Ισχυρό παραμένει το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα και οι Αμερικανοί μπορούν να αισθάνονται σίγουροι ότι οι καταθέσεις δεν διατρέχουν κανέναν κίνδυνο. Την άποψη αυτή εξέφρασε σήμερα η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών κατά τη διάρκεια της κατάθεσής της στην Επιτροπή Οικονομικών της Γερουσίας, καθώς όπως ανέφερε οι αποφασιστικές και δυναμικές ενέργειες που ελήφθησαν μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank απέτρεψαν το ενδεχόμενο να προκληθεί σοκ στο αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Όπως υπογράμμισε η Τζάνετ Γέλεν, τα έκτακτα μέτρα που ανακοινώθηκαν την περασμένη Κυριακή από το υπουργείο Οικονομικών και από τις ρυθμιστικές αρχές υπέδειξαν την αποφασιστικότητά τους να προστατευθούν πρωτίστως οι καταθέτες όπως και να μην κλονισθεί η εμπιστοσύνη τους στο αμερικανικό τραπεζικό σύστημα.

Η SVB φέρνει τις ΗΠΑ πιο κοντά στην ύφεση – Τι «βλέπει» η Goldman Sachs

«Μπορώ να διαβεβαιώσω τα μέλη της επιτροπής ότι το τραπεζικό μας σύστημα είναι υγιές και ότι οι Αμερικανοί μπορούν να αισθάνονται σίγουροι ότι οι καταθέσεις τους θα είναι εκεί όταν τις χρειαστούν. Οι ενέργειες αυτής της εβδομάδας καταδεικνύουν την αποφασιστική μας δέσμευση να διασφαλίσουμε ότι οι αποταμιεύσεις των καταθετών παραμένουν ασφαλείς», ανέφερε μεταξύ άλλων η Γέλεν.

Ανάμεικτα τα συναισθήματα

Τα σχόλια της ηγέτιδας της οικονομίας των ΗΠΑ ήταν τα πρώτα σε Αμερικανούς γερουσιαστές μετά τα έκτακτα μέτρα που ελήφθησαν με στόχο να προστατευθούν οι καταθέτες και να εξασφαλισθεί η ρευστότητα του τραπεζικού κλάδου. Τα σχόλια αυτά προκάλεσαν ανάμεικτα συναισθήματα, είτε ανακούφισης είτε έκπληξης σε ένα Κογκρέσο που είναι διχοτομημένο, καθώς η Γερουσία ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς και η Βουλή των Αντιπροσώπων από τους Ρεπουμπλικανούς.

Την αιτία της κατάρρευσης της SVB εξήγησε η Τζάνετ Γέλεν, λέγοντας ότι επί της ουσίας αυτή προήλθε από την αδυναμία της τράπεζας να ανταποκριθεί στις αναλήψεις των καταθετών μετά τις αυξήσεις των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ πέρυσι. Έχοντας επενδύσει σε ομόλογα αναγκάσθηκε να προβεί σε ρευστοποιήσεις για να χρηματοδοτήσει τις αναλήψεις, ωστόσο αυτά με τα επιτόκια ψηλά είχαν χάσει μέρος της αξίας τους με την οποία είχαν αγορασθεί με αποτέλεσμα η τράπεζα να καταγράψει ζημιές. Το υψηλό επίπεδο των ανασφάλιστων καταθέσεων στην τράπεζα ήταν επίσης ένας επιβαρυντικός παράγοντας σύμφωνα με την ίδια.

«Υπήρχε κίνδυνος για τη ρευστότητα σε αυτή την κατάσταση. Θα εξετασθεί προσεκτικά τι συνέβη στην τράπεζα και τι ξεκίνησε αυτό το πρόβλημα, αλλά σαφώς, η κατάρρευση της τράπεζας, ο λόγος που έπρεπε να κλείσει, ήταν ότι δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στα αιτήματα ανάληψης των καταθετών», σημείωσε.

Στην «άκρη» η Credit Suisse

Όπως αναφέρει το Reuters, δεν έκανε καμία αναφορά για την κατάσταση σχετικά την Credit Suisse, η οποία είδε τη μετοχή της να βουλιάζει χθες Τετάρτη προτού οι ρυθμιστικές αρχές δεσμευτούν για ένεση ρευστότητας 50 δισ. ελβετικών φράγκων για τη διάσωσή της.

Το υπουργείο Οικονομικών συνεργάστηκε με τη Fed και την FDIC για να προστατεύσει όλους τους καταθέτες και των δύο τραπεζών (SVB, Signature) και δημιούργησε μια νέα διευκόλυνση προκειμένου να προσφέρει στις τράπεζες πρόσβαση σε κεφάλαια έκτακτης ανάγκης. Η αμερικανική κεντρική τράπεζα διευκόλυνε επίσης τις τράπεζες όταν θέλουν να δανείζονται από αυτήν σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

«Οι μέτοχοι και οι οφειλέτες δεν προστατεύονται από την κυβέρνηση. Είναι σημαντικό ότι τα χρήματα των φορολογουμένων δεν χρησιμοποιούνται ούτε τίθενται σε κίνδυνο με αυτήν την ενέργεια», ξεκαθάρισε η Τζάνετ Γέλεν στην επιτροπή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή