Τη μεγαλύτερη πτώση από τα μέσα Δεκεμβρίου καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές, με τους αναλυτές να τονίζουν πως στο «μάτι του κυκλώνα» βρίσκεται το sell off των αμερικανικών τραπεζικών μετοχών, ενώ οι επενδυτές αναμένουν και τα στοιχεία μισθοδοσίας στην άλλη όχθη του Ατλαντικού.

Στους επιμέρους δείκτες, στο Λονδίνο ο Stoxx Europe 600 σημείωσε πτώση 1,7%, με τον τραπεζικό και τον χρηματοπιστωτικό τομέα να οδηγεί τις απώλειες. Ο S&P 500 σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση εδώ και δύο εβδομάδες την Πέμπτη, με τις μετοχές της SVB Financial Group, με έδρα τη Silicon Valley, να βυθίζονται αφού έλαβε μέτρα για να στηρίξει την κεφαλαιακή της θέση.

Στη μέγγενη του διεθνούς τραπεζικού sell off το ΧΑ

Σύμφωνα με το Bloomberg, o τραπεζικός τομέας, ο οποίος είχε πρωτοστατήσει στο ράλι των ευρωπαϊκών μετοχών από τα τέλη Σεπτεμβρίου, υποχώρησε έως και 4,9%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση από τον Ιούνιο, με τη γερμανική Deutsche Bank AG να δέχεται ισχυρές πιέσεις. «Τα ζητήματα στη SVB ήταν σαν μια μαχαιριά και με τη Fed να υποστηρίζει για άλλη μια φορά την ιδέα για ταχύτερες αυξήσεις, η πιθανότητα για μια δύσκολη χρηματιστηριακή περίοδο, σε περίπτωση που τα δεδομένα θέσεων εργασίας εκπλήξουν ανοδικά είναι πράγματι πολύ πραγματική», είπε ο James Athey, διευθυντής επενδύσεων στο Abrdn.

Φόβοι

Οι τράπεζες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της υπεραπόδοσης των χρηματιστηρίων της Ευρώπης το 2023, καθώς τα αυξανόμενα επιτόκια ενισχύουν τα περιθώρια και ο κλάδος ανακοινώνει μεγάλες αποδόσεις στους επενδυτές μέσω εξαγορών και μερισμάτων. «Οι ανησυχίες για την SVB στις ΗΠΑ ξεπερνούν ξεκάθαρα την Ευρώπη, δημιουργώντας φόβους για πιστωτική κρίση», δήλωσε ο Joachim Klement, επικεφαλής στρατηγικής στη Liberum Capital. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι δεν πιστεύει ότι αυτό αποτελεί κίνδυνο για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.

Οι πτώσεις οδήγησαν τις ευρωπαϊκές μετοχές να παρατείνουν την εβδομαδιαία πτώση, η οποία έχει επίσης τροφοδοτηθεί από τις ανησυχίες ότι οι κεντρικές τράπεζες θα μπορούσαν να διατηρήσουν τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός. Όλα τα βλέμματα σήμερα θα είναι στραμμένα στη μηνιαία αναφορά μισθοδοσίας των ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα, οι επενδυτές συνεχίζουν να αξιολογούν τα σχόλια του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Η Fed πιθανότατα θα χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια περισσότερο από ό,τι αναμενόταν μετά τα τελευταία στοιχεία για την οικονομία και τον πληθωρισμό, τόνισε στην ομιλία του στο Κογκρέσο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές