
Με μικρές μεταβολές έκλεισαν τελικά σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, ανατρέποντας τις πρωινές απώλειες παρά τις ανησυχίες για την πορεία του πληθωρισμού και της ανάπτυξης, εν μέσω αυξήσεων επιτοκίων.
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,1%, με το κλάδο της τεχνολογίας να χάνει 2%, ενώ εκείνος των εταιρειών κοινής ωφελείας κέρδισε 3%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,01% στις 7.168 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε κέρδη 0,23% στις 12.813 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,14% στις 5.931 μονάδες.
Σε επίπεδο εβδομάδας ο FTSE 100 υποχώρησε 0,6%, ο DAX έχασε 2,3%, όπως και ο CAC 40.
Σε επίπεδο τίτλων, η FDJ σημείωσε απώλειες 4,6% αφού η Citigroup υποβάθμισε τη σύσταση της μετοχής της γαλλικής εταιρείας λοταρίας από «αγορά» σε «πώληση». Στον αντίποδα, η σουηδική εταιρεία ακινήτων SBB, κέρδισε περισσότερο από 9% μετά τη δημοσίευση κατάστασης ταμειακών ροών του 2021.
Αρνητικό το κλίμα
Πάντως, το κλίμα των αγορών παραμένει αρνητικό καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης και οι πληθωριστικές πιέσεις συνεχίζουν να αυξάνονται, ωθώντας τις κεντρικές τράπεζες να ξεκινήσουν επιθετική νομισματική πολιτική τροφοδοτώντας τους φόβους για παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση.
- Διαβάστε επίσης: Πληθωρισμός: Νέο ρεκόρ σε Ευρωζώνη και Ελλαδα τον Ιούνιο
Την ίδια ώρα, σοκ προκαλούν τα στοιχεία της Eurostat για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης, καθότι σημειώθηκε νέο ρεκόρ. Ειδικότερα 8,6% διαμορφώθηκε τον Ιούνιο ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη από 8,1% τον Μάιο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η επίσημη στατιστική αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η νέα άνοδος το πληθωρισμού προκαλεί «πονοκέφαλο» στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία εντός του Ιουλίου αναμένεται να ανακοινώσει την πρώτη αύξηση επιτοκίων από το 2011. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η συγκεκριμένη αύξηση θα είναι της τάξης των 0,25 μονάδων βάσης, ενώ αντίστοιχη κίνηση αναμένεται και τον Σεπτέμβριο.
- Διαβάστε επίσης: BIS: Καλεί τις κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκια «γρήγορα και αποφασιστικά»
Επίσης, πτωτικά κινήθηκε η μεταποιητική παραγωγή σε ολόκληρη την ευρωζώνη για πρώτη φορά από τις αρχές του 2020, οπότε και ξεκίνησαν τα lockdown, λόγω πανδημίας. Ειδικότερα, ο δείκτης S&P μεταποίησης ευρωζώνης (PMI), ο οποίος παρακολουθεί τη δραστηριότητα στον κλάδο, δείχνει ότι η παραγωγή υποχώρησε για πρώτη φορά σε δύο χρόνια.


Latest News

Άντεξαν και σήμερα οι ευρωαγορές, ισχυρά τα εβδομαδιαία κέρδη
Αντοχές έδειξαν και σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Εισροές κεφαλαίων που αποχωρούν από άλλα περιουσιακά στοιχεία υψηλότερου κινδύνου

Κράτησε τις 1.700 μονάδες το ΧΑ, έθεσε τις βάσεις για υψηλότερα
Ο Απρίλιος αποδεικνύεται «πολύ σκληρός για να πεθάνει» υπερασπίζοντας την φήμη του, ως τον καλύτερο μήνα του έτους

Προβληματίζει και πάλι τη Wall Street ο Τραμπ
Επανέρχονται στην Wall Street οι ανησυχίες για τους δασμούς

Οπισθοχωρεί στην άμυνα το Χρηματιστήριο - Πιέσεις στους πρωταγωνιστές του Απριλίου
Πολλά χαρτοφυλάκια αποζητούν την κατοχύρωση των βραχυπρόθεσμων κερδών

Ο πυρετός του χρυσού στην Κίνα - Οι μικροεπενδυτές και οι προειδοποιήσεις των αρχών
Γιατί οι Κινέοι δανείζονται ή βάζουν τις αποταμιεύσεις τους στον χρυσό

Προς εβδομαδιαία πτώση οι τιμές του πετρελαίου με φόντο την αύξηση της παραγωγής
To πετρέλαιο διέγραψε τα προηγούμενα κέρδη λόγω των φόβων ότι η παραγωγή μπορεί να είναι υπερβολική σε σχέση με τη ζήτηση

Βρίσκει καύσιμα για υψηλότερα επίπεδα το Χρηματιστήριο
Το Χρηματιστήριο Αθηνών διαθέτει τα καύσιμα ώστε να κλείσει τελείως την ψαλίδα της πτώσης του πρώτου δεκαημέρου του Απριλίου

Γαλλικές στηρίξεις παίρνουν οι ευρωαγορές - Άλμα για τη Safran
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,07%.

Τρίτη ημέρα ανόδου για τις αγορές της Ασίας
Καταλύτης οι πληροφορίες ότι η Κίνα εξετάζει εξαίρεση αμερικανικών προϊόντων από τους δασμούς 125%

Μήπως ήρθε η ώρα για επένδυση σε ασήμι;
Η ιστορία δείχνει ότι το ασήμι θα μπορούσε να ακολουθήσει την άνοδο του χρυσού