Στη μετοχική σύνθεση της Aston Martin εισέρχεται το επενδυτικό fund της Σαουδικής Αραβίας, καθώς οι συνομιλίες που «έτρεχαν» ανάμεσα στις δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία. Με τον τρόπο αυτό η βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία θα λάβει μια πολύτιμη ένεση ρευστότητας στο πλαίσιο της προσπάθειας της να διασφαλίσει νέα κεφάλαια ύψους 650 εκατ. στερλίνων, προκειμένου να αποπληρώσει τα χρέη της και να δρομολογήσει νέες επενδύσεις.

Συγκεκριμένα, το Saudi Public Investment Fund (PIF) επικεφαλής του οποίου είναι ο ίδιος ο πρίγκιπας-διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, θα αγοράσει μετοχές ύψους 78 εκατ. στερλίνων, ενώ θα καλύψει και μια αύξηση κεφαλαίου ύψους 575 εκατ. στερλίνων με την οποία θα εξελιχτεί στο δεύτερο κυριότερο μέτοχο της Aston Martin μετά το επενδυτικό fund της Yew Tree του Καναδού μεγιστάνα Λόρενς Στρολ. Το μερίδιο του Yew Tree θα μειωθεί από το 22% στο 18,3%.

Διαβάστε επίσης: Η VW προβλέπει μείωση του χρόνου παράδοσης των ηλεκτρικών οχημάτων της 

Οι Σαουδάραβες με την δυναμική είσοδο τους θα πάρουν δύο θέσεις στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας.

Νέες επενδύσεις 

Η βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία βρισκόταν σε οικονομικό τέλμα, αδυνατώντας να επενδύσει τα κονδύλια που ήταν απαραίτητα για την ανάπτυξη νέων μοντέλων, κυρίως ηλεκτρικών οχημάτων, προκειμένου να κρατήσει την παρουσία της στον κλάδο διεθνώς. Μεγάλος της στόχος είναι η πλήρης στροφή στην ηλεκτροκίνηση μέχρι το 2030 με σημείο αιχμής το πρόγραμμα Valkyrie που επικεντρώνεται σε υβριδικά σπορ αυτοκίνητα.

Μέρος των νέων κονδυλίων θα κατευθυνθούν στον τομέα της ηλεκτροκίνησης, αλλά τουλάχιστον το μισό από το ποσό που θα διασφαλιστεί από τους Σαουδάραβες θα δοθεί για την αποπληρωμή μέρους των πολύ υψηλών χρεών της εταιρείας, για την κάλυψη των οποίων απαιτούνται 130 εκατ. στερλίνες ετησίως μόνο σε τόκους.

Η ανησυχία των επενδυτών για την οικονομική κατάσταση και τη βιωσιμότητα της εταιρείας είχε προκαλέσει ζημιά στη μετοχή της. Είναι χαρακτηριστικό πως η χρηματιστηριακή της αξία βρισκόταν στα 432 εκατ. στερλίνες την περασμένη εβδομάδα, από τα 1,6 δισ. στις αρχές της χρονιάς.

Για το πρώτο μισό του έτους οι πωλήσεις της υποχώρησαν κατά 8% σε σχέση με τα αντίστοιχα περσινά επίπεδα, αν και υπάρχει η εκτίμηση πως τα νούμερα θα κινηθούν σε καλύτερα επίπεδα το δεύτερο εξάμηνο.

Σύμφωνα με βρετανικά δημοσιεύματα, το σαουδαραβικό fund δεν ήταν ο μόνος ξένος επενδυτής που ενδιαφέρθηκε για ένα κομμάτι της Aston Martin. Έντονο ενδιαφέρον για τη βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία είχε εκδηλώσει και μια κοινοπραξία υπό την κινεζική βιομηχανία αυτοκινήτου Geely, που ελέγχει ήδη τη βρετανική Lotus και τη σουηδική Volvo. Μάλιστα, οι Κινέζοι ήταν διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε πολύ μεγαλύτερη επένδυση που θα έφτανε τα 1,3 δισ. στερλίνες, όμως η διοίκηση της Aston Martin απέρριψε την προσφορά, θεωρώντας πως επρόκειτο για μια «μεταμφιεσμένη κίνηση εξαγοράς».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή