Στο ίδιο μοτίβο, αυτό των μικρών διακυμάνσεων, βρίσκονται και σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, με τους επενδυτές να αξιολογούν τα τελευταία πρακτικά της συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και τις προεκτάσεις των νέων εκτιμήσεων στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,1%, με τον κλάδο των λιανικών πωλήσεων να χάνει 0,5%. Ο βρετανικός FTSE 100 κερδίζει 0,01% στις 7.465 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει άνοδο 0,37% στις 14.481 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται υψηλότερα κατά 0,12% στις 6.687 μονάδες.

Σε επίπεδο τίτλων, κίνηση των τιμών των μετοχών είναι υποτονική σε όλους τους ευρωπαϊκούς δείκτες, λόγω και της αργίας στις ΗΠΑ. Ο σουηδικός κατασκευαστής εξοπλισμού ακτινοθεραπείας Elekta υποχωρεί περισσότερο από 4%, καθώς τα κέρδη του δευτέρου τριμήνου χρήσεις ήταν χαμηλότερα των προσδοκιών. Στον αντίποδα, η Universal Music Group σημειώνει άνοδο 3,3%.

Αξιολόγηση

Οι «Ευρωπαίοι» επενδυτές αξιολογούν τις προεκτάσεις των μηνυμάτων που δόθηκαν μέσω των πρακτικών της συνεδρίασης της Federal Reserve τον Νοέμβριο, καθώς σηματοδότησαν ότι η κεντρική τράπεζα βλέπει πρόοδο στη μάχη της κατά του υψηλού πληθωρισμού, κάτι που πιθανόν να οδηγήσει σε επιβράδυνση του ρυθμού των αυξήσεων των επιτοκίων, δηλαδή μικρότερες αυξήσεις μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και μέχρι το 2023.

Την ίδια ώρα, σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται ο δείκτης εμπιστοσύνης των επικεφαλής των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, γεγονός που αποδεικνύει τα σύννεφα που υπάρχουν όσον αφορά στο μέλλον των ίδιων και των επενδύσεών τους στη Γηραιά Ήπειρο. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του European Round Table for Industry (ERT), στο δεύτερο μισό του 2022 διαμορφώθηκε στο εντυπωσιακά χαμηλό επίπεδο του 24, έναντι 37 στο πρώτο και 64 στο αντίστοιχο εξάμηνο του περασμένου έτους – με κάθε τιμή κάτω του 50 να «δηλώνει» ότι το αρνητικό κλίμα υπερτερεί του θετικού.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές