Σε τροχιά για την επίτευξη ρεκόρ βρίσκεται ο δείκτης DAX της Γερμανίας, κινούμενος στον δρόμο που χάραξαν νωρίτερα ο γαλλικός CAC 40 και ο βρετανικός FTSE 100, καθώς η άμβλυνση των ανησυχιών για τις συνομιλίες Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων στις ΗΠΑ αναφορικά με το ανώτατο όριο χρέους προκάλεσε ράλι στις αγορές μετοχών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

ΗΠΑ – χρέος: Πρόοδος στις διαπραγματεύσεις Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων

Ο δείκτης αναφοράς σημείωνε άνοδο 0,7% στις 10:54 π.μ. στη Φρανκφούρτη, μπαίνοντας σε πορεία να επισκιάσει το προηγούμενο υψηλό που είχε σημειωθεί στις 5 Ιανουαρίου 2022, πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η εταιρεία αμυντικών προϊόντων και εξαρτημάτων αυτοκινήτων Rheinmetall, η Siemens Energy – κατασκευαστής τουρμπίνων αερίου και τεχνολογίας δικτύου, η Adidas και η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εταιρεία λογισμικού SAP συμπεριλαμβάνονται στις εταιρείες που κατέγραψαν φέτος τις καλύτερες επιδόσεις.

Οι παράγοντες που ωθούν στο ράλι

Ο συνδυασμός των καλύτερων από τα αναμενόμενα εταιρικών κερδών, η χαλάρωση των τιμών της ενέργειας και η επανεκκίνηση της Κίνας, μετά την άρση των περιορισμών λόγω του κορωνοϊού, έχουν συμβάλει στην ενίσχυση του ράλι. Ο DAX, στον οποίον περιλαμβάνονται μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες και άλλων ειδών βιομηχανίες, έχει επίσης επωφεληθεί από τις αισιόδοξες εκτιμήσεις, ότι η όποια οικονομική συρρίκνωση θα είναι ηπιότερη από την αναμενόμενη.

«Ο DAX καθοδηγείται από καταναλωτικές και βιομηχανικές μετοχές με εξαγωγικό προσανατολισμό. Με τον πληθωρισμό να μειώνεται, οι καταναλωτές έχουν περισσότερο ελεύθερο εισόδημα για να ξοδέψουν», δήλωσε ο Joachim Klement, επικεφαλής στρατηγικής, λογιστικής και βιωσιμότητας της Liberum Capital. «Χάρη στην επιστροφή της κινεζικής ζήτησης, οι γερμανικές βιομηχανικές μετοχές και οι μετοχές της αυτοκινητοβιομηχανίας έχουν επίσης αναβαθμιστεί σημαντικά».

Οι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν υπεραποδώσει σε σχέση με τις αντίστοιχες παγκόσμιες φέτος, με αιχμή του δόρατος τον βαρύ CAC 40 στον οποίον περιλαμβάνονται τα είδη πολυτελείας, εν μέσω αναζωπύρωσης της κινεζικής καταναλωτικής ζήτησης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές