Κατηγορίες για απάτη απήγγειλε αργά το βράδυ της Πέμπτης (ώρα Ελλάδας) η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (Securities and Exchange Commission – SEC) σε βάρος της Terraform Labs και του διευθύνοντος συμβούλου της, Do Kwon, ισχυριζόμενη ότι ενορχήστρωσαν μια απάτη πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων με «κρυπτογραφικά περιουσιακά στοιχεία».

TerraUSD: Το stablecoin που «τρώει» τα cryptο – Πώς χάθηκαν δισ. σε λίγες ώρες

Όπως μεταδίδει το CNBC, ο Kwon και η Terraform φέρονται να σχεδίασαν από τον Απρίλιο του 2018 μέχρι την κατάρρευση του TerraUSD (γνωστού επίσης και ως UST) και του αδελφού νομίσματος luna, τον Μάιο του 2022, να συγκεντρώσουν δισεκατομμύρια δολάρια από τους επενδυτές μέσω της προσφοράς και πώλησης μιας «διασυνδεδεμένης πλατφόρμας» τίτλων κρυπτογραφικών περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των swaps με βάση τίτλους που αντικατόπτριζαν τις αμερικανικές μετοχές – και το πιο διάσημο, το λεγόμενο «αλγοριθμικό stablecoin» TerraUSD. Σύμφωνα με την καταγγελία, η εταιρεία διαφήμιζε το UST ως «αποδόσιμο» νόμισμα, προσφέροντας τόκο έως και 20%.

Η κατάρρευση της ισοτιμίας με το δολάριο

Όπως πολλά stablecoins, το UST ήταν συνδεδεμένο σε αναλογία 1 προς 1 με το δολάριο. Η κοπή ενός νέου UST απαιτούσε την «καύση» (την καταστροφή) ενός luna. Αυτή η δομή έδινε ευκαιρίες αρμπιτράζ που ήταν το κλειδί για τη διατήρηση της σύνδεσης: Οι χρήστες μπορούσαν πάντα να ανταλλάσσουν ένα luna με UST και το αντίστροφο σε εγγυημένη τιμή 1 δολαρίου, ανεξάρτητα από την τιμή αγοράς του κάθε κρυπτονομίσματος εκείνη τη στιγμή.

Όμως η τιμή του luna έγινε ασταθής και ανάγκασε το UST να σπάσει την αναλογία 1 προς 1 με το δολάρια, κίνηση που οδήγησε τόσο το terra όσο και το luna σε καθοδικό σπιράλ.

Η καταγγελία κατά του Kwon και της Terraform κατατέθηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νότιας Περιφέρειας της Νέας Υόρκης στο Μανχάταν. Αφορά παραβίαση των διατάξεων περί εγγραφής και καταπολέμησης της απάτης τόσο του νόμου περί κινητών αξιών όσο και του νόμου περί χρηματιστηρίου.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ισχυρίζεται ότι ο Kwon προώθησε τα εν λόγω περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των εν λόγω ανταλλαγών mAsset και Terra, ως κερδοφόρους τίτλους, «ισχυριζόμενος επανειλημμένα» ότι η αξία τους θα αυξανόταν.

«Η σημερινή ενέργεια όχι μόνο καθιστά τους κατηγορούμενους υπεύθυνους για τους ρόλους τους στην κατάρρευση της Terra, η οποία κατέστρεψε τόσο τους ιδιώτες όσο και τους θεσμικούς επενδυτές και δημιούργησε έντονες αναταράξεις στις αγορές κρυπτογράφησης, αλλά υπογραμμίζει για άλλη μια φορά ότι εξετάζουμε την οικονομική πραγματικότητα και όχι τον τρόπο που αυτή παρουσιάζεται, ανέφερε σε δήλωσή του ο διευθυντής επιβολής της SEC Gurbir Grewal.

Η «προσεισμική δόνηση» του 2021

Το UST είχε υποχωρήσει μία φορά πριν την κατάρρευση του 2022. Τον Μάιο του 2021, ισχυρίζεται η SEC, το Terra έπεσε κάτω από το 1 δολάριο και σε απάντηση, ο Kwon συνωμότησε με ένα μη κατονομαζόμενο τρίτο μέρος το οποίο αγόρασε μαζικά UST για να αποκαταστήσει την «αλγοριθμική» σύνδεση. Δημόσια, ο Kwon και η Terraform ισχυρίστηκαν ότι αυτό ήταν μια νίκη για τον αλγόριθμο, ισχυρίζεται η SEC.

Είναι άγνωστο το πού βρίσκεται σήμερα ο Kwon, ο οποίος καταζητείται και στη Νότια Κορέα για την ίδια υπόθεση. Οι μυστικές υπηρεσίας της Νότιας Κορέας θεωρούν ότι πρόσφατα βρισκόταν στη Σερβία.

(Πηγή εξωτερικής φωτό: linkedin)

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Crypto