Με τον τραπεζικό κλάδο να βγαίνει εκ νέου… μπροστά, το ελληνικό χρηματιστήριο κατάφερε να κλείσει και πάλι θετικά, φτάνοντας μετά από οκτώ μήνες στη ζώνη των 950 μονάδων. Ο γενικός δείκτης έκλεισε κέρδη 0,57% στις 951,45 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 63 εκατ. ευρώ. Στο τετραήμερο αυτής της εβδομάδας ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,3%, ενώ ο τραπεζικός ξεχώρισε με το +5,8%.

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Ήπιες διορθωτικές κινήσεις

Οι αγοραστές προσπάθησαν να κρατήσουν τη ρευστότητα τους, χωρίς όμως να χάσουν θέσεις σε μια αγορά που επιβεβαιώνει τις τελευταίες ημέρες ότι βρίσκεται σε ισχύ το αγοραστικό σήμα με στόχο την αποφασιστική διάσπαση των 950 μονάδων. Έτσι, συνέχισαν το stock picking και το rotation σε τίτλους, ώστε να μην διαταράξουν τα επίπεδα, συντηρώντας το θετικό κλίμα στο οποίο έχει διαμορφωθεί από τα μέσα Δεκεμβρίου.

Διακύβευμα η ανάληψη μεγαλύτερου ρίσκου

Το διακύβευμα βέβαια είναι οι αγοραστές να αναλάβουν μεγαλύτερα ρίσκα, προκειμένου να αποφευχθεί το σενάριο ενός πισωγυρίσματος ενόψει των προεκλογικών εβδομάδων που αναμένονται. Άλλωστε, πέραν της εκλογικής αβεβαιότητας που έχει εισέλθει για τα καλά στην επενδυτική ατζέντα, οι αναλυτές είναι θετικοί για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, σχεδόν στο σύνολό τους. Ακόμη και με τους χαμηλούς, σε σχέση με το 2022, αναπτυξιακούς ρυθμούς, η Ελλάδα ενδεχομένως να αποφύγει την ύφεση το νέο έτος, ενισχύοντας το επενδυτικό της story.

Βέβαια, αύριο, όταν και το ΧΑ δεν θα λειτουργήσει λόγω αργίας, αναμένεται το κρίσιμο μέγεθος του ευρωπαϊκού πληθωρισμού και η αξιολόγηση αυτού στο κατά πόσο μπορεί να επηρεάσει την πολιτική της ΕΚΤ, με την εγχώρια αγορά να περιμένει και τις αντιδράσεις των Ευρωπαίων επενδυτών. Αυτά θα βελτιώσουν και την εικόνα για το πως θα επηρεαστεί η ελληνική οικονομία από τη συνεχή σύσφιξη των νομισματικών συνθηκών.

Σε επίπεδο τίτλων, Quest, Eurobank, Alpha Bank, Jumbo, Πειραιώς, Μυτιληναίος και ΟΠΑΠ, ξεχώρισαν με τα κέρδη τους, ενώ θετικά έκλεισαν και οι ΟΤΕ, Εθνική, Aegean, ΔΕΗ και Coca Cola. Στον αντίποδα, Motor Oil και ΕΥΔΑΠ δέχτηκαν τις μεγαλυτερες πιέσεις, με τις Τέρνα Ενεργειακή, Ελληνικά Πετρέλαια, Βιοχάλκο, Autohellas, Ελλάκτωρ, ΟΛΠ, ΕΛΧΑ, ΓΕΚ Τέρνα και Λάμδα να κλείνουν σε πτωτικά εδάφη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών