Πάνω σε ένα φιλόδοξο νέο δορυφορικό σύστημα εργάζονται οι ηγέτες της Ταϊβάν με στόχο να διατηρήσουν την ψηφιακή διασύνδεση του νησιού με τον έξω κόσμο, καθώς αντιμετωπίζει τη συνεχή απειλή εχθροπραξιών με την Κίνα.

Ο Γου Γιονγκ-σιν, γενικός διευθυντής της Διαστημικής Υπηρεσίας της Ταϊβάν (TASA), δήλωσε στο CNN σε αποκλειστική συνέντευξη ότι η Ταϊβάν βρίσκεται σε «πειραματικό στάδιο ανάπτυξης» στις προσπάθειες κατασκευής νέων εγχώριων δορυφόρων επικοινωνίας.

ΗΠΑ: Εγκρίθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων το πακέτο βοήθειας σε Ουκρανία και Ισραήλ

Σαν το Starlink του Μασκ

Μόλις το σύστημα τεθεί σε λειτουργία, θα μπορούσε να λειτουργήσει με παρόμοιο τρόπο με το δορυφορικό σύστημα Starlink του Ίλον Μασκ για την παροχή πρόσβασης στο Διαδίκτυο – αν και σε πολύ μικρότερη κλίμακα, δήλωσε ο Γου, ο οποίος είναι επικεφαλής των διαστημικών προγραμμάτων της Ταϊβάν από το 2021.

Το Starlink, το οποίο λειτουργεί από το SpaceX του Μασκ, χρησιμοποιεί ένα δίκτυο χιλιάδων δορυφόρων για να παρέχει το Διαδίκτυο σε χρήστες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων περιοχών όπου οι συμβατικές συνδέσεις δεν είναι διαθέσιμες.

Έχει χρησιμοποιηθεί από τον στρατό της Ουκρανίας στα μέτωπα των μαχών καθώς αμύνεται κατά της εισβολής της Ρωσίας. Στη Γάζα, που έχει καταστραφεί από τον πόλεμο του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς, επέτρεψε στο προσωπικό ενός νοσοκομείου να διεξάγει ιατρικές διαβουλεύσεις βίντεο σε πραγματικό χρόνο.

Αλλά η Ταϊβάν δεν έχει πρόσβαση στο Starlink επειδή η SpaceX επέμενε να έχει την πλειοψηφική ιδιοκτησία μιας προτεινόμενης κοινοπραξίας, μια απαίτηση ασύμβατη με τους τοπικούς νόμους της Ταϊβάν. Αυτό ήταν και ο λόγος που οδήγησε την Ταϊβάν να αναπτύξει τη δική της τεχνολογία.

«Ο δορυφόρος αυτός είναι πολύ σημαντικός για την επικοινωνιακή μας ανθεκτικότητα σε επείγουσες περιόδους», τόνισε ο Γου, αποκαλώντας το ως το πιο ευαίσθητο έργο της υπηρεσίας του. «Αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς, επομένως το παίρνουμε πολύ, πολύ σοβαρά».

Ένα ευάλωτο δίκτυο

Το μοναδικό γεωπολιτικό τοπίο της Ταϊβάν, περίπου 100 μίλια από τις ακτές της Κίνας, δείχνει πόσο επείγουσα είναι η ανάγκη για ένα τέτοιο φιλόδοξο έργο. Το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας διεκδικεί το νησί ως μέρος της επικράτειάς του και έχει δεσμευτεί επανειλημμένα να το καταλάβει με τη βία, εάν χρειαστεί.

Επί του παρόντος, η συνδεσιμότητα της Ταϊβάν εξυπηρετείται από 15 υποθαλάσσια καλώδια Διαδικτύου που τη συνδέουν με τον υπόλοιπο κόσμο. Αλλά αυτά τα καλώδια είναι επιρρεπή σε ζημιές και βλάβες. Πέρυσι, μια ομάδα νησιών της Ταϊβάν αποκόπηκε από το διαδίκτυο για εβδομάδες αφού δύο υποβρύχια καλώδια που τα συνδέουν με το κύριο νησί της χώρας υπέστησαν ζημιές από διερχόμενα πλοία.

Το διαδίκτυο υψηλής ταχύτητας είναι ζωτικής σημασίας για την κανονική λειτουργία οποιασδήποτε κοινωνίας, αλλά, στην περίπτωση της Ταϊβάν, μια σκόπιμη προσπάθεια υπονόμευσης του συστήματος θα μπορούσε να έχει άλλες επιπτώσεις. Σε μια έκθεση που δημοσιεύτηκε από το Ινστιτούτο Έρευνας Εθνικής Άμυνας και Ασφάλειας -το ερευνητικό όργανο που συνδέεται με την κυβέρνηση της Ταϊβάν- οι ειδικοί προειδοποίησαν ότι εάν το Πεκίνο έκοβε τα καλώδια του διαδικτύου σε όλη την Ταϊβάν, θα μπορούσε να διαταράξει τις τακτικές επικοινωνίες και να προκαλέσει πανικό.

H Πρόεδρος της Ταϊβάν, Τσάι Ινγκ – βεν

Πόσοι δορυφόροι χρειάζονται τελικά;

Οι αρχές της Ταϊβάν ανακοίνωσαν προηγουμένως ότι η διαστημική υπηρεσία θα αναπτύξει δύο δορυφόρους επικοινωνίας, ο πρώτος από τους οποίους θα μπορούσε να εκτοξευθεί έως το 2026. Στη συνέχεια, θα βοηθήσει επίσης ιδιωτικές εταιρείες με την εκτόξευση τεσσάρων επιπλέον δορυφόρων για να τις βοηθήσει να διεισδύσουν στη βιομηχανία. Ωστόσο, η Ταϊβάν θα χρειαζόταν να στείλει εκατοντάδες δορυφόρους εάν ήθελε να δημιουργήσει ένα σύστημα που παρέχει αδιάκοπη εφεδρική πρόσβαση στο διαδίκτυο, όπως εξήγησαν ειδικοί στο CNN.

Ο Μπραντ Τάκερ, αστροφυσικός στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας, εκτίμησε ότι η χώρα θα χρειαζόταν τουλάχιστον 50 δορυφόρους για να παρέχει «αρκετά αξιοπρεπή» κάλυψη έκτακτης ανάγκης με τον δικό της δορυφορικό «αστερισμό» – και όσο περισσότερο, τόσο το καλύτερο.

«Για να έχετε πραγματικά το εύρος ζώνης αξιοπιστίας, ώστε να μπορούν όλοι να το εξυπηρετούν, θα χρειαστείτε πολύ περισσότερους δορυφόρους, ακόμη και εκατοντάδες», πρόσθεσε. «Αν μια χώρα είναι αφοσιωμένη σε αυτό, θα μπορούσε σίγουρα να το ολοκληρώσει, αρκεί να λάβει την απαραίτητη χρηματοδότηση».

Ο Σου Τζου-γιουν, διευθυντής του Ινστιτούτου Έρευνας Εθνικής Άμυνας και Ασφάλειας της Ταϊβάν, εξήγησε πως ενώ θα ήταν «μη ρεαλιστικό» να πιστεύουμε ότι η Ταϊβάν θα είναι σε θέση να παρέχει ολοκληρωμένη διαδικτυακή κάλυψη με μερικούς μόνο αυτόχθονες δορυφόρους, το διαστημικό έργο είναι πολύτιμο μακροπρόθεσμα.

«Η ανάπτυξη της Ταϊβάν σε αυτόν τον τομέα είναι πολύ σημαντική, γιατί μας επιτρέπει να εισέλθουμε στη διαστημική βιομηχανία και παρέχει μεγαλύτερη ευελιξία στον στρατό μας να έχει πρόσβαση στα συστήματα επικοινωνίας στην ανάπτυξη όπλων μας στο μέλλον», είπε.

Και προτού η Ταϊβάν επιτύχει αυτή τη δυνατότητα, το νησί μπορεί ακόμα να παρέχει εφεδρική συνδεσιμότητα στο άμεσο μέλλον σε συνεργασία με το OneWeb, ένα σύστημα δορυφορικών επικοινωνιών με έδρα το Λονδίνο, και άλλα θαλάσσια δορυφορικά συστήματα, πρόσθεσε.

Ενίσχυση της ανθεκτικότητας

Η διασφάλιση ότι τα συστήματα επικοινωνίας της Ταϊβάν θα παραμείνουν λειτουργικά σε έκτακτες στιγμές αποτελεί αυξανόμενη προτεραιότητα για τους κορυφαίους ηγέτες του νησιού τα τελευταία χρόνια.

Εκτός από την ανάθεση της διαστημικής υπηρεσίας με το δορυφορικό έργο, η κυβέρνηση της Ταϊβάν ίδρυσε ένα υπουργείο ψηφιακών υποθέσεων το 2022 για να ενισχύσει την ανθεκτικότητα της επικοινωνίας. Αυτό το υπουργείο συνεργάζεται με παρόχους δορυφορικών υπηρεσιών στο εξωτερικό και εγκαθιστά νέο τερματικό εξοπλισμό σε απομακρυσμένες τοποθεσίες της Ταϊβάν για να παρέχει συνδεσιμότητα.

Μέχρι το τέλος του 2024, 700 hot spots θα δημιουργηθούν σε όλο το νησί για να επιτρέψουν δορυφορικές επικοινωνίες σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, ανακοίνωσαν οι αρχές τον Μάρτιο. Η πρωτοβουλία αποδείχθηκε χρήσιμη κατά τη διάρκεια του σεισμού 7,4 Ρίχτερ που έπληξε την ανατολική Ταϊβάν στις αρχές Απριλίου.

Ενώ τα παραδοσιακά συστήματα επικοινωνίας διακόπηκαν κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, οι αρχές χρησιμοποίησαν με επιτυχία το OneWeb για να παρέχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο έκτακτης ανάγκης σε διασώστες και αποκλεισμένο προσωπικό.

Στο μέλλον, το δορυφορικό σύστημα της Ταϊβάν θα μπορούσε να αντικαταστήσει τις συμφωνίες τρίτων. Μάλιστα, η νέα κυβέρνηση πρόκειται να δημοσιεύσει ένα ενημερωμένο σχέδιο και χρονοδιάγραμμα των διαστημικών της προγραμμάτων, συμπεριλαμβανομένου του project του επικοινωνιακού δορυφόρου, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του εκλεγμένου προέδρου της Ταϊβάν, Λάι Τσινγκ-Τι-Ι, στις 20 Μαΐου.

Μεγάλες φιλοδοξίες στο διάστημα

Οι διαστημικές φιλοδοξίες της Ταϊβάν εκτείνονται πέρα ​​από την ανάπτυξη εγχώριων δορυφόρων επικοινωνίας.

Ο Γου εξήγησε πως ένας βασικός στόχος ήταν η δημιουργία μιας νέας βιομηχανίας στην Ταϊβάν που μπορεί να συλλάβει αυξανόμενες ευκαιρίες σε διαστημικά έργα διεθνώς. Πέρυσι, η Πρόεδρος Τσάι Ινγκ – βεν ανακοίνωσε μια επένδυση 25,1 δισεκατομμυρίων NT$ (790 εκατομμύρια δολάρια) στα διαστημικά προγράμματα του νησιού την επόμενη δεκαετία, με στόχο να βοηθήσει εταιρείες σε διάφορους κλάδους – συμπεριλαμβανομένου σχεδιασμού τσιπ και μηχανημάτων ακριβείας – να εισέλθουν στη διαστημική βιομηχανία.

Παρά το σχετικά μικρό της μέγεθος, ο Γου πιστεύει ότι η Ταϊβάν είναι μια επιθυμητή τοποθεσία για την ανάπτυξη διαστημικών έργων λόγω του αδιαμφισβήτητου ρόλου της ως ηγέτη στα προηγμένα τσιπ ημιαγωγών – τα οποία χρειάζονται για να τροφοδοτούν τα πάντα, από υπολογιστές έως την τεχνητή νοημοσύνη.

Ειδικότερα, μια ταϊβανέζικη εταιρεία, η Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), παράγει περίπου το 90% των υπερπροηγμένων ημιαγωγών στον κόσμο και προμηθεύει παγκόσμιους τεχνολογικούς γίγαντες όπως η Apple και η Nvidia.

Εκτός από τους ημιαγωγούς, οι εξελίξεις της Ταϊβάν στην τεχνολογία πληροφοριών και τα μηχανήματα ακριβείας παρέχουν επίσης πλεονεκτήματα στην ανάπτυξη της διαστημικής βιομηχανίας της.

«Οι δορυφόροι είναι πολύ περίπλοκα συστήματα», είπε ο Γου. «Σε έναν δορυφόρο, έχετε 20.000 έως 30.000 εξαρτήματα. Μόλις το στείλετε στο διάστημα, δεν υπάρχει περίπτωση να το καλέσετε πίσω και να το επισκευάσετε, επομένως είναι πολύ δύσκολο και πολύ ακριβό».

Για να επιταχύνει την ανάπτυξη του δορυφόρου, η διαστημική υπηρεσία της Ταϊβάν εργάζεται επίσης για την ανάπτυξη ενός συστήματος πυραύλων που μπορεί να εκτοξεύσει δορυφόρους στο διάστημα. Η Ταϊβάν έχει βασιστεί σε υπερπόντιους παρόχους για να στείλει τους δορυφόρους της στο διάστημα, όπως ο Triton, ένας αυτόχθονος δορυφόρος μετεωρολογικών συνθηκών που εκτοξεύτηκε πέρυσι από τη Γαλλική Γουιάνα στη Νότια Αμερική.

«Εργαζόμαστε σε ένα όχημα εκτόξευσης και σκοπεύουμε να εκτοξεύσουμε πυραύλους στη χαμηλή τροχιά μας στη Γη ξεκινώντας από το 2030», είπε ο Γου, αναφερόμενος σε τροχιές δορυφόρων με υψόμετρο μικρότερο από 1.000 χιλιόμετρα πάνω από τη Γη. Μόλις η Ταϊβάν διαθέτει αυτήν την τεχνολογία, θα μπορεί να πραγματοποιεί πιο συχνά δοκιμαστικές πτήσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή