Με μικρές μεταβολές έκλεισαν τελικά σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, ανατρέποντας τις πρωινές απώλειες παρά τις ανησυχίες για την πορεία του πληθωρισμού και της ανάπτυξης, εν μέσω αυξήσεων επιτοκίων.
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,1%, με το κλάδο της τεχνολογίας να χάνει 2%, ενώ εκείνος των εταιρειών κοινής ωφελείας κέρδισε 3%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,01% στις 7.168 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε κέρδη 0,23% στις 12.813 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,14% στις 5.931 μονάδες.
Σε επίπεδο εβδομάδας ο FTSE 100 υποχώρησε 0,6%, ο DAX έχασε 2,3%, όπως και ο CAC 40.
Σε επίπεδο τίτλων, η FDJ σημείωσε απώλειες 4,6% αφού η Citigroup υποβάθμισε τη σύσταση της μετοχής της γαλλικής εταιρείας λοταρίας από «αγορά» σε «πώληση». Στον αντίποδα, η σουηδική εταιρεία ακινήτων SBB, κέρδισε περισσότερο από 9% μετά τη δημοσίευση κατάστασης ταμειακών ροών του 2021.
Αρνητικό το κλίμα
Πάντως, το κλίμα των αγορών παραμένει αρνητικό καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης και οι πληθωριστικές πιέσεις συνεχίζουν να αυξάνονται, ωθώντας τις κεντρικές τράπεζες να ξεκινήσουν επιθετική νομισματική πολιτική τροφοδοτώντας τους φόβους για παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση.
- Διαβάστε επίσης: Πληθωρισμός: Νέο ρεκόρ σε Ευρωζώνη και Ελλαδα τον Ιούνιο
Την ίδια ώρα, σοκ προκαλούν τα στοιχεία της Eurostat για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης, καθότι σημειώθηκε νέο ρεκόρ. Ειδικότερα 8,6% διαμορφώθηκε τον Ιούνιο ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη από 8,1% τον Μάιο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η επίσημη στατιστική αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η νέα άνοδος το πληθωρισμού προκαλεί «πονοκέφαλο» στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία εντός του Ιουλίου αναμένεται να ανακοινώσει την πρώτη αύξηση επιτοκίων από το 2011. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η συγκεκριμένη αύξηση θα είναι της τάξης των 0,25 μονάδων βάσης, ενώ αντίστοιχη κίνηση αναμένεται και τον Σεπτέμβριο.
- Διαβάστε επίσης: BIS: Καλεί τις κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκια «γρήγορα και αποφασιστικά»
Επίσης, πτωτικά κινήθηκε η μεταποιητική παραγωγή σε ολόκληρη την ευρωζώνη για πρώτη φορά από τις αρχές του 2020, οπότε και ξεκίνησαν τα lockdown, λόγω πανδημίας. Ειδικότερα, ο δείκτης S&P μεταποίησης ευρωζώνης (PMI), ο οποίος παρακολουθεί τη δραστηριότητα στον κλάδο, δείχνει ότι η παραγωγή υποχώρησε για πρώτη φορά σε δύο χρόνια.