Με σημαντικά κέρδη κινήθηκαν σήμερα οι ευρωπαϊκοί δείκτες, με τους επενδυτές να καλλιεργούν προσδοκίες για πιθανή συμφωνία για το ανώτατο όριο χρέους των ΗΠΑ, την ώρα που οι εισηγμένες δείχνουν την πορεία του πρώτου τριμήνου με τα αποτελέσματα τους.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,4%, με τον κλάδο των αυτοκινήτων να κερδίζει 2,5%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,25% στις 7.742 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 1,33% στις 16.163 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,64% στις 7.446 μονάδες.

Σε επίπεδο τίτλων, οι μετοχές του βρετανικού γίγαντα των τηλεπικοινωνιών BT υποχώρησαν κατά 5% μετά την ανακοίνωση των σχεδίων περικοπής 40.000 έως 55.000 θέσεων εργασίας μεταξύ 2028 και 2030. Επίσης, τα κέρδη μειώθηκαν κατά 12% για το σύνολο του έτους. Τα έσοδα ανήλθαν σε 20,7 δισ. στερλίνες, μειωμένα κατά 1% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Με το βλέμμα στο αμερικανικό χρέος

Η επενδυτική εμπιστοσύνη πάντως βελτιώθηκε βελτιωθεί από την προφανή αποφασιστικότητα του προέδρου Τζο Μπάιντεν και του κορυφαίου Ρεπουμπλικανού του αμερικανικού Κογκρέσου Κέβιν Μακάρθι να καταλήξουν σύντομα σε συμφωνία για την αύξηση του ορίου χρέους στις ΗΠΑ, με τον Μπάιντεν να διακόπτει ένα ταξίδι στην Ασία για να επιστρέψει στις συνομιλίες την Κυριακή.

«Είναι δυνατόν να επιτευχθεί συμφωνία μέχρι το τέλος της εβδομάδας», δήλωσε ο McCarthy. «Δεν είναι τόσο δύσκολο να φτάσουμε σε συμφωνία».

Οι διαπραγματεύσεις πάντως συνεχίζονται εδώ και εβδομάδες, από τότε που η κυβέρνηση έφτασε επισήμως στο ανώτατο όριο των 31,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων τον Ιανουάριο, με το υπουργείο Οικονομικών να προειδοποιεί ότι θα μπορούσε να ξεμείνει από μετρητά μέχρι τις αρχές Ιουνίου, προκαλώντας ενδεχομένως μια καταστροφική χρεοκοπία.

Την ίδια ώρα, στην Ευρώπη, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Λουίς ντε Γκίντος ανέφερε σήμερα ότι η κεντρική τράπεζα θεωρεί τον σημερινό πληθωρισμό στις υπηρεσίες «πολύ ανησυχητικό». Ο ντε Γκίντος σχολίασε και την τραπεζική κρίση, χαρακτηρίζοντας τα επενδυτικά κεφάλαια ως τον σημαντικότερο κίνδυνο για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ευρωζώνη.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι οι μελλοντικές κινήσεις νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ θα εξαρτηθούν από τα δεδομένα, σημειώνοντας ότι ο πυρήνας του πληθωρισμού αποδείχθηκε πιο επίμονος από ό,τι αναμενόταν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές