Ένα νέο πακέτο ψηφιακών έργων, συνολικού ύψους 620,5 εκατ. ευρώ, έρχεται το αμέσως επόμενο διάστημα. Η Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ) έχει ανάψει στο φουλ τις μηχανές για να «τρέξει» στους ρυθμούς του Ταμείου Ανάκαμψης τη δημοπράτηση δέκα νέων διαγωνισμών, που προωθούν κρίσιμες μεταρρυθμίσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας.

Πυρετός δημοπρατήσεων θα ακολουθήσει για τους επόμενους 6 έως 10 μήνες. Σε αυτό το διάστημα, η Κοινωνία της Πληροφορίας, υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο, κ. Σταύρο Ασθενίδη, θα βάλει στις ράγες περισσότερα από 90 έργα πληροφορικής και επικοινωνιών, συνολικού προϋπολογισμού 1,4 δισ. ευρώ.

Επί του παρόντος, διαχειρίζεται μία βεντάλια 260 δημοσίων έργων, σε διάφορες φάσεις ωρίμανσης, που προσεγγίζουν τα 3 δισ. ευρώ. Αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, υλοποιεί σήμερα το μεγαλύτερο πρόγραμμα ψηφιακών παρεμβάσεων στην ιστορία του φορέα, που αποτελεί τον εκτελεστικό βραχίονα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Διαβάστε επίσης: Κοινωνία της Πληροφορίας: Ψηφιακά έργα 1,4 δισ. ευρώ ως τις αρχές του 2023

Η πρώτη φουρνιά έργων

Μέσα στο επόμενο διάστημα, αναμένεται η πρώτη φουρνιά δέκα διαγωνισμών, που διατρέχουν όλο το φάσμα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Η δικαιοσύνη, η υγεία, το δημόσιο, η αγροτική παραγωγή, θα κάνουν τα επόμενα τους βήματα προς το ψηφιακό μέλλον. Πρόκειται για έργα που περιλαμβάνονται στο εθνικό σχέδιο ανάκαμψης και συνιστούν σημαντικά ορόσημα για την υλοποίησή του.

Σε αυτά περιλαμβάνονται ψηφιοποιήσεις αρχείων που θα βάλουν τις βάσεις για σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Σημαντικότερη είναι η ψηφιοποίηση των αρχείων της Δικαιοσύνης, προϋπολογισμού 96,7 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο της σύμβασης θα γίνει η σάρωση των αρχείων 368 Δικαστηρίων της χώρας, εκ των οποίων τα 288 βρίσκονται στην ηπειρωτική χώρα και τα υπόλοιπα 80 σε νησιά, ενώ θα εφαρμοστεί οπτική αναγνώριση χαρακτήρων (OCR), ώστε να είναι δυνατή η αναζήτησή τους με λέξεις-κλειδιά.

Θα αναπτυχθεί επίσης εξειδικευμένο πληροφοριακό σύστημα για τη διαχείριση των ψηφιοποιημένο υλικό, που θα «επικοινωνεί» με τα συστήματα του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Έτσι, θα αντικατασταθούν τα υφιστάμενα χάρτινα αρχεία, διευκολύνοντας και επιταχύνοντας την αναζήτηση στα κατά τόπους δικαστήρια και εισαγγελίες. Σε αυτό το πεδίο, θα υλοποιηθεί και το έργο αναβάθμισης και επέκτασης του συστήματος τήρησης των αρχείων σε όλα τα Δικαστήρια, προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ.

Επιστρέφοντας στις ψηφιοποιήσεις, με προϋπολογισμό 80 εκατ. ευρώ θα γίνουν ψηφιακά τα ιατρικά αρχεία των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους με 23 εκατ., καθώς και το αρχείο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με 5 εκατ. ευρώ.

Smart υποδομές

Αναμένονται επίσης το έργο του ψηφιακού μετασχηματισμού του Υπουργείου Εξωτερικών, προϋπολογισμού 45 εκατ. ευρώ, καθώς και η «Εξωστρεφής Γεωργία» ύψους 20 εκατ. ευρώ, που θα ενισχύσει τις εξαγωγές ελληνικών προϊόντων με σειρά καινοτόμων εργαλείων.

Πιο κοντά σε 120.000 κτήρια θα έρθουν οι οπτικές ίνες με το έργο «Smart Readines», προϋπολογισμού 145 εκατ. ευρώ, για εγκατάσταση υποδομών καλωδίωσης μέσω voucher. Σημαντική θέση στη φουρνιά έργων που θα «κλείσουν» το 2022 κατέχει το υπολογιστικό νέφος. Πρόκειται για το έργο παροχής υποδομών και υπηρεσιών Public Cloud σε δημόσιους φορείς, με προϋπολογισμό 117,8 εκατ. ευρώ, καθώς και το «G-Cloud Next Gen», ύψους 58 εκατ. ευρώ, με αντικείμενο τη δημιουργία νέων και την αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών του κυβερνητικού νέφους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Χατζηδάκης: Eνισχύσεις 600 εκατομμυρίων ευρώ στους αγρότες της Θεσσαλίας
Οικονομία |

Χατζηδάκης: Eνισχύσεις 600 εκατομμυρίων ευρώ στους αγρότες της Θεσσαλίας

Ο κ. Χατζηδάκης επισκέφτηκε και τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου και είπε ότι η αποκατάσταση των μεγάλων ζημιών που έχει υποστεί το λιμάνι από τις κακοκαιρίες θα γίνει σε χρονικό διάστημα ενός έτους