Μεγάλοι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων, ακαδημαϊκοί φορείς, αγροτικές εταιρείες και επενδυτές συσπειρώνονται κάτω από την ίδια επιχειρηματική «ομπρέλα» προκειμένου να δημιουργήσουν στη Βοιωτία ένα τοπικό «cluster», το οποίο στοχεύει στο «πρασίνισμα» της αγροτικής παραγωγής στην επαρχία της Θήβας με τη χρήση υδρογόνου.

Το πρώτο project υδρογόνου

Ουσιαστικά πρόκειται για το πρώτο project υδρογόνου που σχεδιάζεται για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα της χώρας. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στον ΟΤ ο καθηγητής και διευθυντής του Εργαστηρίου «Φυσικής Περιβάλλοντος και Τεχνολογιών Υδρογόνου» του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Σοφοκλής Μακρίδης το σχέδιο περιλαμβάνει μονάδα παραγωγής «πράσινου» υδρογόνου με ηλεκτρόλυση, περίπου ενός ΜW, μπαταρίες υδρογόνου και κυψέλες καυσίμου.

Υδρογόνο: Οι τεχνικές προδιαγραφές για την εγκατάσταση πρατηρίων

Οι εκτάσεις της Βοιωτίας

Η ενέργεια που θα παράγεται, σε πρώτη φάση, θα καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες 30.000 με 40.000 στρεμμάτων αγροτικών εκτάσεων στην περιοχή της Βοιωτίας, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Θήβας κ. Ηλίας Χατζηδούρος. «Ήδη έχουν ενδιαφερθεί περίπου 20 αγρότες οι οποίοι εκμεταλλεύονται τις συγκεκριμένες εκτάσεις. Ωστόσο ο Σύλλογός μας διαθέτει περί τους 1.700 παραγωγούς, οπότε σταδιακά ο αριθμός εκείνων που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν πιστεύουμε ότι θα αυξηθεί», σημειώνει ο ίδιος.

Αγροτικός σύλλογος

Σε συνάντηση που έγινε την περασμένη Παρασκευή, στην οποία συμμετείχαν μέλη του Συλλόγου, ειδικοί στις χρηματοδοτήσεις και ακαδημαϊκοί συζητήθηκαν οι λεπτομέρειες για τη δημιουργία ενός νέου φορέα με τη μορφή ανώνυμης εταιρείας, ως «Αναπτυξιακή στην Αειφορική Γεωργία με Υδρογόνο» καθώς και οι επιλογές που δίνουν νέες προσκλήσεις προγραμμάτων για πράσινη ανάπτυξη. Στο νέο συνεργατικό σχηματισμό, σύμφωνα με τον κ. Μακρίδη, έχουν επιδείξει ενδιαφέρον για να συμμετάσχουν το Τμήμα Διοίκησης Γεωργικών Επιχειρήσεων και Συστημάτων Εφοδιασμού του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, το Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, το Ερευνητικό Κέντρο Αειφορία-Αθήνα και το ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος” με σκοπό να πρασινίσουν τον …λαχανόκηπο της Αττικής, τη Βοιωτία.

Επιδότηση

Μάλιστα, στον σχεδιασμό περιλαμβάνεται η προετοιμασία για την υποβολή φακέλου χρηματοδότησης στη Δράση «Ερευνώ – Καινοτομώ» καθώς και σε άλλα προγράμματα, ενώ το έργο της νέας αναπτυξιακής εταιρείας για την Αειφορική Γεωργία με Υδρογόνο θα στηριχτεί επίσης στην ιδιωτική πρωτοβουλία καθώς και στην σύμπραξη με ερευνητικά κέντρα, πανεπιστημιακούς φορείς και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Σύμφωνα με τον Χατζηδούρο, το ενεργειακό κόστος είναι πλέον δυσβάσταχτο και ο συνεταιρισμός ήταν ανοιχτός σε νέες προτάσεις. «Αρχικά αναζητήσαμε λύσεις στα φωτοβολταϊκά, αλλά τα ηλεκτρικά δίκτυα στην περιοχή είναι κορεσμένα. Και οι ανάγκες είναι τεράστιες. Στον σύλλογό μας, βάσει των στοιχείων του ΔΕΔΔΗΕ είναι καταγεγραμμένες 2.500 αγροτικές παροχές στην επαρχία των Θηβών», αναφέρει. Και προσθέτει: «Θα στήσουμε, μαζί με το Πανεπιστήμιο, το εταιρικό σχήμα που θα κινείται και ως αναπτυξιακή εταιρεία. Ήδη έχουν ενδιαφερθεί οι πρώτοι αγρότες και σταδιακά θα μπουν κι άλλοι. Θέλουμε τα προϊόντα που παράγουμε να έχουν μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα, το οποίο θα τους δώσει και προστιθέμενη αξία».

Άρδευση και συσκευαστήρια

Η «πράσινη» ενέργεια θα καλύπτει τις αυξημένες ανάγκες για άρδευση αλλά και την ενέργεια που απαιτείται στα συσκευαστήρια, στα ψυγεία κ.ά.. Στα σχέδια είναι και η δημιουργία μιας πρότυπης μονάδας μεταποίησης, με …διττή υπόσταση. Αφενός θα έχει εμπορικό σκοπό, αλλά παράλληλα θα συνδέεται με την εκπαιδευτική κοινότητα και την έρευνα, μέσω της δημιουργίας ενός προτύπου κτήματος αειφορικής γεωργίας, με χρήση σύγχρονων τεχνολογιών, όπως υδροπονίας κλπ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO
ΥπΑΑΤ: Τι προβλέπει το ν/σ για τον εκσυγχρονισμό του θεσμού των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων
AGRO |

Τι προβλέπει το ν/σ για τον εκσυγχρονισμό του θεσμού των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων

 «Στόχος μας η εύρυθμη λειτουργία των υφιστάμενων Διεπαγγελματικών Οργανώσεων της χώρας, αλλά και η διευκόλυνση των διαδικασιών για την σύσταση νέων», δήλωσε ο κ. Αυγενάκης