Ενας χρόνος τελείωσε και στην διάρκεια του οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις της χώρας κλήθηκαν να σταθούν όρθιες σε ένα δυσμενές περιβάλλον, που  διαμόρφωσε  η εκτίναξη του λειτουργικού κόστους σε ενέργεια, καύσιμα και πρώτες ύλες  και  ταυτόχρονα ο περιορισμός της κατανάλωσης από τα νοικοκυριά , εξαιτίας της συρρίκνωσης των εισοδημάτων τους που έφερε η ακρίβεια .

Οι δυσμενείς αυτές συνθήκες δεν άφησαν πολλά περιθώρια για επενδύσεις και προσαρμογές από τους μικρούς της αγοράς, στον ψηφιακό μετασχηματισμό που απαιτεί η 4η Βιομηχανική Επανάσταση.

Τα στοιχεία της Ετήσιας Έκθεσης της ΓΣΕΒΕΕ για το 2022 ήταν αποκαλυπτικά όχι μόνο για τα αυξημένα κόστη των επιχειρήσεων σε ενέργεια, καύσιμα και πρώτες ύλες. Ήταν αποκαλυπτικά γιατί έδειξαν επίσης τη δυσκολία  που έχουν οι μικρές επιχειρήσεις να ανταποκριθούν στις προσαρμογές της νέας εποχής που ξημερώνει εξαιτίας της έλλειψης των αναγκαίων κεφαλαίων που απαιτούνται αλλά και του αποκλεισμού  που υφίστανται από χρηματοδοτήσεις των τραπεζών .

Παρά το κλίμα ευφορίας που είχε αρχικά δημιουργηθεί για τα κεφάλαια που θα εισρεύσουν στην Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ , οι μικρές επιχειρήσεις παραμένουν ακόμα και σήμερα αποκλεισμένες από χρηματοδοτικά προγράμματα με μόλις τις μισές να καταφέρνουν να χρηματοδοτήσουν επενδυτικά σχέδια πολυ μικρής κλίμακας και τις περισσότερες φορές με ίδια κεφάλαια  σε μια περίοδο όπου αποτελεί κρίσιμο ζητούμενο η επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού τους.

Δυστυχώς το 2023 αναμένεται να είναι μια  ακόμη πιο δύσκολη χρονιά , με το ρυθμό ανάπτυξης να επιβραδύνεται στην Ελλάδα και το ενδεχόμενο ύφεσης στην ευρωζώνη να γίνεται όλο και πιο πιθανό.

Σε αυτό το πλαίσιο η αισιοδοξία είναι συγκρατημένη όσο επιβαρύνεται η λήψη στοχευμένων μέτρων ενδυνάμωσης των μικρών της αγοράς, παρά το γεγονός ότι από τη δική τους συμμετοχή και υποστήριξη θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό η επίτευξη του εθνικού στόχου για βιώσιμη και συνεκτική ανάπτυξη της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια.

Το 2023 θα είναι ένα έτος σταθμός για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα. Μέσα  στο ασταθές περιβάλλον που διαμορφώνεται  οι αντοχές που θα πρέπει να ενισχυθούν  επιβάλεται να αφορούν τους πάντες , μικρούς και μεγάλους.

Το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία, δεν διαθέτει ισχυρούς ενδογενείς μηχανισμούς, που θα εξασφαλίσουν την διατήρηση της δυναμικής της προσδιορίζει τη νέα χρονιά ως έτος σημαντικών προκλήσεων και για όσους συμμετέχουν στην οικονομική αλυσίδα της χώρας. Ο στόχος θα πρέπει να είναι να μην σπάσει η αλυσίδα αυτή, για να αντέξει η Οικονομία. Κάθε κρίκος είναι το ίδιο σημαντικός και δεν πρέπει να το ξεχνούν όσοι παίρνουν τις αποφάσεις για το μέλλον.

* Ο Γιώργος Καββαθάς είναι Πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ)

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Experts