Εντός των επομένων έξι μηνών αναμένεται να ξεκινήσουν οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους, στο ασύρματο τσιπάκι εγκεφάλου που αναπτύχθηκε από την εταιρεία του Neuralink το Ίλον Μασκ. Την ελπίδα αυτή εξέφρασε οι ίδιος ο Μάσκ.

Η εταιρεία αναπτύσσει διεπαφές με τσιπ εγκεφάλου που λέει ότι θα μπορούσαν να επιτρέψουν σε ασθενείς με αναπηρία να μετακινούνται και να επικοινωνούν ξανά, με τον Μασκ να προσθέτει την Τετάρτη ότι θα στοχεύει επίσης στην αποκατάσταση της όρασης.

Με έδρα την περιοχή του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο και το Όστιν του Τέξας, η Neuralink τα τελευταία χρόνια πραγματοποιεί δοκιμές σε ζώα καθώς επιδιώκει την έγκριση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) για να ξεκινήσει κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.

«Θέλουμε να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί και σίγουροι ότι θα λειτουργήσει καλά πριν βάλουμε μια συσκευή σε έναν άνθρωπο», είπε ο Μασκ κατά τη διάρκεια μιας πολυαναμενόμενης δημόσιας ενημέρωσης για τη συσκευή.

Διαβάστε επίσης – Neuralink: H Google επενδύει στην εταιρεία εγκεφαλικών εμφυτευμάτων του Ίλον Μασκ

Το σχέδια και το χρονοδιάγραμμα

Μιλώντας σε ένα πλήθος εκλεκτών προσκεκλημένων σε μια παρουσίαση στα κεντρικά γραφεία της Neuralink που διήρκεσε σχεδόν τρεις ώρες, ο Μασκ τόνισε την ταχύτητα με την οποία η εταιρεία αναπτύσσει την τεχνολογία αυτή.

«Η πρόοδος στην αρχή, ιδιαίτερα όσον αφορά τους ανθρώπους, θα φαίνεται ίσως απελπιστικά αργή, αλλά κάνουμε όλα τα πράγματα για να την φέρουμε σε κλίμακα παράλληλα», πρόσθεσε. «Έτσι, θεωρητικά, η πρόοδος πρέπει να είναι εκθετική», υπογράμμισε.

Οι δύο πρώτες ανθρώπινες εφαρμογές, στις οποίες στοχεύει το τσιπάκι της Neuralink θα είναι η αποκατάσταση της όρασης και η δυνατότητα κίνησης των μυών σε άτομα που δεν μπορούν να το κάνουν, είπε ο Μασκ. «Ακόμα κι αν κάποιος δεν είχε ποτέ όραση, σαν να γεννήθηκε τυφλός, πιστεύουμε ότι μπορούμε ακόμα να αποκαταστήσουμε την όραση», υπογράμμισε.

Η εκδήλωση ήταν αρχικά προγραμματισμένη για τις 31 Οκτωβρίου, αλλά ο Μασκ την ανέβαλε λίγες μέρες πριν χωρίς να αναφέρει τον λόγο.

Η τελευταία δημόσια παρουσίαση του Neuralink, πριν από περισσότερο από ένα χρόνο, αφορούσε έναν πίθηκο με ένα τσιπ εγκεφάλου που έπαιζε ένα παιχνίδι στον υπολογιστή σκεπτόμενος μόνος του.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία