Με προσδοκίες για τη σημερινή ανακοίνωση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς τα στοιχεία από τις επιμέρους χώρες δείχνουν ότι μειώνεται ο ρυθμός αύξησης των τιμών καταναλωτή.

Οι δείκτες

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει κέρδη 0,2%, με τον κλάδο των βασικών πόρων να κερδίζει 1,2%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,23% στις 7.651 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει άνοδο 0,09% στις 14.448 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται υψηλότερα κατά 0,16% στις 6.772 μονάδες.

Οι τίτλοι

Σε επίπεδο τίτλων, η σουηδική εταιρεία κατασκευής οικιακών συσκευών Electrolux ενισχύεται κατά 5,2% και ηγείται του Stoxx 600, ενώ η συμπατριώτισσα εταιρεία ένδυσης H&M ενισχύεται επίσης 5%, αφού η Morgan Stanley αύξησε την τιμή-στόχο της για τη μετοχή.

Με το βλέμμα στον πληθωρισμό

Αργότερα μέσα στην ημέρα αναμένεται να ανακοινωθούν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του δείκτη τιμών καταναλωτή της ευρωζώνης. Αφού η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία ανέφεραν καλύτερες από τις αναμενόμενες επιβραδύνσεις κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, οι επενδυτές ελπίζουν ότι ο πληθωρισμός έχει ξεπεράσει την κορύφωσή του σε όλο το μπλοκ των 20 μελών του κοινού νομίσματος.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μετριάσει τον επιθετικό κύκλο σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της και να περιορίσει τον οικονομικό “πόνο” της ηπείρου.

Ωστόσο, τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, έδειξαν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στις ΗΠΑ φάνηκε να μην μετακινούνται από την επιθετική θέση τους, καθώς επιδιώκουν να επαναφέρουν τον πληθωρισμό προς τον στόχο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές