Σταθεροποιητικές κινήσεις καταγράφει το δολάριο και οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων κινούνται υψηλότερα, με το βλέμμα στραμμένο στα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες αργότερα σήμερα.

Λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση των ισχυρών στοιχείων για την απασχόληση, που σύμφωνα με κάποιους αναλυτές απομακρύνουν το σενάριο της ύφεσης, η πορεία του πληθωρισμού θα καταδείξει ποια θα είναι η πορεία της Fed τους επόμενους μήνες κι αν οι έως τώρα κινήσεις της έχουν αρχίσει να αποδίδουν.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που δημοσιεύει το πρακτορείο Reuters, ο τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ τον Ιούλιο, αναμένεται να έχουν αυξηθεί με πολύ πιο αργό ρυθμό, κυρίως λόγω της απότομης πτώσης του κόστους της βενζίνης, δίνοντας το πρώτο αξιοσημείωτο σημάδι ανακούφισης για τους Αμερικανούς που παρακολούθησαν την άνοδο του πληθωρισμού τα τελευταία δύο χρόνια.

Ειδικότερα, αναλυτές εκτιμούν ότι ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή σε μηνιαία βάση θα έχει αυξηθεί μόλις κατά 0,2% μετά την άνοδο 1,3%.

Διαβάστε επίσης – Ο καυτός πληθωρισμός στις ΗΠΑ κρύβει τα κομμάτια της σκιάς

Πτώση ρεκόρ

Αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη μηνιαία επιβράδυνση των αυξήσεων των τιμών από το 2005, η οποία ακολουθεί μια πτώση κατά περίπου 20% στο κόστος της βενζίνης.

Σε ετήσια βάση ο πληθωρισμός αναμένεται να τρέξει με ρυθμό 8,7% μετά από άνοδο 9,1% τον Ιούνιο, η οποία θα είναι η μεγαλύτερη επιβράδυνση του ετήσιου πληθωρισμού από τον Απρίλιο του 2020.

ΗΠΑ – ΗΠΑ: Τελικά είναι σε ύφεση η αμερικανική οικονομία;

Τα διλήμματα της Fed

Ωστόσο, παρά την αποκλιμάκωση ο πληθωρισμός εξακολουθεί να κινείται σε υψηλά 40ετίας, καθιστώντας επιτακτική ανάγκη για τη Federal Reserve να συνεχίσει τη σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής.

Το μείζον δίλημμα για τους Αμερικανούς τραπεζίτες είναι αν θα συνεχίσει την επιθετική αύξηση των επιτοκίων αποφασίζοντας άλλες 75 μ.β. τον Σεπτέμβριο, με κίνδυνο να βυθιστεί η οικονομία σε ύφεση, ή αν θα χαλαρώσει τους ρυθμούς.

Τα σημερινά στοιχεία αναμένεται να δώσουν μία πρώτη ένδειξη, ωστόσο τα στοιχεία της απασχόλησης την προηγούμενη εβδομάδα, βέβαιο είναι ότι περιέπλεξαν κάπως τη λήψη αποφάσεων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή