Με μια αμήχανη ηρεμία ξημέρωσε η Δευτέρα στις διεθνείς αγορές, καθώς η εμφάνιση ενός «μνηστήρα» για τη Silicon Valley Bank φαίνεται να καθυσηχάζει – προς το παρόν τουλάχιστον – τους επενδυτές μετά από δύο εβδομάδες τραπεζικής αναταρχής που ξύπνησαν μνήμες του 2008 και φούντωσαν ανησυχίες για μια ευρύτερη κρίση.

Σύμφωνα με το Reuters, η First Citizens BancShares βρίσκεται σε προχωρημένες συνομιλίες για την εξαγορά της SVB από την Federal Deposit Insurance, την Oμοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφάλισης Καταθέσεων. Με έδρα τη Βόρεια Καρολίνα, η First Citizens έχει ενεργητικό περίπου 109 δισ. δολάρια και συνολικές καταθέσεις 89,4 δισ. δολάρια.

Το Bloomberg, το οποίο μετέδωσε πρώτο την είδηση, ανέφερε ότι η συμφωνία θα μπορούσε να επιτευχθεί σύντομα. Σημειώνεται ότι το οικονομικό πρακτορείο μετέδωσε ότι οι «μνηστήρες» για την SVB είναι δύο, καθώς ενδιαφέρον φέρεται να έχει εκδηλώσει και η Valley National Bancorp.

SVB: Η Valley National Bancorp και η First Citizens BancShares υποψήφιοι αγοραστές

Ανάσα

Η εξέλιξη αυτή έδωσε στις αγορές κάποια ανάσα, καθώς ήταν το πρώτο Σαββατοκύριακο εδώ και αρκετές εβδομάδες που δεν έφερε νέα για νέες τραπεζικές καταρρεύσεις, συμφωνίες διάσωσης ή έκτακτη βοήθεια από τις αρχές για στήριξη της εμπιστοσύνης.

«Είναι ωραίο που υπάρχει αγοραστής», δήλωσε ο αναλυτής της IG Markets στο Σίδνεϊ, Tony Sycamore. Ο ίδιος αξιολογεί θετικά, επίσης, το γεγονός ότι το Σαββατοκύριακο πέρασε χωρίς νέα επεισόδια, τονίζοντας ωστόσο ότι χωρίς λεπτομέρειες σχετικά με την τιμολόγηση δεν υπάρχουν πολλά στέρεα στοιχεία στα οποία να μπορεί να προσκολληθεί κανείς εν όψει του ανοίγματος των ευρωπαϊκών αγορών.

«Είναι μια μικρή ηρεμία πριν από την επόμενη καταιγίδα», τόνισε ο ίδιος.

Όπως υπενθυμίζει το Reuters, η περασμένη εβδομάδα έκλεισε με τους δείκτες άγχους στις χρηματοπιστωτικές αγορές να αναβοσβήνουν και τη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας, την Deutsche Bank, να βρίσκεται στο στόχαστρο, με τις μετοχές της να υποχωρούν κατά 8,5% την Παρασκευή και το κόστος ασφάλισης των ομολόγων της έναντι χρεοκοπίας να αυξάνεται κατακόρυφα.

Τη Δευτέρα, οι τραπεζικές μετοχές στην Ασία παρουσίαζαν μικτή εικόνα: Παρέμεναν σταθερές στην Αυστραλία και το Τόκιο, αλλά υποχωρούσαν στο Χονγκ Κονγκ.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 αυξήθηκαν κατά 0,5% και τα ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης κατά 1,1%.

Ηχηρή κατάρρευση

Η κατάρρευση της SVB πριν από λίγο περισσότερο από δύο εβδομάδες έχει αντηχήσει σε όλο τον κόσμο, στέλνοντας τους καταθέτες των ΗΠΑ να εγκαταλείψουν τις μικρότερες τράπεζες για μεγαλύτερες, ενώ το πλήγμα στην εμπιστοσύνη οδήγησε την Credit Suisse στην αγκαλιά της ανταγωνίστριας UBS την περασμένη εβδομάδα.

Τον Μάρτιο, ο δείκτης Stoxx των ευρωπαϊκών τραπεζικών μετοχών έχει υποχωρήσει περισσότερο από 18% και ο αμερικανικός δείκτης περιφερειακών τραπεζών KBW έχει χάσει 21%, με τους επενδυτές να είναι σε αγωνία για το τι θα επακολουθήσει.

«Είναι σαφές ότι (η αναταραχή) δεν έχει τελειώσει», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Australia and New Zealand Banking Group, Shayne Elliott, σε συνέντευξη που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της τράπεζας. Ο ίδιος εκτίμησε επίσης ότι η τρέχουσα αναταραχή έχει τη δυνατότητα να κλιμακωθεί σε μια μεγαλύτερη χρηματοπιστωτική κρίση.

«Δεν νομίζω ότι μπορείτε να καθίσετε εδώ και να πείτε: “Λοιπόν, όλα τελείωσαν, η Silicon Valley Bank και η Credit Suisse και, ξέρετε, η ζωή θα επιστρέψει στην κανονικότητα”», δήλωσε ο Elliott. «Αυτά τα πράγματα τείνουν να εξελίσσονται για μεγάλο χρονικό διάστημα».

«Άγνωστος Χ» τα επιτόκια

Η ξαφνική έξαρση των εντάσεων για τις τράπεζες έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με το αν οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν να επιδιώκουν επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων για να περιορίσουν τον πληθωρισμό και αν ο αυστηρότερος δανεισμός θα βλάψει την παγκόσμια οικονομία.

Στην Ευρώπη, τα τραπεζικά ομόλογα δέχονται πιέσεις και τα συμβόλαια ανταλλαγής πιστωτικής αθέτησης – ή το κόστος ασφάλισης έναντι αθέτησης, είναι ανησυχητικά υψηλά. Τα πενταετή CDS της Deutsche Bank έφτασαν την Παρασκευή στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία της S&P Global Market Intelligence.

Στις ΗΠΑ, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην εμπιστοσύνη των καταθετών στις περιφερειακές τράπεζες – οι οποίες θα μπορούσαν να λάβουν κάποια ανακούφιση από μια πώληση της SVB.

Η FDIC προσπαθεί να πουλήσει τα περιουσιακά στοιχεία της Silicon Valley Bank εδώ και αρκετές εβδομάδες και είχε ζητήσει ξεχωριστές προσφορές για την SVB Private και την SVB αφού απέτυχε να τις πουλήσει μαζί.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή