι χρησιμοποιούν IoT, η συντριπτική πλειοψηφία το χρησιμοποίησε για την ασφάλεια των χώρων (π.χ. έξυπνα συστήματα συναγερμού, έξυπνες κάμερες και άλλες έξυπνες συσκευές, 72%). Σε μικρότερο βαθμό, οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούσαν το IoT για διαχείριση της κατανάλωσης ενέργειας (π.χ. έξυπνοι μετρητές, έξυπνοι θερμοστάτες, 30%) ή για συντήρηση (π.χ. αισθητήρες για την παρακολούθηση των αναγκών συντήρησης μηχανών ή οχημάτων, 24%).
Μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις στην Αυστρία (51%) χρησιμοποίησαν IoT το 2021. Ακολούθησαν η Σλοβενία (49%), η Φινλανδία και η Σουηδία (40%). Αντίθετα, τα χαμηλότερα μερίδια καταγράφηκαν στη Ρουμανία (11%), στη Βουλγαρία (15%) και στην Εσθονία (17%).
Στην Ελλάδα, το 22% των επιχειρήσεων, περίπου 1 στις 5, χρησιμοποίησαν ΙοΤ, με τη χώρα μας να καταλαμβάνει την 21η θέση στη σχετική ευρωπαϊκή κατάταξη.


Latest News

Πόσο κοστίζουν τα «ευχαριστώ» και «παρακαλώ» στο ChatGPT
Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, Σαμ Όλτμαν, εξήγησε ότι η φράση «η ευγένεια δεν κοστίζει τίποτα» δεν ισχύει ακριβώς στην περίπτωση του ChatGPT.

Γιατί η Samsung επιδιώκει τεχνολογική συμμαχία με κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ
Η πρωτοβουλία έχει σχεδιαστεί για να διευκολύνει τη μετατόπιση του επιχειρηματικού στόχου της Samsung από ακόλουθο σε πρωτοπόρο

Η Silicon Valley θέλει να δημιουργήσει ρομποτικό στρατό για τους «καλούς τύπους» με σύμμαχο την ΑΙ
H Silicon Valley έχει κάνει σημαντική στροφή προς την άμυνα τα τελευταία χρόνια με επενδύσεις εκατοντάδων δισεκατομμυρίων

Η Huawei έτοιμη να προωθήσει προηγμένο τσιπ τεχνητής νοημοσύνης
Το νέο τσιπ τεχνητής νοημοσύνης 910C που ετοιμάζει η Huawei έρχεται τη στιγμή που η Κίνα αναζητά εναλλακτικές λύσεις στα τσιπ της Nvidia

Στις συμπληγάδες ΗΠΑ - Κίνας ο γίγαντας των ημιαγωγών Nvidia - Τι ζητά ο Χουάνγκ στο Πεκίνο;
Ο Τζένσεν Χουάνγκ, CEO της Nvidia, θα απαιτήσει άδειες για να εξάγει το μικροτσίπ H20 AI στην Κίνα

Ιταλική εφημερίδα δημοσίευσε ένθετο γραμμένο από ΑΙ
Μετά τον πρώτο μήνα δοκιμών, η ιταλική εφημερίδα Il Foglio προσέλαβε το σύστημα ως μόνιμο υπάλληλο.

Η Δικαιοσύνη αναβαθμίζεται ψηφιακά με συστήματα AI
Μέχρι σήμερα, η μετάφραση εκατοντάδων, αν όχι χιλιάδων, σελίδων και η αναζήτηση διαθέσιμων μεταφραστών και διερμηνέων, ειδικά σε κάποιες γλώσσες, προκαλεί σημαντικές καθυστερήσεις

Ξεκινά η υλοποίηση του ελληνικού εργοστασίου τεχνητής νοημοσύνης
Το AI Factory «Pharos» είναι ένα από τα πρώτα δεκατρία «εργοστάσια» Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ευρώπη

Η TDK φέρνει επανάσταση στη δημιουργική ΑΙ
Η TDK κατέγραψε χρόνους απόκρισης 20 τρισεκατομμυρίων του δευτερολέπτου στη δοκιμή για τη βελτίωση των ταχυτήτων μεταφοράς δεδομένων

Ξεπέρασαν τις 15.000 οι επισκέπτες στη Beyond 2025
Η BEYOND 2025 συγκέντρωσε περισσότερους από 300 εκθέτες από την Ελλάδα και από 10 χώρες