Θετικά αντέδρασαν οι ευρωπαϊκές αγορές στα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, αν και δεν έλειψε ο σκεπτικισμός για το πως θα επηρεάσουν τις πολιτικές της Federal Reserve, άρα και την ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου.Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε κέρδη 1%, με τον κλάδο των λιανικών πωλήσεων να κερδίζει 3%. Ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε κατά 0,25% στις 7.507 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 1,23% στις 13.700 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,52% στις 6.523 μονάδες.

Κερδισμένοι και χαμένοι στο ταμπλό

Σε επίπεδο τίτλων, η Ahold Delhaize σημείωσε άνοδο 8%, αφού η ολλανδική εταιρεία λιανικών πωλήσεων ανέφερε ισχυρά κέρδη για το δεύτερο τρίμηνο και διέκοψε τα σχέδιά του για απόσχιση της Bol.com, λόγω των δυσμενών συνθηκών της αγοράς. Άλμα 9% και για την Vestas, η οποία διατήρησε σταθερό το guidance των μεγεθών της το 2022, παρά τα χαμηλότερα του αναμενομένου αποτελέσματα β’ 3μηνου. Στον αντίποδα, η γερμανική φαρμακευτική εταιρεία Evotec υποχώρησε 8% στην αγορά της Φρανκφούρτης.

Ο πληθωρισμός και οι επόμενες κινήσεις της Fed

Η συσχέτιση των ευρωπαϊκών αγορών με τις πολιτικές της Federal Reserve παραμένει ισχυρή, με τα στοιχεία που επηρεάζουν την αμερικανική κεντρική τράπεζα να βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ διαμορφώθηκε στο 8,5% τον Ιούλιο, από 9,1% που ήταν έναν μήνα πριν. Ωστόσο, παρά την πτώση ο πληθωρισμός εξακολουθεί να κινείται σε υψηλά 40ετίας, καθιστώντας επιτακτική ανάγκη για τη Federal Reserve να συνεχίσει τη σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής.Το μείζον δίλημμα για τους Αμερικανούς τραπεζίτες είναι αν θα συνεχίσει την επιθετική αύξηση των επιτοκίων αποφασίζοντας άλλες 75 μ.β. τον Σεπτέμβριο, με κίνδυνο να βυθιστεί η οικονομία σε ύφεση, ή αν θα χαλαρώσει τους ρυθμούς.

Oι μάκρο – ειδήσεις

Την ίδια ώρα, στα μάκρο της ημέρας, στο 8,5% επιβεβαιώθηκε η αύξηση των τιμών καταναλωτή στη Γερμανία τον Ιούλιο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή σημείωσαν άνοδο 0,8%.Επίσης, το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής της Ιταλίας Istat επιβεβαίωσε τις πρόσφατες προβλέψεις του για τον πληθωρισμό του Ιουλίου. Βάσει της επεξεργασίας των τελικών στοιχείων, τον περασμένο μήνα ο πληθωρισμός στην Ιταλία αυξήθηκε κατά 7,9% σε ετήσια βάση και κατά 0,4% σε μηνιαία.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Σημαντική ώθηση έδωσε το θετικό σήμα από τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ

Με άλμα που έφτασε το 1,9% υποδέχτηκε τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και το ελληνικό χρηματιστήριο, ακολουθώντας τα κέρδη “ανακούφισης” που υπήρξαν και στις διεθνείς αγορές, διαπερνώντας μάλιστα κρίσιμα τεχνικά επίπεδα.

Ο γενικός δείκτης έκλεισε τελικά με κέρδη 1,86% στις 875,47 μονάδες, με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 39 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές