Είναι συνηθισμένο τις τελευταίες δεκαετίες να υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ των εισηγμένων εταιρειών και του χρηματιστηρίου όταν πρόκειται για μισθούς και απολύσεις: οι μετοχές μειώνονται όταν οι μισθοί αυξάνονται και οι μετοχές ανεβαίνουν με τις απολύσεις. Αυτό μπορεί να φαίνεται περίεργο, αλλά στον κόσμο του καπιταλισμού των μετόχων του Μίλτον Φρίντμαν που κυριαρχούσε από τη δεκαετία του 1970, ήταν σύνηθες. Ωστόσο, αυτό φαίνεται να αλλάζει.

Ένα σημαντικό σημάδι αυτής της αλλαγής ήρθε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα όταν ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Γκάρι Γκένσλερ έθεσε στο τραπέζι την παράμετρο «ανθρώπινο κεφάλαιο» για τις εισηγμένες εταιρείες.

«Οι επενδυτές θέλουν να κατανοήσουν καλύτερα ένα από τα πιο κρίσιμα περιουσιακά στοιχεία μιας εταιρείας: τους ανθρώπους της», έγραψε Γκένσλερ σε ένα tweet .

Σύμφωνα με τον Γκένσλερ οι προτάσεις αναφορικά με το θέμα του ανθρώπινου κεφαλαίου που ζήτησε από το προσωπικό της SEC, θα μπορούσαν να περιλαμβάνει μια σειρά από μετρήσεις, όπως ο κύκλος εργασιών του εργατικού δυναμικού, η κατάρτιση δεξιοτήτων και ανάπτυξης, η αποζημίωση, τα οφέλη, τα δημογραφικά στοιχεία του εργατικού δυναμικού συμπεριλαμβανομένης της ποικιλομορφίας, η υγεία και η ασφάλεια.

«Η επένδυση στο εργατικό δυναμικό είναι το Νο 1 ζήτημα του κοινού και είναι ολοένα και πιο κορυφαίο για τις εταιρείες», δήλωσε ο Martin Whitaker, Διευθύνων Σύμβουλος στην JUST Capital.

Είτε το συγκεκριμένο ζήτημα είναι οι μισθοί είτε τα οφέλη, όπως η προετοιμασία για συνταξιοδότηση και ιδιοκτησία μετοχών και επιλογές, «αυτή η ομάδα θεμάτων θα είναι καθοριστική, εξίσου καθοριστική με το κλίμα», δήλωσε ο Whitaker. «Εάν δεν επενδύουν στους εργαζομένους τους, η δημιουργία αξίας για τους μετόχους θα επηρεαστεί μακροπρόθεσμα. Είναι εγγενώς μια επιχειρηματική υπόθεση. … Δεν έχω συναντηθεί με διευθύνοντα σύμβουλο που δεν πιστεύει ότι είναι μέρος της πορείας προς την επιτυχία. Θα συνεχίσει να επιστρέφει. Είναι ένα τεράστιο ζήτημα».

Δημιουργία αξίας εργαζομένων

Η ιδέα της μέτρησης μιας εταιρείας με βάση τη μεταχείριση των εργαζομένων δεν είναι νέα. Η SEC απαιτεί ήδη από τις εταιρείες να αποκαλύπτουν τις αμοιβές του CEO σε σχέση με τη μέση αμοιβή των εργαζομένων, ως τρόπο για να λογοδοτούν οι διευθύνοντες για τη δική τους αποζημίωση έναντι του εργατικού δυναμικού τους. Η ασφάλεια των εργαζομένων, επίσης, αποτελεί εδώ και πολύ καιρό συστατικό των περιβαλλοντικών, κοινωνικών και μετρήσεων διακυβέρνησης.

Όμως, οι ειδικοί της εργασίας λένε ότι οι συνθήκες των εργαζομένων δεν είναι πάντα οι κατάλληλες, και πως είναι σημαντικό για την αγορά και τους επενδυτές να κατανοήσουν ότι η μεταχείριση των εργαζομένων είναι ένας σημαντικός παράγοντας στις μακροπρόθεσμες προοπτικές μιας εταιρείας.

Το πιο βασικό επιχείρημα που έγινε για να πείσουν τις εταιρείες και τους μετόχους τους ότι η επένδυση σε υπαλλήλους αποτελεί μέρος της μακροπρόθεσμης δημιουργίας αξίας των μετόχων είναι ο κύκλος εργασιών. Οι ειδικοί λένε ότι ο κύκλος εργασιών, ειδικά σε βιομηχανίες χαμηλού μισθού, είναι πολύ σημαντικός για τις οικονομικές επιδόσεις, όπως και η ικανότητα διατήρησης προσωπικού.

Το κίνημα συμβαίνει όχι μόνο σε επίπεδο SEC αλλά και σε επίπεδο πολιτείας.

Το California State Controller συνεργάζεται με το Ινστιτούτο Drucker για τις μετρήσεις των εργαζομένων, έχει καταθέσεις ένα νομοσχέδιο στην Καλιφόρνια που απαιτεί από τις εταιρείες με περισσότερους από 1.000 υπαλλήλους να αποκαλύπτουν μετρήσεις ανθρώπινου κεφαλαίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή