Μια σειρά συναντήσεων με Κινέζους ηγέτες ξεκίνησε την Πέμπτη στο Πεκίνο ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, σε μια κοινή επίσκεψη με την επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία θα μπορούσε να καθορίσει την πορεία των μελλοντικών σχέσεων του μπλοκ με την Κίνα μετά από χρόνια στενών εμπορικών σχέσεων, αν και όχι χωρίς εντάσεις.

ΕΕ: Σε «τεντωμένο σχοινί» οι σχέσεις με την Κίνα

Όπως μεταδίδει το Reuters, τον Μακρόν υποδέχτηκε ο πρωθυπουργός Λι Κιάνγκ στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού, ένα κτίριο που βρίσκεται δυτικά της πλατείας Τιενανμέν και το οποίο χρησιμοποιείται συνήθως για τελετουργικές εκδηλώσεις. Θα ακολουθήσει αργότερα σήμερα η σύνοδος κορυφής με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

«Να μη κοπούν οι δεσμοί με την Κίνα»

Μετά την άφιξή του αργά την Τετάρτη, ο Μακρόν δήλωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να αντισταθεί στη συρρίκνωση των εμπορικών και διπλωματικών σχέσεων με το Πεκίνο, με το οποίο η Δύση βρίσκεται σε αντιπαράθεση για θέματα όπως η Ταϊβάν, οι νέες τεχνολογίες και οι στενοί δεσμοί της Κίνας με τη Ρωσία.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φον ντερ Λάιεν, στην πρώτη της επίσκεψη στην Κίνα από την ανάληψη των καθηκόντων της το 2019, δήλωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να «απενοχοποιήσει» τις σχέσεις της με το Πεκίνο, καθώς η Κίνα έχει μεταβεί από την εποχή των μεταρρυθμίσεων και του ανοίγματος σε μια εποχή ασφάλειας και ελέγχου.

Κατά τη διάρκεια της θητείας της, οι σχέσεις της Ευρώπης με την Κίνα έχουν επιδεινωθεί, κυρίως λόγω κυρώσεων που καθυστέρησαν ένα επενδυτικό σύμφωνο για το 2021 και την άρνηση του Πεκίνου να καταδικάσει τη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Ενθουσιασμός στο Πεκίνο

Από την πλευρά του, το Πεκίνο επιδιώκει να διασφαλίσει ότι η Ευρώπη δεν θα ακολουθήσει τις επιθετικές κινήσεις των ΗΠΑ που αποσκοπούν στον περιορισμό της δυναμικής του. Έτσι, στην κινεζική πρωτεύουσα υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες από την επίσκεψη του Μακρόν.

«Η επίσκεψη Μακρόν αναμένεται να αποφέρει συγκεκριμένα αποτελέσματα στην προώθηση της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας μεταξύ Κίνας και Γαλλίας, καθώς και να αυξήσει την αμοιβαία πολιτική εμπιστοσύνη», έγραψε το κρατικό μέσο ενημέρωσης Global Times σε κύριο άρθρο του την Πέμπτη.

«Αξίζει να σημειωθεί ότι διάφορες δυνάμεις στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ δίνουν μεγάλη προσοχή στην επίσκεψη Μακρόν και ασκούν επιρροή προς διαφορετικές κατευθύνσεις», έγραψαν οι Global Times. «Με άλλα λόγια, δεν θέλουν όλοι να δουν την επίσκεψη του Μακρόν στην Κίνα να εξελίσσεται ομαλά και με επιτυχία».

Μετά τις συνομιλίες του Μακρόν με τον Λι, ο Κινέζος πρωθυπουργός πρόκειται να διοργανώσει ένα «γεύμα εργασίας» με τη φον ντερ Λάιεν. Αργότερα το απόγευμα, ο Μακρόν και η φον ντερ Λάιεν θα έχουν χωριστά συνομιλίες με τον Σι, προτού και οι τρεις πραγματοποιήσουν τριμερή σύσκεψη το βράδυ.

Τόσο ο Μακρόν όσο και η φον ντερ Λάιεν έχουν δηλώσει ότι θέλουν να πείσουν την Κίνα να χρησιμοποιήσει την επιρροή της επί της Ρωσίας για να επέλθει ειρήνη στην Ουκρανία, ή τουλάχιστον να αποτρέψουν το Πεκίνο από το να υποστηρίξει άμεσα τη Μόσχα στη σύγκρουση.

Μοιρασμένοι ρόλοι

Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι το δίδυμο μπορεί να υιοθετήσει έναν ρόλο του «καλού και κακού μπάτσου», όπως σημειώνει το Reuters, με τον ευχάριστο Μακρόν να προωθεί μια «επανεκκίνηση» στις σχέσεις Κίνας-ΕΕ και την φον ντερ Λάιεν να ανοίγει τα πιο ακανθώδη ζητήματα και να θέτει τις κόκκινες γραμμές.

«Η Κίνα είναι ένας κρίσιμος εμπορικός εταίρος, αλλά οι επιχειρήσεις της ΕΕ αντιμετωπίζουν πολλά εμπόδια που οδηγούν σε διακρίσεις», έγραψε η φον ντερ Λάιεν στο Twitter το πρωί της Πέμπτης μετά τη συνάντηση με εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Εμπορικού Επιμελητηρίου στο Πεκίνο.

«Οι σχέσεις ΕΕ-Κίνας είναι εκτεταμένες και πολύπλοκες. Το πώς θα τις διαχειριστούμε θα επηρεάσει την ευημερία και την ασφάλεια της ΕΕ. Βρίσκομαι στο Πεκίνο για να συζητήσω αυτή τη σχέση – και το μέλλον της», ανέφερε η φον ντερ Λάιεν σε προηγούμενο tweet.

Με 50 επιχειρηματίες ο Μακρόν

Ο Μακρόν, ο οποίος ταξιδεύει με μια 50μελή επιχειρηματική αντιπροσωπεία που περιλαμβάνει την Airbus, τον κολοσσό πολυτελών ειδών LVMH και τον παραγωγό πυρηνικής ενέργειας EDF, αναμένεται επίσης να ανακοινώσει συμφωνίες με την Κίνα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ουκρανία: Οι στόχοι του Πούτιν και οι δυνατότητες του Κιέβου
Επικαιρότητα |

Πώς εξελίσσεται ο πόλεμος στην Ουκρανία – Οι στόχοι του Πούτιν και οι δυνατότητες του Κιέβου

Ιδιαίτερα κομβικοί αποδεικνύονται οι πρώτοι μήνες του 2024 σε ό,τι έχει να κάνει με τον πόλεμο στην Ουκρανία με τις δυνάμεις του Κιέβου να προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στη ρωσική επίθεση