Ο σεισμός στην Τουρκία έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 22.000 ανθρώπους, ανυπολόγιστο θρήνο και καταστροφές με πολλούς να ρίχνουν τα πυρά τους στον πρόεδρο της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ωστόσο ενδιαφέρον παρουσιάζουν όσα έλεγε πριν από 20 χρόνια και η σύγκρισή τους με το σήμερα.
Σήμερα αρκετοί είναι αυτοί που κατακρίνουν την αργή αντίδραση του κρατικού μηχανισμού, που δεν έσπευσε άμεσα για βοήθεια στις πληγείσες περιοχές.
Αυτή ήταν η χειρότερη φυσική καταστροφή των τελευταίων 100 ετών
Ο Ερντογάν φέρεται να αναγνώρισε πως υπήρξαν κάποια προβλήματα, αλλά απέδωσε την ευθύνη και στις κατεστραμμένες υποδομές σε αεροδρόμια και δρόμους, οι οποίες προκλήθηκαν από τους καταστροφικούς σεισμούς.
Τα γεγονότα του 1999
Τι έλεγε όμως ο Ερντογάν περίπου 24 χρόνια πριν, όταν μόλις είχε εκλεγεί πρωθυπουργός της χώρας.
Τότε στον σεισμό του Ιζμίτ (Νικομήδεια) στις 17 Αυγούστου 1999 ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε μόλις βγει από τη φυλακή στις 24 Ιουλίου κι ενώ νωρίτερα είχε παραιτηθεί από τη θέση του δημάρχου Κωνσταντινούπολης, μιας και το Κόμμα της Ευημερίας είχε κριθεί παράνομο από το Τουρκικό Συνταγματικό Δικαστήριο.
Το 1999 ο Ερντογάν με τη σύζυγό του, Εμινέ είχαν επισκεφθεί σκηνές πληγέντων από τον καταστροφικό σεισμό. Κάτι που έκαναν και τώρα πλέον ως κυβερνώντες.
Nereden nereye…
1999’da tek tek çadırların içine giren Erdoğan, bugün anca koruma ordusuyla sarılı şekilde kent girişinden açıklama yapabiliyor. pic.twitter.com/SEklabXtdD
— Adnan Tetikol (@AdnanTetikol) February 11, 2023
«Όλοι παραπονιούνται για την κατάσταση. Όταν θα ερευνήσουμε τα αίτια γι’ αυτό, θα δούμε πως η πηγή της τραγωδίας οφείλεται σε πολιτικές και ιδεολογικές θέσεις που έχουν επιβληθεί», είχε αναφέρει ο Ερντογάν σύμφωνα με τη Yeni Şafak.
Τότε στεκόταν στη βοήθεια των ΜΚΟ και πώς αυτή πρέπει να διανεμηθεί, ενώ αναφερόταν και στους φόρους των σεισμών, ένα ακόμα κομμάτι για το οποίο έχει δεχθεί σκληρή κριτική με πολλούς να διερωτώνται που πήγαν όλα αυτά τα χρήματα.
Όταν τα έβαζε με την κυβέρνηση για κακοτεχνίες
Όμως την ώρα που εμφανίζονται τρομερές κακοτεχνίες ακόμα και με κτίρια χωρίς θεμέλια, τα οποία καταστράφηκαν, ενδιαφέρον έχουν οι δηλώσεις που είχε κάνει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το 2003.
Τότε ένας σεισμός 6,4 Ρίχτερ είχε πλήξει την πόλη Μπινγκιόλ με αποτέλεσμα τον θάνατο 177 ανθρώπων και ο Ερντογάν ήταν ένας πρωθυπουργός μόλις επτά μηνών του νεοσύστατου τότε Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).
Εμφανιζόταν ως «λυτρωτής» και η τελευταία ευκαιρία για μια χώρα που μαστιζόταν από την οικονομική κρίση, τα πολιτικά σκάνδαλα και τις «πληγές» που είχε αφήσει πίσω του ο σεισμός του 1999.
Μάλιστα τότε έχοντας επισκεφτεί τις πληγείσες περιοχές είχε ασκήσει κριτική στις προηγούμενες κυβερνήσεις για κατασπατάληση δημοσίων πόρων και ότι δεν τήρησαν τα αντισεισμικά στάνταρ που προβλέφθηκαν από την τραγωδία του 1999.
Μάλιστα είχε χρησιμοποιήσει σκληρή γλώσσα κάνοντας λόγο για «κλοπή της δημοκρατίας και της ηθικής».
«Το περιστατικό αποδεικνύει τη γύμνια των δημοσίων αρχών και των κρατικών πόρων. Το συμβάν δεν μπορεί να αγνοηθεί σαν μοίρα», είχε πει αρχικά.
«Μετά τον σεισμό της 17ης Αυγούστου, μία επιτροπή έρευνας δημιουργήθηκε στη Βουλή. Η επιτροπή έκανε 389 προστάσεις για το τι πρέπει να γίνει και το κράτος δεν έκανε τίποτα», είχε συμπληρώσει.
«Οι καταστροφές που προκαλούνται μετά τους σεισμούς είναι αποτέλεσμα της διαχείρισης των προβλημάτων που κληροδοτούνται από το παρελθόν στο παρόν», είχε πει αρχικά.
«Εάν υπάρχει έλλειψη στην επιτόπια έρευνα και στον έλεγχο των υλικών που χρησιμοποιούνται και στον έλεγχο των κατασκευών, αυτό είναι το αποτέλεσμα», είχε καταλήξει δείχνοντας πως δεν έχει μάθει από το παρελθόν.
Τι λέει σήμερα
Σε αντίθεση με το παρελθόν πλέον ο Ερντογάν κάνει λόγο για την «καταστροφή του αιώνα» που δεν γινόταν να προβλεφθεί, σημειώνοντας πως ο σεισμός της Δευτέρας «ήταν τρεις φορές πιο καταστροφικός από τον σεισμό του 1999 που μνημονεύεται ως η μεγαλύτερη καταστροφή στην ιστορία της χώρας».
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bu deprem, neredeyse bin kilometrelik bir alanda hissedilmesine rağmen asıl 500 kilometrelik alanda yıkıma yol açmıştır. Fay hatlarına yakın yerleşim yerlerimizin kimi yerlerinde neredeyse taş üstünde taş kalmadı desek yeridir. pic.twitter.com/YLHCu4ScOX
— TRT Haber Canlı (@trthabercanli) February 11, 2023
Μάλιστα τάζει ένα ευρύ πρόγραμμα ανακατασκευής των υποδομών και των κτιρίων μέσα σε έναν χρόνο, την ώρα που βέβαια που πολλά κτίρια έδειξαν πρωτοφανείς κακοτεχνίες και αναφέρθηκε σε «προβοκάτορες».
Πηγή: In.gr
Latest News
Σαμαράς: Η διαγραφή μου ήταν προαποφασισμένη – Θα παραμείνω μάχιμος και παρών
Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ανέλυσε τα 50 χρόνια κοινοβουλευτικού του έργου και τις σημαντικές ιστορικές στιγμές που έζησε
Συρία: Ο ΟΗΕ ανησυχεί για τα ισραηλινά πλήγματα
Ο ΟΗΕ δεσμεύεται πλήρως να υποστηρίξει την ομαλή μετάβαση της εξουσίας στη Συρία
Γ. Παπανδρέου: Η Δημοκρατία και η ειρήνη ζωτικές προϋποθέσεις για την ευημερία του ελληνικού λαού
Η εξωτερική πολιτική είναι μία πράξη ευθύνης βαθιά συνδεδεμένη με το αφήγημα κάθε λαού, τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου
Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακηρύχθηκε «Πρόσωπο της Χρονιάς» από το περιοδικό Time
Φέτος είναι η δεύτερη φορά που ο Ντόναλντ Τραμπ λαμβάνει τον «τίτλο», καθώς είχε την ίδια τιμή και το 2016
Κώστας Μπαντουβάς: Πέθανε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ
Η κηδεία του Κώστα Μπαντουβά θα τελεστεί το Σάββατο στο Ηράκλειο
Σακελλαροπούλου (ΠτΔ): Από τον αναστοχασμό στις μείζονες προκλήσεις του μέλλοντος
Η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας μίλησε στο συνέδριο «Μεταπολίτευση 1974-2024: 50 Χρόνια Ελληνική Εξωτερική Πολιτική»,
Ανοίγει ξανά το κλαμπ που έδινε αλκοόλ σε ανήλικους- Έντονη αντίδραση Δούκα
Ο δήμαρχος Αθηναίων εκφράζει την «έντονη ανησυχία» για την εξέλιξη αυτή
Γιατί το Ισραήλ επιτίθεται στη Συρία
Το Ισραήλ επιτίθεται κατά της Συρίας και σύμφωνα με τους αναλυτές υπάρχει λόγος
Οι εξελίξεις στη νομοθετική διαδικασία το 2023 - Θετικά και αρνητικά
Η σημαντικότερη βελτίωση το 2023 καταγράφεται στην κοινοβουλευτική διαδικασία
Ο Τραμπ προσκάλεσε τον πρόεδρο της Κίνας στην ορκωμοσία του, λένε αμερικανικά ΜΜΕ
Ο Ντόναλντ Τραμπ προορίζει αρκετά λεγόμενα «γεράκια» ως προς την πολιτική έναντι του Πεκίνου για θέσεις-κλειδιά