Απροσδόκητη βελτίωση κατέγραψε τον Μάρτιο ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία, σε μία ακόμα ένδειξη ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης σταθεροποιείται παρά τις πρόσφατες αναταραχές στον τραπεζικό τομέα.

Γερμανία: Οι «σοφοί» καθησυχάζουν, ο πληθωρισμός παραμένει

Σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου Ifo, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος αυξήθηκε στο 93,3 από 91,1 τον Φεβρουάριο. Πρόκειται για αποτέλεσμα αρκετά καλύτερο από το 91,0 που είχε καταγράψει πρόσφατη δημοσκόπηση του Reuters μεταξύ των αναλυτών.

Η βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος για πέμπτο συνεχή μήνα οφείλεται κυρίως στις επιχειρηματικές προσδοκίες, ανέφερε το Ifo.

Ο δείκτης προσδοκιών αυξήθηκε στο 91,2 τον Μάρτιο από το αναθεωρημένο 88,4 τον προηγούμενο μήνα, στο υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου τουλάχιστον έτους.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank, Joerg Kraemer, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη βελτίωση, αλλά προειδοποίησε ότι θα απαιτηθούν μερικά τρίμηνα μέχρι να φανούν οι επιπτώσεις των αυξήσεων των επιτοκίων από την ΕΚΤ, γεγονός που συνηγορεί κατά της οικονομικής ανάκαμψης κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Το Βερολίνο αποφεύγει τα χειρότερα

Γενικά, τα χειρότερα σενάρια για την πορεία της γερμανικής οικονομίας το 2023 και 2024 δεν δείχνουν να επιβεβαιώνονται, τουλάχιστον στο βαθμό που μέχρι το περασμένο φθινόπωρο ακόμη και οι ίδιοι οι «πέντε σοφοί» της γερμανικής οικονομίας ανέμεναν. Τότε οι προβλέψεις για το 2023 της ειδικής επιτροπής οικονομολόγων που έχει συμβουλευτικό ρόλο προς τη γερμανική κυβέρνηση, έκαναν λόγο για ύφεση γύρω στο 0,2% του ΑΕΠ.

Tελικά, στις επικαιροποιημένες προγνώσεις τους που παρουσίασαν την προηγούμενη Τετάρτη στο Βερολίνο, αναμένουν μικρή ανάπτυξη γύρω στο 0,2% επί του γερμανικού ΑΕΠ για φέτος και ελαφρώς υψηλότερη περί το 1,3% για το 2024.

Το μεγάλο «αγκάθι» όμως παραμένει ο πληθωρισμός, ο οποίος εξακολουθεί να κινείται κοντά στο 9% στις αρχές του έτους (συγκεκριμένα στο 8,7% τον Φεβρουάριο), με τους «πέντε σοφούς» να τον τοποθετούν κατά μέσο όρο στο 6,6% το 2023. Πτώση γύρω στο 3% αναμένουν από το 2024.

Πάντως, ακόμα κι έτσι η γερμανική οικονομία απέχει ακόμη πολύ από το όριο του 2% για τον πληθωρισμό, το οποίο θέτει και η ΕΚΤ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή