Μέχρι πριν από μερικά χρόνια οι λεγόμενες  «αναγκαστικές αμβλώσεις» ήταν ιδιαίτερα συχνές στην Κίνα, η οποία από τα τέλη της δεκαετίας του ’70 εφάρμοζε αυστηρά την πολιτική του ενός παιδιού, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο υπερπληθυσμός. Ήταν τότε που σε γενικές γραμμές οι Κινέζοι στις αστικές περιοχές δεν επιτρεπόταν να έχουν πάνω από ένα παιδί, και αυτοί
στις επαρχιακές μπορούσαν να κάνουν και δεύτερο αν το πρώτο ήταν κορίτσι.

Τώρα τα πράγματα άλλαξαν, και μια σειρά παραμέτρων μείωσαν σημαντικά τον αριθμό των γεννήσεων στη χώρα, η οποία βλέπει μετά από δεκαετίες τον πληθυσμό της να φθίνει.

Διαβάστε επίσης – Τι συμβαίνει με τον πληθυσμός της Κίνας

Τα νέα μέτρα

Σήμερα Τρίτη, η Εθνική Αρχή Υγείας της χώρας, ανακοίνωσε ότι θα λάβει μέτρα για να αποθαρρύνει τις αμβλώσεις και για να καταστήσει πιο προσιτή τη θεραπεία γονιμότητας ως μέρος των προσπαθειών, προκειμένου να ενισχύσει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά γεννήσεων στον κόσμο.

Διαβάστε επίσης – Moody’s: Η πολιτική των τριών παιδιών στην Κίνα δεν αναμένεται να αλλάξει δραματικά τις γεννήσεις

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές που δημοσιεύονται στον ιστότοπο της αρχής, τα μέτρα στήριξης από τη φορολογία και την ασφάλιση έως την εκπαίδευση και τη στέγαση θα βελτιωθούν και θα εφαρμοστούν, με τις τοπικές κυβερνήσεις να ενθαρρύνονται να ενισχύσουν τις υπηρεσίες βρεφικής φροντίδας και τους χώρους εργασίας φιλικούς προς την οικογένεια.

Διαβάστε επίσης – Μείωση γεννήσεων: Τα προγράμματα στήριξης της οικονομίας βοηθούν τις γεννήσεις να ανακάμψουν από την πανδημία

Η αρχή είπε ότι προγραμματίζει εκστρατεία για την προώθηση της αναπαραγωγικής υγείας και την ευαισθητοποίηση του κοινού, και μέτρα προκειμένου να «προλαμβάνει την ακούσια εγκυμοσύνη και να μειώνει τις αμβλώσεις που δεν είναι ιατρικά απαραίτητες».

Πλήγμα από την πανδημία

Οι κατευθυντήριες γραμμές έρχονται καθώς η πολιτική «μηδενικής COVID» της Κίνας για τον περιορισμό των κρουσμάτων με αυστηρούς ελέγχους στις ζωές των ανθρώπων μπορεί να έχει προκαλέσει βαθιά ζημιά στην επιθυμία τους να κάνουν παιδιά, λένε οι δημογράφοι.

Σύμφωνα με τα σχέδια του Πεκίνου, οι τοπικές κυβερνήσεις θα εντάξουν σταδιακά την τεχνολογία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στο εθνικό της ιατρικό σύστημα. Τεχνολογία όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι συνήθως πολύ ακριβή στην Κίνα και δεν είναι προσβάσιμη σε ανύπαντρες γυναίκες.

Οι νέες γεννήσεις στην Κίνα, με πληθυσμό 1,4 δισεκατομμυρίων, πρόκειται να πέσουν σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ φέτος, λένε οι δημογράφοι, πέφτοντας κάτω από τα 10 εκατομμύρια από τα 10,6 εκατομμύρια μωρά του περασμένου έτους – τα οποία ήταν ήδη 11,5% χαμηλότερα από το 2020.

Δημογραφική βόμβα

Η Κίνα, η οποία επέβαλε την πολιτική του ενός παιδιού από το 1980 έως το 2015, έχει επίσημα αναγνωρίσει ότι βρίσκεται στο χείλος της δημογραφικής ύφεσης. Αντικατέστησε αυτήν την πολιτική με μια πολιτική για δύο παιδιά το 2016 και την άλλαξε ξανά το 2021, επιτρέποντας στα παντρεμένα ζευγάρια να έχουν έως και τρία παιδιά.

Τον περασμένο χρόνο οι αρχές άρχισαν να εισάγουν μέτρα όπως φορολογικές εκπτώσεις, μεγαλύτερη άδεια μητρότητας, ενισχυμένη ιατρική ασφάλιση, επιδοτήσεις στέγασης, επιπλέον χρήματα για ένα τρίτο παιδί και καταστολή των ακριβών ιδιωτικών φροντιστηρίων.

Οι κατευθυντήριες γραμμές της Τρίτης σηματοδοτούν την πιο ολοκληρωμένη ανακοίνωση σε εθνικό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένης της αναφοράς για τη μείωση των αμβλώσεων.

Η αρχή είπε ότι τα μέτρα ήταν ζωτικής σημασίας για την «προώθηση της μακροπρόθεσμης ισορροπημένης ανάπτυξης του πληθυσμού».

Ο αριθμός των αμβλώσεων που πραγματοποιήθηκαν ήταν πάνω από 9,5 εκατομμύρια μεταξύ 2015 και 2019, σύμφωνα με έκθεση της Εθνικής Επιτροπής Υγείας που δημοσιεύθηκε στα τέλη του 2021.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ανδρουλάκης: Το ΠΑΣΟΚ ήρθε για να γίνει κυβέρνηση
Επικαιρότητα |

«Πρέπει να συζητάμε με την Τουρκία, αλλά χωρίς αυταπάτες» , λέει ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο Νικος Ανδρουλάκης άσκησε κριτική στη Νέα Δημοκρατία λέγοντας ότι «καλλιέργησε υψηλές προσδοκίες», ενώ το περιβάλλον για ελληνοτουρκικό διάλογο δεν ήταν ευνοϊκό

Γερμανία: Οι Σύροι πρόσφυγες σε προεκλογική «μέγγενη» – «1.000 ευρώ στο χέρι και δωρεάν πτήση για Συρία»
Επικαιρότητα |

Οι Σύροι πρόσφυγες σε προεκλογική «μέγγενη» - «1.000 ευρώ στο χέρι και δωρεάν πτήση για Συρία»

Παρά την επισφαλή κατάσταση στη μετά Άσαντ Συρία, Δεξιά και Ακροδεξιά στη Γερμανία υπερθεματίζουν προεκλογικά για την άμεση επιστροφή Σύρων προσφύγων, με φόντο την ευρωπαϊκή υποκρισία