Νέο …φιλί ζωής σε δύο λιγνιτικούς σταθμούς θα δώσει έως και το 2025 η κυβέρνηση.  Σύμφωνα με πληροφορίες, η σχετική απόφαση με τη συμπληρωματική παράταση λειτουργίας στη «Μελίτη Ι» και στις μονάδες ΙΙΙ και IV του «Αγ. Δημητρίου» αναμένεται άμεσα (πιθανώς και σήμερα).

Διαβάστε επίσης: Φυσικό αέριο: Συμφωνία για κοινές αγορές στην ΕΕΕιδικότερα, θα αφορά τροποποίηση της απόφασης του ΥΠΕΝ που είχε εκδοθεί πριν από έναν χρόνο (27.12.2021) και έδινε, κατά παρέκκλιση, περιορισμένες ώρες λειτουργίας σε όλες τις υφιστάμενες λιγνιτικές μονάδες καθώς και στην πετρελαϊκή μονάδα του Αθερινόλακκου στην Κρήτη.

Δείτε εδώ την απόφαση

Σύμφωνα με εκείνη την απόφαση οι μονάδες επιτρεπόταν να λειτουργούν πάνω από τα όρια εκπομπών που προσδιορίζονται από την απόφαση για τις Βέλτιστες Διαθέσιμες Τεχνικές (βάσει της οδηγίας 2010/75/ΕΕ) και την οδηγία Βιομηχανικών Εκπομπών 2010/75/ΕΕ υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπερβαίνουν έναν συγκεκριμένο αριθμό ωρών λειτουργίας και, επομένως, οι αρνητικές επιπτώσεις από τη λειτουργία τους για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία θα είναι περιορισμένες.

Διαβάστε επίσης: Πετρέλαιο: Σιωπηρή «συμφωνία» της Μόσχας στο πλαφόν του πετρελαίουΜε βάση την απόφαση του 2021 όλοι οι λιγνιτικοί σταθμοί απόκτησαν το δικαίωμα να λειτουργούν ως το 2025 πλην της Μελίτης Ι και των δύο μονάδων ΙΙΙ και IV του Αγίου Δημητρίου, οι οποίοι έπρεπε να τερματίσουν τη λειτουργία τους το αργότερο έως το 2023. Όπως αναφέρουν στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» καλά πληροφορημένες πηγές, η νέα τροποποίηση που προωθεί το υπουργείο, δίνει υπερδιπλάσιες ώρες λειτουργίας για τη μονάδα της Μελίτης (περί τις 30.000 ώρες) και σχεδόν διπλάσιες ώρες για τις μονάδες του Αγίου Δημητρίου (περίπου 32.000 ώρες), παρατείνοντας την απόσυρσή τους ως το 2025.

Η παράταση δίνεται λόγω της ενεργειακής κρίσης

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι, η παράταση δίνεται λόγω της ενεργειακής κρίσης και της ανάγκης μείωσης της κατανάλωσης αερίου κατά την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Σε κάθε περίπτωση, είναι αξιοσημείωτο ότι η Ελλάδα το 2022 (βάσει των τελευταίων διαθέσιμων στοιχείων του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΣΦΑ) έχει ήδη κατορθώσει να μειώσει την κατανάλωση φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή κατά 13% (σε σχέση με το 2021) και περισσότερο από 30% από την έναρξη της περιόδου υποχρεωτικής μείωσης που έχει ορίσει η ΕΕ (Αύγουστος 2022- Μάρτιος 2023) ενόψει του φετινού χειμώνα. Κύρια αιτία η μεγάλη αύξηση των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή που, μαζί με τα μεγάλα υδροηλεκτρικά, κάλυψαν το 47,1% της ζήτησης το δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου.  Εκτός από την ενεργειακή κρίση, σύμφωνα με πληροφορίες, η παράταση δίνεται καθώς αξιολογήθηκε και η πιθανότητα ένταξης των δύο αυτών λιγνιτικών σταθμών σε καθεστώς στρατηγικής εφεδρείας προκειμένου να λαμβάνουν οικονομική αποζημίωση για τη διαθέσιμότητά τους να προσφέρουν ηλεκτρική ενέργεια στο σύστημα ακόμα και για ελάχιστες ώρες μέσα στο έτος.  Σε κάθε περίπτωση αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την οδηγία βιομηχανικών εκπομπών (άρθρο 21.3) οι όροι αδειοδότησης όλων των μονάδων καύσης των κρατών μελών πρέπει να συμμορφώνονται με τα συμπεράσματα των Βέλτιστων Διαθέσιμων Τεχνικών, το αργότερο τέσσερα χρόνια μετά την επίσημη δημοσίευσή τους στην εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή τον Ιούλιο του 2017. Οπότε, τα ζητήματα συμμόρφωσης με τα νέα όρια εκπομπών θα έπρεπε να έχουν διευθετηθεί ως τον Ιούλιο του 2021. Ωστόσο, όπως επισημαίνει κυβερνητικό στέλεχος, υπάρχει συνεννόηση για το θέμα με την Κομισιόν.  

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια