Απροσδόκητη βελτίωση κατέγραψε τον Μάρτιο ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία, σε μία ακόμα ένδειξη ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης σταθεροποιείται παρά τις πρόσφατες αναταραχές στον τραπεζικό τομέα.
Γερμανία: Οι «σοφοί» καθησυχάζουν, ο πληθωρισμός παραμένει
Σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου Ifo, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος αυξήθηκε στο 93,3 από 91,1 τον Φεβρουάριο. Πρόκειται για αποτέλεσμα αρκετά καλύτερο από το 91,0 που είχε καταγράψει πρόσφατη δημοσκόπηση του Reuters μεταξύ των αναλυτών.
Η βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος για πέμπτο συνεχή μήνα οφείλεται κυρίως στις επιχειρηματικές προσδοκίες, ανέφερε το Ifo.
Ο δείκτης προσδοκιών αυξήθηκε στο 91,2 τον Μάρτιο από το αναθεωρημένο 88,4 τον προηγούμενο μήνα, στο υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου τουλάχιστον έτους.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank, Joerg Kraemer, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη βελτίωση, αλλά προειδοποίησε ότι θα απαιτηθούν μερικά τρίμηνα μέχρι να φανούν οι επιπτώσεις των αυξήσεων των επιτοκίων από την ΕΚΤ, γεγονός που συνηγορεί κατά της οικονομικής ανάκαμψης κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Το Βερολίνο αποφεύγει τα χειρότερα
Γενικά, τα χειρότερα σενάρια για την πορεία της γερμανικής οικονομίας το 2023 και 2024 δεν δείχνουν να επιβεβαιώνονται, τουλάχιστον στο βαθμό που μέχρι το περασμένο φθινόπωρο ακόμη και οι ίδιοι οι «πέντε σοφοί» της γερμανικής οικονομίας ανέμεναν. Τότε οι προβλέψεις για το 2023 της ειδικής επιτροπής οικονομολόγων που έχει συμβουλευτικό ρόλο προς τη γερμανική κυβέρνηση, έκαναν λόγο για ύφεση γύρω στο 0,2% του ΑΕΠ.
Tελικά, στις επικαιροποιημένες προγνώσεις τους που παρουσίασαν την προηγούμενη Τετάρτη στο Βερολίνο, αναμένουν μικρή ανάπτυξη γύρω στο 0,2% επί του γερμανικού ΑΕΠ για φέτος και ελαφρώς υψηλότερη περί το 1,3% για το 2024.
Το μεγάλο «αγκάθι» όμως παραμένει ο πληθωρισμός, ο οποίος εξακολουθεί να κινείται κοντά στο 9% στις αρχές του έτους (συγκεκριμένα στο 8,7% τον Φεβρουάριο), με τους «πέντε σοφούς» να τον τοποθετούν κατά μέσο όρο στο 6,6% το 2023. Πτώση γύρω στο 3% αναμένουν από το 2024.
Πάντως, ακόμα κι έτσι η γερμανική οικονομία απέχει ακόμη πολύ από το όριο του 2% για τον πληθωρισμό, το οποίο θέτει και η ΕΚΤ.
Latest News
Πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών 14 δισ δολ απο την Τ-Mobile στις ΗΠΑ
Η T-Mobile καθώς και άλλες εταιρείες τηλεπικοινωνιών, όπως η Verizon και η AT&T συγκαταλέγονται μεταξύ των κορυφαίων μερισματούχων στις ΗΠΑ
Ευνοϊκά δάνεια 7,7 δισ. δολ. έλαβε εντός του 2024 η Τουρκία
Η Τουρκία, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών αναμένει νέα χρηματοδότηση απο την Παγκόσμια Τράπεζα
Κανένα φως στο... τούνελ - Η Hershey απέρριψε και τη δεύτερη πρόταση της Mondelēz
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Mondelēz επιδιώκει ένα deal με την Hershey - Το 2016, εγκατέλειψε τις συζητήσεις για πιθανή εξαγορά
Η νίκη Τραμπ και το πάρτι στις αγορές - Πώς ανακατεύεται η τράπουλα
Η δραστηριότητα των αγορών «εξερράγη» μετά την νίκη Τραμπ καθώς οι traders πόνταραν σε μια πιο φιλική προς τις επιχειρήσεις προσέγγιση
ABN Amro: Πότε θα επιβληθούν οι δασμοί Τραμπ - Οι επιπτώσες για την Ελλάδα
Οι επικείμενοι δασμοί Τραμπ στην Κίνα αναμένεται να εφαρμοστούν λίγους μήνες μετά την ορκωμοσία του
Για δεύτερο συνεχόμενο μήνα σε ύφεση η βρετανική οικονομία
Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν στη Βρετανία συρρικνώθηκε 0,1% σε μηνιαία βάση τον Οκτώβριο, όπως και τον Σεπτέμβριο,
Πώς θα κινηθεί η ΕΚΤ στις μειώσεις επιτοκίων - Οι καταλύτες για τα επόμενα βήματα
Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να κινείται με βάση τις αξιολογήσεις και τις διαθέσιμες πληροφορίες που υπάρχουν σε κάθε συνεδρίαση και μετά τον Μάρτιο
Ριζοσπαστικό πείραμα στο Τόκιο για το δημογραφικό μέσω... 4ήμερης εργασίας
Το Τόκιο ξεκινά ριζοσπαστικά πειράματα καθώς προσπαθεί να αντιμετωπίσει το τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα στην Ιαπωνία
Γιατί η Amazon δώρισε 1 εκατομμύριο δολάρια στο ταμείο Τραμπ
Η δωρεά για την τελετή ορκωμοσίας έρχεται καθώς ο ιδρυτής Τζεφ Μπέζος και άλλοι προσπαθούν να οικοδομήσουν δεσμούς με τον εκλεγμένο πρόεδρο
Οι Σύριοι στη Γερμανία δεν βιάζονται να φύγουν - Η ζήτηση για εργατικά χέρια είναι μεγάλη
Σε μια οικονομία, όπως αυτή της Γερμανίας, η οποία αντιμετωπίζει μεγάλες ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια απωλειών εργαζομένων