Η απειλή της χρεοκοπίας των ΗΠΑ δεν είναι το μόνο πράγμα που φέρνει τους νομοθέτες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Μετά από μήνες διαμάχης και αστάθειας, οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι πλησίαζαν την Παρασκευή σε μια συμφωνία που θα αποτρέψει την αποτυχία της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου να καλύψει το χρέος της – λίγο πριν από τις διακοπές που σηματοδοτούν την έναρξη του καλοκαιριού. Αυτή η ανεπίσημη προθεσμία καθιστά ακόμα πιο επιτακτική ανάγκη για μία συμφωνία που δεν θα είναι «καλύτερη από αρκετά καλή».

Από το πρωί της Παρασκευής, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής Κέβιν Μακάρθι εργάζονταν σε μια συμφωνία για τη μείωση του αυξανόμενου ελλείμματος.

Αλλά οι νομοθέτες εγκαταλείπουν επίσης την Ουάσιγκτον ενόψει της Ημέρας Μνήμης, μια αργία στις ΗΠΑ που σηματοδοτεί την έναρξη των θερμότερων μηνών. Οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να ελεγχθεί για 72 ώρες και στη συνέχεια να ψηφιστεί. Και απομένουν μόνο δύο ημέρες μετά το παρατεταμένο Σαββατοκύριακο μέχρι την 1η Ιουνίου, μετά την οποία το Υπουργείο Οικονομικών έχει προειδοποιήσει ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα πληρωθούν οι υποχρεώσεις του.

Η συμφωνία όπως αναφέρει το Reuters θα αύξανε το ανώτατο όριο του χρέους για δύο χρόνια, μέχρι μετά τις προεδρικές εκλογές του 2024, αλλά θα άφηνε πολλά άλυτα. Αν μέχρι τότε αλλάξει το πολιτικό τοπίο, όλα είναι ανοικτά. Τα ψιλά γράμματα σε θέματα όπως οι μη αμυντικές δαπάνες, συμπεριλαμβανομένης της παιδικής μέριμνας, της έρευνας για τον καρκίνο και των ορίων στα προγράμματα επισιτιστικής βοήθειας μπορούν ακόμα να τροποποιηθούν, ενώ οι συζητήσεις για αύξηση των φόρων φαίνεται να έχουν παραγκωνιστεί. Οι φατρίες μεταξύ των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανών του Κογκρέσου, που πρέπει ακόμη να ψηφίσουν για μια συμφωνία, έχουν καταλάβει ότι και οι δύο παραχωρούν πάρα πολύ.

Οι επενδυτές φαίνονται αισιόδοξοι. Το κόστος ασφάλισης της έκθεσης στο δημόσιο χρέος μειώθηκε τις τελευταίες ημέρες καθώς πλησιάζει μια συμφωνία και ο δείκτης S&P 500 ανεβαίνει. Αλλά οποιαδήποτε συμφωνία είναι απίθανο να διορθώσει το γεγονός ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ ξοδεύει πάρα πολλά χρήματα, και κάθε νέα κυβέρνηση έχει ένα κίνητρο για αυτοσυγκράτηση. Σε δύο χρόνια από τώρα, η εικόνα του χρέους θα μπορούσε να φαίνεται χειρότερη. Στο μεταξύ, μια τραπεζική κρίση, η κρίση πληθωρισμού και η πιθανή οικονομική κρίση ωθούνται στο παρασκήνιο.

Οι επενδυτές θα επιστρέψουν από ένα Σαββατοκύριακο με μπέργκερ και μπύρα και θα δουν σταθερότητα, πράγμα που σημαίνει ότι θα είναι έτοιμοι να αναλάβουν ξανά ρίσκα. Οι Αμερικανοί νομοθέτες θα επιστρέψουν επιπλέον μεθυσμένοι από δυσλειτουργία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners