Η οικονομική κρίση που πλήττει την Ευρώπη, απειλεί την αγορά γραφείων, καθώς η αύξηση των επιτοκίων και το αυξανόμενο κόστος των κτιρίων απειλούν να καθυστερήσουν την ανάκαμψή της από την πανδημία.

Σύμφωνα με ανάλυση της Bank of America, τα υψηλότερα επιτόκια και η ευρύτερη αυστηροποίηση των οικονομικών συνθηκών αναγκάζουν τους ιδιοκτήτες γραφείων να αποπληρώνουν τα δάνειά τους υψηλότερα από το εισόδημά τους από ενοίκια για πρώτη φορά από το 2007.

Διαβάστε επίσης – Το ράλι στις τιμές ακινήτων, οι σπιτόγατοι τηλεργαζόμενοι και ο… Γούντι Αλεν

Όπως επισημαίνουν οι Financial Times, αυτό ήδη μειώνει τις επενδύσεις στον τομέα και θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα σε εταιρείες γραφείου με υψηλή μόχλευση.

Η αύξηση των βασικών επιτοκίων έχει αυξήσει το κόστος αποπληρωμής των δανείων για τους ιδιοκτήτες γραφείων. Αλλά αυτή είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, σύμφωνα με τον Mark Mozzi, αναλυτή ακινήτων της BofA.

Διαβάστε επίσης – Ισχυρό πλήγμα στην αγορά γραφείων

«Όταν οι άνθρωποι μιλούν για επιτόκια, αντιπροσωπεύουν μόνο το ένα τέταρτο του κόστους δανεισμού για τις ευρωπαϊκές εταιρείες ακινήτων. Τα πιστωτικά περιθώρια είναι το κρυφό μέρος του παγόβουνου», είπε ο Mozzi, αναφερόμενος στο πόσα περισσότερα πρέπει να πληρώσει μια εταιρεία για να δανειστεί σε σύγκριση με το παρελθόν.

Διπλασιάστηκαν τα περιθώρια

Τους τελευταίους 12 μήνες, τα πιστωτικά περιθώρια διπλασιάστηκαν για τις εταιρείες ακινήτων που είναι εισηγμένες στο Ηνωμένο Βασίλειο και σχεδόν τριπλασιάστηκαν για τους ευρωπαϊκούς ομίλους, σύμφωνα με υπολογισμούς της BofA, υποδεικνύοντας ότι οι επενδυτές ομολόγων ανησυχούν για την πιστοληπτική ικανότητα των εταιρειών.

Η επιδείνωση των προοπτικών έρχεται αφότου η Τράπεζα της Αγγλίας νωρίτερα αυτό το μήνα ανακοίνωσε τη μεγαλύτερη αύξηση του βασικού της επιτοκίου εδώ και περισσότερο από ένα τέταρτο του αιώνα, προκειμένου να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό.

Η αγορά γραφείων ξεκίνησε καλά τη χρονιά, αλλά έκτοτε έχει βυθιστεί. Στο Λονδίνο, η αξία των ολοκληρωμένων συμφωνιών το πρώτο τρίμηνο του έτους ήταν 105 τοις εκατό υψηλότερη από τον μέσο όρο της δεκαετίας. Αλλά το δεύτερο τρίμηνο ήταν 27 τοις εκατό κάτω από αυτό το επίπεδο.

Σε φάση ύφεσης

Μια πρόσφατη έρευνα από το Royal Institution of Chartered Surveyors, έναν κορυφαίο φορέα στον κλάδο των ακινήτων, διαπίστωσε ότι σχεδόν οι μισοί από τους κτηματομεσίτες, τοπογράφους και συμβούλους στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ που απάντησαν «βλέπουν την αγορά να διολισθαίνει σε φάση ύφεσης».

Οι ιδιοκτήτες γραφείων αγωνίζονται επίσης με το αυξανόμενο κόστος δομικών υλικών, την επιμονή της υβριδικής εργασίας και το πρόσθετο κόστος που απαιτείται για την τήρηση των περιβαλλοντικών κανονισμών.

Ωστόσο, επισημαίνει ότι το επίπεδο μόχλευσης στον κλάδο σήμερα είναι πολύ χαμηλότερο από ό,τι πριν από την οικονομική κρίση και άλλοι επενδυτές και αγοραστές θα παρέμβουν εάν οι τιμές γραφείων πέσουν περαιτέρω.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή