Έξι στους δέκα συνταξιούχους λαμβάνουν σύνταξη χαμηλότερη των 1.000 ευρώ μεικτά ενώ ο μέσος όρος των κύριων συντάξεων – εκδόθηκαν τον τελευταίο μήνα – είναι ακόμη χαμηλότερος και φθάνει μόλις 626,26 ευρώ μεικτά.

Με δεδομένη αυτή την «εικόνα» που καταγράφει το σύστημα Ήλιος η αύξηση που αναμένεται να δοθεί από τον Ιανουάριο αποτελεί μια «μικρή ανάσα» για τους συνταξιούχους, αλλά παραμένει «σταγόνα στον ωκεανό» της ανέχειας και της ακρίβειας που ταλαιπωρεί τους – πλέον ευάλωτους – συνανθρώπους μας.

Το 2023 θα είναι έτος αυξήσεων για τις συντάξεις, μετά από 12 χρόνια περικοπών και «παγώματος» των συνταξιοδοτικών παροχών. Η αύξηση των συντάξεων θα αφορά τόσο το εθνικό όσο και το ανταποδοτικό κομμάτι της σύνταξης. Ως εκ τούτου η εθνική σύνταξη – εφόσον η αύξηση είναι 7% – θα διαμορφωθεί στα 411 ευρώ αντί των 384 ευρώ που είναι σήμερα. Αντιστοίχως το ύψος της ανώτατης κυρίας σύνταξης θα διαμορφωθεί στα 4.932 ευρώ από τα 4.608 ευρώ σήμερα. Οι αυξήσεις θα έχουν αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2023 και αναμένεται να δοθούν με την σύνταξη του Φεβρουαρίου, δηλαδή στο τέλος του μηνός Ιανουαρίου.

Αύξηση θα λάβουν και οι ασφαλισμένοι που θα καταστούν συνταξιούχοι 2023. Δηλαδή θα λάβουν αυξημένες αποδοχές συντάξεων αντίστοιχες με την αύξηση της τάξεως του 7%, που θα λάβουν οι υφιστάμενοι συνταξιούχοι κατά την 1η Ιανουαρίου 2023.

Επίσης η αύξηση της εθνικής σύνταξης θα «συμπαρασύρει» προς τα πάνω και μια σειρά από μεγέθη τα οποία είναι συνδεδεμένα με την Εθνική Σύνταξη, όπως το ανώτατο πλαφόν των κύριων συντάξεων, τα κατώτατα όρια των συντάξεων λόγω θανάτου, αλλά και το επίδομα ανασφάλιστων υπερηλίκων.

Το σημερινό ύψος των συντάξεων

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του συστήματος Ήλιος για τις συντάξεις Οκτωβρίου, τον προηγούμενο μήνα εκδόθηκαν περισσότερες

από 23.500 νέες συντάξεις, κύριες, επικουρικές και μερίσματα για τις οποίες απαιτήθηκε να καταβληθούν 99,74 εκατ. ευρώ ως αναδρομικά. Η μηνιαία συνολική δαπάνη για τον ΕΦΚΑ, αυξήθηκε δε, κατά 12,21 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτές τις συντάξεις, οι 14.424 χορηγήθηκαν από τον ΕΦΚΑ και αφορούν ασφαλισμένους του ιδιωτικού τομέα. Ο μέσος όρος αυτών των κύριων συντάξεων ήταν μόλις 626,26 ευρώ μεικτά.

Αντίστοιχα, απονεμήθηκαν άλλες 1.842 νέες συντάξεις από το Δημόσιο, με τον μέσο όρο να αγγίζει και να ξεπερνά τα 1.000 ευρώ, εμφανίζοντας μια αξιοσημείωτη διαφορά, της τάξης των 382 ευρώ. Χαρακτηριστικό της ευρύτερης εισοδηματικής κατάστασης των συνταξιούχων είναι ότι το 57,29% των κύριων συντάξεων, που καταβλήθηκαν τον Οκτώβριο, κυμάνθηκαν από 500 έως 1.000 ευρώ. Αντίστοιχα, μόλις το 34,97% των κύριων συντάξεων είναι από 1.000 ευρώ και άνω.

Εκτός από τις κύριες συντάξεις γήρατος (παλαιές και νέες) που παρέμειναν για άλλον ένα μήνα σε χαμηλά επίπεδα (841,80 ευρώ), ανάλογη εικόνα καταγράφηκε τόσο στις επικουρικές συντάξεις (194,01 ευρώ κατά μέσο όρο), όσο και στα μερίσματα (105,06 ευρώ κατά μέσο όρο).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax