
Οι τιμές των futures του φυσικού αερίου στην Ευρώπη κατρακύλησαν κοντά στα 100 ευρώ στις αρχές της διαπραγμάτευσης τη Δευτέρα, μετά τις προβλέψεις για θερμότερο από το συνηθισμένο καιρό την επόμενη εβδομάδα για το μεγαλύτερο μέρος της ηπείρου.
Τα προθεσμιακά συμβόλαια TTF στην Ολλανδία, που χρησιμεύουν ως σημείο αναφοράς, υποχώρησαν πάνω από 10% στα 101,39 ευρώ την μεγαβατώρα, καταγράφοντας νέο χαμηλό τεσσάρων μηνών.
Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στις μετεωρολογικές προβλέψεις που δείχνουν ότι οι θερμοκρασίες στην ηπειρωτική Ευρώπη θα είναι μεταξύ 4 και 8 βαθμών Κελσίου υψηλότερες από τον εποχιακό μέσο όρο αυτή την εβδομάδα, υποδηλώνοντας χαμηλότερη ζήτηση και επιτρέποντας στους εισαγωγείς να συνεχίσουν να διοχετεύουν το πλεονάζον αέριο στις αποθήκες.
Διαβάστε επίσης – Κομισιόν: Διακοπή αερίου και στα νοικοκυριά, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Ήπιο ξεκίνημα του χειμώνα
Ένα ήπιο ξεκίνημα της χειμερινής περιόδου θέρμανσης, σε συνδυασμό με την επιθετική αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις αγορές spot, επέτρεψε στην Ευρώπη να γεμίσει τις αποθηκευτικές της εγκαταστάσεις νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, μειώνοντας την πίεση που δημιουργείται από την πραγματική διακοπή αποστολής της Ρωσίας.
Διαβάστε επίσης: Σύνοδος Κορυφής: Άλλη μια… τρύπα στο νερό για την ενέργεια
Από την Κυριακή, οι αποθηκευτικοί χώροι της ΕΕ ήταν γεμάτοι κατά 93,4%, με τις δύο μεγαλύτερες αγορές της ηπείρου, τη Γερμανία και την Ιταλία, να καταγράφουν ακόμη υψηλότερα επίπεδα.
Η έλλειψη διαθεσιμότητας αποθηκευτικού χώρου αναγκάζει τις τιμές spot να πέσουν απότομα για να εκκαθαριστεί η αγορά, δήλωσε ο αναλυτής της Saxo Bank Ole Hansen, προειδοποιώντας για κίνδυνο «βραχυπρόθεσμης κατάρρευσης των τιμών».
Ωστόσο, τα μακροχρόνια συμβόλαια δείχνουν ότι οι αγορές αναμένουν ότι η τρέχουσα αδυναμία θα είναι βραχύβια. Οι τιμές TTF για το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους εξακολουθούν να διαπραγματεύονται στα 144,64 EUR/MWh, ενώ οι τιμές για ολόκληρο το ημερολογιακό έτος 2023 διαπραγματεύονται στα 142,43 EUR/MWh. Αυτό αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι, εάν ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχιστεί, η Ευρώπη είναι πιθανό να αντιμετωπίσει έναν ολόκληρο χρόνο χωρίς ρωσικό αέριο το επόμενο έτος, αναγκάζοντάς την να πραγματοποιεί μεγαλύτερες και πιο τακτικές αγορές στην άμεση αγορά καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023.


Latest News

Σε 2 εβδομάδες ο οδικός χάρτης για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια
Ο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε στη Σύνοδο Κορυφής για το Μέλλον της Ενεργειακής Ασφάλειας στο Λονδίνο

Eυελιξία στην αποθήκευση φυσικού αερίου ζητά η επιτροπή της ευρωβουλής
Η ψηφοφορία για τη διαπραγματευτική θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί του θέματος θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο

Άρση των κυρώσεων σε Nord Stream και ρωσικά assets στην Ευρώπη μελετούν οι ΗΠΑ
Τα σχέδια αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο των συζητήσεων για τερματισμό του πολέμου Ρωσίας- Ουκρανίας

Στο μικροσκόπιο οι επιδοτήσεις στο ρεύμα - Τι ανακοίνωσε ο Παπασταύρου
Άμεσα θα ανακοινωθούν οι επιδοτήσεις ρεύματος προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Τι τόνισε ο Σταύρος Παπασταύρου

«Δεν πήραμε το μάθημα από την ενεργειακή κρίση» - Καμπανάκι από τον ΙΕΑ
Η σύνοδος κορυφής του Λονδίνου θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια του εφοδιασμού και στα διδάγματα της κρίσης που ακολούθησε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Επίσκεψη Παπασταύρου στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ
Ο ΥΠΕΝ κ. Παπασταύρου τόνισε πως «το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας μας αντιμετώπισε προκλήσεις, λόγω της υψηλής παραγωγής και της χαμηλής κατανάλωσης, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση»

Στρώνοντας τον δρόμο για το αμερικανικό LNG - Αλλάζουν οι κανόνες για τις εκπομπές μεθανίου στην ΕΕ;
Ο Βρυξέλλες προσπαθούν να καταστήσουν πιο εύκολο για το αμερικανικό φυσικό αέριο να φτάσει στην Ευρώπη

Με το βλέμμα στην πράσινη μετάβαση τα διυλιστήρια
Οι δύο κορυφαίοι ενεργειακοί όμιλοι Motor Oil και HELLENiQ ENERGY συνεχίζουν την υλοποίηση των στρατηγικών τους σχεδίων για την πράσινη μετάβαση

Η Ινδία ανανεώνει την πολιτική φυσικού αερίου για να κάνει πιο προσιτή την τιμή του
Ζητούμενο για την Ινδία είναι να ενισχύσει το πλαίσιο για τη διαρκή διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου και να το καταστήσει οικονομικά πιο προσιτό

Τέλος το αμερικανικό LNG για την Κίνα - Νέα ώθηση στις αγορές από Ρωσία
Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η Κίνα έχει εισαγάγει ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό του LNG της από τις ΗΠΑ