Πιέσεις για περισσότερες συμφωνίες φυσικού αερίου – συμπεριλαμβανομένων μακροπρόθεσμων συμβολαίων –  προκειμένου να αντικαταστήσουν τις ρωσικές προμήθειες, αναμένεται να ασκήσουν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον επόμενο χρόνο, όπως προκύπτει από προσχέδιο συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, το οποίο αποκαλύπτει το Reuters, ότι η ΕΕ θα πρέπει να κινηθεί γρήγορα για να αρχίσει από κοινού να αγοράζει φυσικό αέριο. Πρόκειται για μια ιδέα που προτάθηκε πέρυσι, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί η βαρύτητα του μπλοκ,  ως η μεγαλύτερη αγορά φυσικού αερίου στον κόσμο, ώστε να διαπραγματευτεί χαμηλότερες τιμές, αλλά ακόμα δεν έχει εφαρμοστεί.

Διαβάστε επίσης – ΕΕ: Οι υπουργοί Ενέργειας επικυρώνουν τα μέτρα για κοινή αγορά αερίου και μηχανισμούς τιμών

Ταυτόχρονα, οι χώρες θα πρέπει επίσης να επιταχύνουν τις συνομιλίες με αξιόπιστους προμηθευτές «για να εξασφαλίσουν την προμήθεια φυσικού αερίου ενόψει του χειμώνα 2023/2024 με σκοπό τη σύναψη μακροπρόθεσμων συμβάσεων», αναφέρεται στο προσχέδιο, το οποίο ωστόσο ενδέχεται να αλλάξει πριν εγκριθεί από τους ευρωπαίους ηγέτες.

Διαβάστε επίσης – Ενέργεια: Το πλαφόν χωρίζει την ΕΕ σε δύο στρατόπεδα

Η Ρωσία ήταν ο κορυφαίος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης, αλλά έχει διακόψει την συντριπτική πλειοψηφία των ευρωπαϊκών παραδόσεων από την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, εκτινάσσοντας τις τιμές της ενέργειας στα ύψη και οδηγώντας τις χώρες της ΕΕ να αναζητήσουν επιπλέον προμήθειες από την Αλγερία, τη Νορβηγία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι Βρυξέλλες αναφέρουν ότι η πλειονότητα των ρωσικών προμηθειών θα πρέπει να εκτοπιστεί από τοπικά παραγόμενες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και εξοικονόμηση ενέργειας, για να διασφαλιστεί ότι η ΕΕ θα εκπληρώσει τους στόχους της για την κλιματική αλλαγή. Το προσχέδιο της δήλωσης ηγετών ανέφερε επίσης ότι τέτοιες επενδύσεις θα πρέπει να ενταθούν.

Ενεργειακή μετάβαση

Η ΕΕ διαπραγματεύεται έναν προτεινόμενο νόμο που θα απαγορεύει στις χώρες να συνάπτουν συμβόλαια αερίων εκπομπών CO2 με διάρκεια πέραν του 2049, προκειμένου να αποφευχθούν τέτοιες συμβάσεις που εμποδίζουν τον στόχο της ΕΕ να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου έως το 2050.

Η ΕΕ έχει επίσης δεσμευτεί να μειώσει τις καθαρές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% έως το 2030, από τα επίπεδα του 1990. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ίδιας της ΕΕ, αυτό θα έβλεπε μείωση της συνολικής κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 30%, ή 100 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, έως το 2030.

«Έχοντας αντικαταστήσει το μεγαλύτερο μέρος των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου, είναι λογικό για την Ευρώπη να υπογράψει μακροπρόθεσμα συμβόλαια», δήλωσε ο Simone Tagliapietra, Senior Fellow στο think-tank Bruegel.

Ο Simone Tagliapietra είπε ότι τέτοιες συμβάσεις δεν πρέπει να παραβιάζουν τους κλιματικούς στόχους του μπλοκ, αλλά δεν θα πρέπει να εμποδίσουν την ΕΕ να ανακατευθύνει τις ροές φυσικού αερίου προς τις ασιατικές χώρες που σχεδιάζουν μια πιο αργή μετατόπιση από το φυσικό αέριο στο δρόμο για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών, εάν το καύσιμο δεν χρειάζεται πλέον στην Ευρώπη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια