Με μικτά πρόσημα έκλεισαν τελικά οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς από τη μια υπήρξαν υποστηρικτικές δυνάμεις από τα σημερινά στοιχεία για την πορεία των τιμών παραγωγού στην Ευρωζώνη, προάγγελο των πληθωριστικών πιέσεων στην περιοχή, ενώ από την άλλη το αρνητικό κλίμα στη Wall Street ανέκοψε κάθε ανοδική προσπάθεια.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,15%, με τον κλάδο του λιανεμπορίου να κερδίζει 2,3%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,64% στις 7.633 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 0,38% στις 14.436 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,22% στις 6.761 μονάδες.

Με το δεξί στην πρώτη εβδομάδα του 2023 το ΧΑ

Σε επίπεδο τίτλων, η βρετανική εταιρεία λιανικής πώλησης Next έκλεισε με κέρδη 7%, μετά από μια πολλά υποσχόμενη πρόβλεψη για τα κέρδη προ φόρων.

Την Τετάρτη δόθηκαν στη δημοσιότητα τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα οποία η κεντρική τράπεζα παραμένει προσηλωμένη στο στόχο μείωσης του πληθωρισμού, ο οποίος επιβάλει υψηλότερα επιτόκια για «κάποιο χρονικό διάστημα». Τα πρακτικά επηρέασαν αρνητικά το κλίμα στη Wall Street, η οποία όμως κατάφερε να κλείσει θετικά.

Τα μάκρο

Στα μάκρο της ημέρας, τον Νοέμβριο του 2022, οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία μειώθηκαν κατά 0,9% τόσο στη ζώνη του ευρώ όσο και στην ΕΕ, σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2022, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurostat. Τον Νοέμβριο του 2022, σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2021, οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία αυξήθηκαν κατά 27,1% στη ζώνη του ευρώ και κατά 27,4% στην ΕΕ.

Επίσης, ο πληθωρισμός στην Ιταλία διαμορφώθηκε στο 12,3% σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο, από 12,6% τον προηγούμενο μήνα, επιβεβαιώνοντας την τάση αποκλιμάκωσης που είχε φανεί και στα στοιχεία από τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ισπανία, οι οποίες ανέφεραν επιβράδυνση του ετήσιου ρυθμού πληθωρισμού τους.

Παράλληλα, οι γερμανικές εξαγωγές μειώθηκαν τον Νοέμβριο λόγω του υψηλού πληθωρισμού και της αβεβαιότητας στις αγορές, παρά τις προβλέψεις για ανάπτυξη. Οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 0,3% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ δημοσκόπηση του Reuters είχε προβλέψει αύξηση 0,2%. Οι εισαγωγές σημείωσαν επίσης μεγαλύτερη του αναμενόμενου πτώση 3,3% τον Νοέμβριο, ενώ οι αναλυτές εκτιμούσαν πτώση 0,5%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές