Οι προοπτικές των καταναλωτών στις ΗΠΑ για τον πληθωρισμό μειώθηκαν σημαντικά τον Ιούλιο, εν μέσω μιας απότομης πτώσης των τιμών του φυσικού αερίου αλλά και της αυξανόμενης πεποίθησης ότι θα σταματήσει το ράλι των αυξήσεων στα τρόφιμα και τη στέγαση.

Η μηνιαία Έρευνα των Προσδοκιών Καταναλωτή της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Νέας Υόρκης έδειξε ότι οι ερωτηθέντες αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα κυμανθεί με ρυθμό 6,2% το επόμενο έτος και ποσοστό 3,2% για τα επόμενα τρία χρόνια.

Ενώ αυτοί οι αριθμοί εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλοί σύμφωνα με τα ιστορικά πρότυπα, σημειώνουν μεγάλη πτώση από τα αντίστοιχα αποτελέσματα 6,8% και 3,6% από την έρευνα του Ιουνίου.

Διαβάστε επίσης – Μπόουμαν-Fed: Υπέρ των επιθετικών αυξήσεων των επιτοκίων μέχρι να μειωθεί ο πληθωρισμός

Ιστορική «αισιοδοξία»

Έως τον Ιούνιο, οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 10,4% το περασμένο έτος, σύμφωνα με το Γραφείο Στατιστικής Εργασίας. Εξακολουθεί να αναμένεται να ανέβουν 6,7% τους επόμενους 12 μήνες, αλλά αυτό είναι μια πτώση από την έρευνα του Ιουνίου κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες, τη μεγαλύτερη πτώση σε μια σειρά δεδομένων που χρονολογείται από τον Ιούνιο του 2013.

Ομοίως, οι ερωτηθέντες βλέπουν τις τιμές του φυσικού αερίου, οι οποίες αυξήθηκαν 60% το περασμένο έτος, να ενισχύονται με ρυθμό μόλις 1,5% το επόμενο έτος, μια διολίσθηση 4,2 ποσοστιαίων μονάδων από τον Ιούνιο, τη δεύτερη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση στην ιστορία της έρευνας.

Διαβάστε επίσης – Ο πληθωρισμός, η Fed και η πορεία προς την ύφεση: Η Μεγάλη Εικόνα

Τέλος, οι τιμές των κατοικιών αναμένεται να αυξηθούν κατά 3,5% από 4,4% τον Ιούνιο, το χαμηλότερο προβλεπόμενο κέρδος από τον Νοέμβριο του 2020.

Οι πενταετείς προσδοκίες για τον πληθωρισμό υποχώρησαν επίσης, μειωμένες κατά 0,5 της εκατοστιαίας μονάδας στο 2,3%.

Νέες αυξήσεις επιτοκίων

Τα αποτελέσματα έρχονται καθώς η Fed αύξησε επιθετικά τα επιτόκια για να μειώσει τον πληθωρισμό που έχει σκαρφαλώσει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών. Η κεντρική τράπεζα το 2022 αύξησε τα επιτόκια αναφοράς τέσσερις φορές, σε συνολικά 2,25 ποσοστιαίες μονάδες και η τιμολόγηση της αγοράς δείχνει μια τρίτη συνεχόμενη αύξηση 75 μονάδων βάσης τον Σεπτέμβριο.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα της Fed της Νέας Υόρκης από τον Ιούλιο μπορεί να δώσουν στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής λόγο να υποχωρήσουν, αν όχι τον Σεπτέμβριο, αλλά αργότερα μέσα στο έτος, εάν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό συνεργαστούν. Η Fed στοχεύει σε πληθωρισμό 2% μακροπρόθεσμα, επομένως τα προβλεπόμενα επίπεδα στην έρευνα παραμένουν πολύ πάνω από το επίπεδο άνεσης της κεντρικής τράπεζας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή