Επενδυτικές ευκαιρίες πέριξ των 14 σταθμών της γραμμής 4 του Μετρό αναζητά η Dimand, όπως ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης, Δημήτρης Ανδριόπουλος, στο πλαίσιο της ετήσιας ενημέρωσης των θεσμικών επενδυτών.

Σύμφωνα με τον κο Ανδριόπουλο η Dimand λειτουργεί ως «regenerator».

«Το σχέδιο αυτό ξεκινήσαμε στον Άγιο Διονύσιο, το συνεχίζουμε στο Βοτανικό, στη Θεσσαλονίκη και στο κέντρο της Αθήνας», εξηγώντας πως η στρατηγική της εισηγμένης αφορά την επένδυση σε περιοχές που δεν είναι αναπτυγμένες με τη λογική του «αναγεννητή» με στόχο να αποκομίσει υπεραξίες. Αυτή η κίνηση απαιτεί υπομονή, τόλμη και ρίσκο και σχεδιασμό πενταετίας, όπως είπε.

Dimand: Πουλά στη Eurobank την θυγατρική της Severdor

«Δίνουμε ιδιαίτερη βάση στο θέμα των αναπλάσεων, άρα οι αναπτύξεις μας δεν έχουν την αποσπασματική προσέγγιση ενός κτιρίου, εξετάζουμε τον πολλαπλασιαστή στην περιοχή και από την πρώτη φάση της αναγέννησης μιας περιοχής κοιτάμε να αποκτήσουμε και άλλα ακίνητα στην περιοχή με χαμηλό κόστος εισόδου, δημιουργώντας στο μέλλον υπεραξίες».

Υπό αυτές τις συνθήκες η Dimand μελετά τις περιοχές από τις οποίες θα περάσει η Γραμμή 4 του μετρό και τις ευκαιρίες που θα δημιουργηθούν περιμετρικά γύρω από τους 14 σταθμούς, τα επόμενα 10 χρόνια.

Το φιλόδοξο Skyline

Μέσα στον Ιούνιο του 2023 θα ξεκινήσει η σταδιακή παράδοση των 573 ακινήτων του Skyline από την Alpha Bank στην κοινοπραξία των Dimand – Premia, στην οποία κατακυρώθηκε ο διαγωνισμός με τίμημα 438 εκατ. ευρώ.

Με βάση τη στρατηγική της κοινοπραξίας, το 90% των οριζόντιων ιδιοκτησιών του πακέτου θα διατεθεί προς πώληση και το 10% θα διακρατήσει ο επενδυτής. Το ποσοστό αυτό υπολογίζεται ότι έχει αξία άνω των 260 εκατ. ευρώ, αντιστοιχώντας στο 60% της αξίας του project.

Έχει συσταθεί η εταιρεία P&E Invstments στην οποία η Dimand συμμετέχει με 75% και με 25% η Premia AEEAΠ. Η P&E θα αποκτήσει το 65% του Skyline. H Alpha Bank θα υποστηρίξει χρηματοδοτικά το Skyline μέσω μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης ύψους έως 240 εκατ. ευρώ. Το project  εκτιμάται ότι θα φέρει απόδοση άνω του 20%.

Έξι έργα το 2022

Έξι έργα προστέθηκαν το 2022 στο υπό ανάπτυξη χαρτοφυλάκιο της Dimand, η αξία των οποίων θα φτάσει τα 370 εκατ. όταν ολοκληρωθούν.

Πρόκειται για τρία έργα στην Αττική: τα νέα γραφεία της PwC στο Μαρούσι, ένα οικιστικό έργο στη Φιλοθέη και το διατηρητέο κτίριο στη συμβολή Απελλού και Λυκούργου, στο παλιό σινέ Αβέρωφ, που θα μετατραπεί σε κτίριο κατοικιών σε συνδυασμό με άλλες χρήσεις, κι άλλα τρία στη Θεσσαλονίκη: η μεικτή ανάπτυξη γραφείων και κατοικιών στην περιοχή Φιξ της δυτικής Θεσσαλονίκης, το κέντρο αποθήκευσης και διανομής στο πρώην εργοστάσιο της Βάλκαν Έξπορτ και η επέκταση του συγκροτήματος γραφείων HUB 26.

Η έξοδος και τα νέα έργα

Κατά τη διάρκεια του 2022 πωλήθηκαν το ξενοδοχείο Moxy στην Ομόνοια (ποσοστό 6,5% που διακρατά σήμερα η Dimand θα διατεθεί εφέτος) και τα γραφεία της Kaizen στο Μαρούσι, έναντι τιμήματος 26 και 42,2 εκατομμυρίων, με κέρδος 3,1 και 2,4 εκατ. αντίστοιχα.

Σημειώνεται ότι μέχρι το τέλος του 2024 η Dimand θα εξέλθει από 10 έργα, μεταξύ των οποίων το κτίριο της PwC στην Κηφισίας, το οποίο έχει προπωληθεί στη Eurobank, ο Πύργο του Πειραιά, οι αναπτύξεις στο Φιξ της Θεσσαλονίκης, το κτίριο της ΕΕΔΕ στα Πατήσια, η οικιστική ανάπτυξη της Φιλοθέης και το Μινιόν. Για κάποια από τα εν λόγω έργα έχει βρεθεί ήδη ο αγοραστής.

Σε ό,τι αφορά τον Πύργο του Πειραιά, δεν θα πωληθεί πριν από τον Απρίλιο του 2024.

PYRGOS PIREA, DIMAND, 13DEC2022

Στα νέα έργα της εισηγμένης περιλαμβάνεται το ακίνητο της Softex στον Ελαιώνα, έκτασης 50 στρεμμάτων. Εκεί οι κατεδαφίσεις έχουν ήδη ξεκινήσει και προχωρούν οι στατικές ενισχύσεις.

Αν και ο κος Ανδριόπουλος απέφυγε να αναφέρει λεπτομέρειες, δεδομένου ότι η σύμβαση βρίσκεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο, στο οικόπεδο που ανήκει στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) και βρίσκεται στη συμβολή της λεωφόρου Κηφισίας με την Αττική Οδό η εισηγμένη θα συνεργαστεί με τις ΓΕΚ Τέρνα και τον όμιλο Ιατρικού Αθηνών για την αξιοποίησή του.

Νέες μισθώσεις

Όσον αφορά τη μίσθωση χώρων στα εν εξελίξει έργα, αυτή τη στιγμή η Dimand διαπραγματεύεται με μελλοντικούς χρήστες για την ενοικίαση του 80% της επιφάνειας του Μινιόν.

Ταυτόχρονα είναι σε συζητήσεις με δύο πολυεθνικές για το κέντρο αποθήκευσης και διανομής της Βάλκαν Έξπορτ, ενώ δύο υποψήφιοι μισθωτές ενδιαφέρονται για το κτίριο στα Πατήσια.

Όσον αφορά τον Πύργο του Πειραιά έχει συμφωνηθεί η μίσθωση του 65% του κτιρίου.

Βελτίωση τα έτη 2025 – 2026

Ο κος Ανδριόπουλος, περιγράφοντας την κατάσταση στην αγορά, τόνισε: «Στην Ελλάδα, σε αντίθεση με το εξωτερικό, το πρώτο τετράμηνο του 2023 η κατασκευαστική δραστηριότητα παραμένει ισχυρή. Αυτό οφείλεται κυρίως στη μεγάλη καθίζηση των τιμών κατά τη δεκαετία της οικονομικής κρίσης, οπότε η αγορά είχε περιθώρια ανόδου. Αντιμετωπίζουμε όμως τρία σημαντικά εμπόδια. Την αύξηση του κατασκευαστικού κόστους (σήμερα το κόστος κατασκευής των έργων του κλάδου έχει ανέβει 65%-70%), την αύξηση του χρηματοοικονομικού κόστους λόγω της ανόδου των επιτοκίων, αλλά και την έλλειψη εργατικού δυναμικού».

Από την άλλη, όπως σημείωσε ο ίδιος, «είδαμε αύξηση των ενοικίων που αντιστάθμισε το κόστος, επειδή η ζήτηση δεν έπεσε όπως στις Σκανδιναβικές χώρες και στην κεντρική Ευρώπη. Η ζήτηση αυξήθηκε και το 2021 και το 2022 και τώρα έχουμε μια εξισορρόπηση σε όλες τις περιοχές της Αθήνας».

Επιπλέον επισημάνθηκε η αξιοποίηση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης που έχει συγκρατήσει τα επιτόκια για το καθαρό κόστος των έργων λίγο πάνω από το 3%, αλλά και το value engineeiring.

Αν και οι αρνητικοί παράγοντες υπερισχύουν των θετικών, ο κος Ανδριόπουλος εκτίμησε ότι θα υπάρξει σαφής βελτίωση τα έτη 2025 – 2026.

Η αξία των assets της εταιρείας στο τέλος του 2022 ήταν 182 εκατ. ευρώ, τα δάνεια 45,7 εκατ. ευρώ και η καθαρή αξία ενεργητικού ήταν 125,52 ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις