Σε χαμηλά επίπεδα διατηρήθηκαν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων του ευρωπαϊκού νότου καθώς τα σχόλια της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, ενίσχυσαν την άποψη ότι δεν υπάρχει βιασύνη για άρση των έκτακτων μέτρων στήριξης από την ΕΚΤ.

Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου παρέμειναν κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 8 εβδομάδων.

Η Λαγκάρντ, σε δηλώσεις της στο περιοδικό Politico, είπε ότι ενώ η οικονομία της Ευρωζώνης βρίσκεται σε σημείο καμπής, η ανάκαμψή της πρέπει να είναι ισχυρή και βιώσιμη προτού η κεντρική τράπεζα μπορέσει να συζητήσει την αποκλιμάκωση των έκτακτων μέτρων στήριξης.

Η ΕΚΤ συμφώνησε την προηγούμενη εβδομάδα να διατηρήσει έναν υψηλότερο ρυθμό αγοράς ομολόγων προκειμένου να κρατήσει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα το κόστος δανεισμού. Η εξέλιξη αυτή πρόσφερε στήριξη στις αγορές ομολόγων και πίεσε τις αποδόσεις χαμηλότερα.

Η Ιταλία, ένας από τους περισσότερο ωφελημένους του προγράμματος αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, ηγήθηκε αυτής της πτώσης. Η απόδοση του 10ετούς άγγιξε το 0,74%, προσωρινά, προτού σταθεροποιηθεί στο 0,75%.

«Τα σχόλια της Λαγκάρντ υποστηρίζουν τη σταθερότητα των τιμών,» δήλωσε ο Αντουάν Μπουβέ, της ING. «Θεωρητικά, αυτό θα μπορούσε να προσελκύσει ζήτηση σε συναλλαγές carry-trades, όμως πιστεύω ότι αυτό έχει ήδη προεξοφληθεί,» τόνισε, για να προσθέσει ότι οι αγορές ομολόγων μπορεί να γίνουν περισσότερο ευάλωτες σε μια αλλαγή τάσης στις εκδόσεις ομολόγων.

Οι περισσότερες αποδόσεις 10ετών ομολόγων  στην Ευρωζώνη κινήθηκαν σταθεροποιητικά εν όψει της διήμερης συνεδρίασης της Federal Reserve. Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου αναφοράς βρισκόταν στο -0,27%, έχοντας υποχωρήσει την Παρασκευή στο -0,287% -το χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο.

Το ενδιαφέρον της αγοράς στρέφεται στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την αναμενόμενη έκδοση 10ετούς ομολόγου –του πρώτου στο πλαίσιο των 800 δις ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης. Η πώληση αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Τρίτη και θα ανέρχεται στα 10 δις ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές