Οι επενδυτές κρυπτογράφησης θα πρέπει να λάβουν το κραχ της αγοράς ως ένα «προειδοποιητικό μάθημα» σχετικά με την τοποθέτηση χρημάτων σε επικίνδυνα μη ελεγχόμενα περιουσιακά στοιχεία και δεν μπορούν να υπολογίζουν σε κανένα είδος διάσωσης, δήλωσε η κορυφαία ρυθμιστική αρχή κινητών αξιών της Ευρώπης.

«Έχουμε ήδη προειδοποιήσει από νωρίς φέτος. . . σχετικά με τους σοβαρούς κινδύνους που ανέλαβαν οι μικροεπενδυτές επενδύοντας σε ορισμένα από τα περιουσιακά στοιχεία κρυπτογράφησης», δήλωσε η Βερένα Ρος, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών, όπως αναφέρουν οι Financial Times, τονίζοντας ότι η παγκόσμια αγορά κρυπτογράφησης έχει υποχωρήσει περισσότερο από 70%.

Διαβάστε επίσης – Τα κρυπτονομίσματα δεν είναι το νέο νομισματικό σύστημα που χρειαζόμαστε

Θέμα επιβίωσης

«Νομίζω ότι υπάρχει ένα πραγματικό ερώτημα σχετικά με το αν πολλά από αυτά τα [κρυπτογραφικά στοιχεία] θα επιβιώσουν. . . Ελπίζω ότι κάποιοι από αυτούς τους επενδυτές θα το δουν αυτό και θα πάρουν ένα προειδοποιητικό μάθημα τουλάχιστον για να σκεφτούν πόσα από τα χρήματά τους επενδύουν σε αυτού του είδους τα περιουσιακά στοιχεία».

Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει προοπτική ευρωπαϊκής διάσωσης για τους επενδυτές, επειδή οι προειδοποιήσεις για τους κινδύνους ήταν τόσο διαδεδομένες.

Διαβάστε επίσης: Κρυπτονομίσματα: Aκόμα μια πτώχευση τράπεζας

Τον Μάρτιο, η ESMA και οι άλλες κορυφαίες χρηματοοικονομικές ρυθμιστικές αρχές της Ευρώπης προειδοποίησαν τους καταναλωτές για την «μεγάλη πιθανότητα να χάσουν όλα τα επενδεδυμένα χρήματά τους» εάν αγόραζαν κρυπτονομίσματα.

Διαβάστε επίσης – E.E. – ESMA: «Καμπανάκι» στους επενδυτές για το Bitcoin

Επιθετικό μάρκετινγκ

«Όλοι έχουμε πει ότι αυτό είναι κάτι που δεν ρυθμίζεται επί του παρόντος, [….] που γνωρίζουμε ότι υπάρχει πολλή απάτη και επιθετικό μάρκετινγκ σε εξέλιξη», υπογράμμισε η Ρος.

Η ESMA ετοιμάζεται να αναλάβει την ευθύνη αδειοδότησης για τους μεγαλύτερους παρόχους υπηρεσιών κρυπτογράφησης στην Ευρώπη στο πλαίσιο μιας συμφωνίας ορόσημο που συμφωνήθηκε στις Βρυξέλλες τον περασμένο μήνα, η οποία περιλαμβάνει επίσης διατάξεις όπως υποχρεωτικές περιβαλλοντικές γνωστοποιήσεις και κάποια προστασία των καταναλωτών για πράγματα όπως χαμένα πορτοφόλια κρυπτογράφησης.

Άμεσες ενέργειες

Η συμφωνία τίθεται σε ισχύ από τα μέσα του 2023 και έχει περίοδο εφαρμογής 18 μήνες. Η Ρος είπε ότι είναι σημαντικό να κινηθούμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα και να πιέσουμε για «σύγκλιση» των εθνικών κανόνων που ήδη ισχύουν, απηχώντας τις εκκλήσεις της ΕΚΤ την περασμένη εβδομάδα.

Η ESMA παρακολουθεί επίσης τις εξελίξεις στα εμπορεύματα και σε άλλες αγορές καθώς ο πληθωρισμός και τα επιτόκια αυξάνονται και η απότομη επιδείνωση του οικονομικού περιβάλλοντος προκαλεί αστάθεια.

«Βλέπουμε πραγματικούς κινδύνους από αντιδράσεις της αγοράς στο μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον», ανέφερε η Ρος, προσθέτοντας ότι οι ρυθμιστικές αρχές προσπαθούν να καταλάβουν «από πού μπορεί να προκύπτουν αυτοί οι κίνδυνοι έτσι ώστε . . . τουλάχιστον να γνωρίζουμε ποιες είναι οι σημαντικές διορθώσεις της αγοράς που θα μπορούσαν να συμβούν».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News