Λίγο κάτω από τις 20 μονάδες η διαφορά ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ, τρεις εβδομάδες πριν από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση.
Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Marc για την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στις 19,7 μονάδες και η Βουλή που θα προκύψει αναμένεται να είναι επτακομματική.
Δημοσκόπηση: Κυριαρχία ΝΔ, αυτοδυναμία και επτακομματική Βουλή, σύμφωνα με τη Metron Analysis
Στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 39,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ 19,4%, το ΠΑΣΟΚ 10,6%, το ΚΚΕ 6,8%, η Πλεύση Ελευθερίας 4,4%, η Ελληνική Λύση 3,8% και η Νίκη 3,5%. Το ΜέΡΑ25 υπολογίζεται στο 2,2% και μένει εκτός Βουλής.
Όσον αφορά στη συσπείρωση των κομμάτων, τη ΝΔ δηλώνει πως θα ψηφίσει το 92,1% όσων την ψήφισαν και στις πρώτες εκλογές. Για τον ΣΥΡΙΖΑ τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 79,4%, για το ΠΑΣΟΚ 75,3%, το ΚΚΕ 74,3% και την Ελληνική Λύση 69%.
Εκτίμηση εδρών των κομμάτων
Αν επαληθευτούν οι τάσεις στα αποτελέσματα της κάλπης, τότε η Νέα Δημοκρατία με ένα ποσοστό που θα κυμαίνεται από 39,4% έως 43%, θα πετύχει τον στόχο της αυτοδυναμίας, αφού αναμένεται να εκλέξει 160 βουλευτές έναντι 146 που διέθετε στις προηγούμενες εκλογές.
Την ίδια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό που θα κινείται από 19,2% έως 22%, θα διαθέτει 55 έδρες στη νέα Βουλή, από 71 στην πρώτη κάλπη. Απώλειες στις βουλευτικές έδρες θα έχουν το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, αφού με ποσοστό 10,4%-13% θα εκλέξει 31 βουλευτές (από 41), το ΚΚΕ με ποσοστό από 6,4%-8,2% θα διαθέτει 19 έδρες (από 26), η Ελληνική λύση με ποσοστό 3,5%-4,9% θα διαθέτει 11 (από 16). Ακόμη, η Πλεύση Ελευθερίας με ποσοστό 4,2%-5,8% θα εκλέξει 13 βουλευτές και η Νίκη με ποσοστό 3,3%-4,7% θα εκλέξει 1 βουλευτή.
Αυτοδυναμία και ταύτιση με πολιτικό αρχηγό
Το 43,2% των ερωτηθέντων απάντησε ότι προτιμά αυτοδύναμη ΝΔ, το 28,5% κυβέρνηση συνεργασίας με βασικό κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και μικρά κόμματα και το 12,3% κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.
Τέλος, σε ερώτηση για την ταύτιση με απόψεις των πολιτικών αρχηγών, το 40,1% των ερωτηθέντων απάντησε ότι συμφωνεί περισσότερο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το 17,3% με τον Αλέξη Τσίπρα, το 7,4% με τον Νίκο Ανδρουλάκη και το 6,1% με τον Δημήτρη Κουτσούμπα.
Πηγή: in.gr
Latest News
Τσίπρας: «Τεράστια πολιτική ανισορροπία, δεν υπάρχει αντιπολίτευση»
Ο Αλέξης Τσίπρας έκρουσε κώδωνα κινδύνου για την έλλειψη αντιπολίτευσης, θέτοντας τις προοδευτικές δυνάμεις προ των ευθυνών τους, και τοποθετήθηκε για τα εθνικά θέματα
«Πρέπει να συζητάμε με την Τουρκία, αλλά χωρίς αυταπάτες» , λέει ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Ο Νικος Ανδρουλάκης άσκησε κριτική στη Νέα Δημοκρατία λέγοντας ότι «καλλιέργησε υψηλές προσδοκίες», ενώ το περιβάλλον για ελληνοτουρκικό διάλογο δεν ήταν ευνοϊκό
Ο Μακρόν (ξανα) μίλησε - Ο Φρανσουά Μπαϊρού είναι ο νέος πρωθυπουργός
Ο Φρανσουά Μπαϊρού έγινε δεκτός από τον αρχηγό του γαλλικού κράτους, Εμανουέλ Μακρόν, στο Μέγαρο των Ηλυσίων στις 8.30 το πρωί της Παρασκευής
Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί καπνιστή ρεγγοσαλάτα
Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε από την επιχείρηση την άμεση ανάκληση/απόσυρση συγκεκριμένης παρτίδας
Ποιοι στη Γερμανία δε θέλουν να φύγουν οι Σύριοι μετανάστες - Σε ποιους κλάδους είναι απαραίτητοι
Μετά την πτώση του Ασαντ Γερμανοί πολιτικοί υποδήλωσαν ότι ήρθε η ώρα ώστε εκατομμύρια Σύριοι μετανάστες να επιστρέψουν στην πατρίδα τους
Οι Σύροι πρόσφυγες σε προεκλογική «μέγγενη» - «1.000 ευρώ στο χέρι και δωρεάν πτήση για Συρία»
Παρά την επισφαλή κατάσταση στη μετά Άσαντ Συρία, Δεξιά και Ακροδεξιά στη Γερμανία υπερθεματίζουν προεκλογικά για την άμεση επιστροφή Σύρων προσφύγων, με φόντο την ευρωπαϊκή υποκρισία
Στάση εργασίας σε μετρό και Ηλεκτρικό – Τι ώρα σταματάνε οι συρμοί
Στάση εργασίας έχουν κηρύξει οι εργαζόμενοι του Μετρό και του Ηλεκτρικού για σήμερα, Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου
Ο Μακρόν ανακοινώνει με καθυστέρηση το όνομα του νέου πρωθυπουργού
Χαμηλές είναι οι προσδοκίες για έναν πολιτικά βιώσιμο πρωθυπουργό στη Γαλλία
Τι μπορεί να προκαλέσει την επόμενη πανδημία
Οι υγειονομικές αρχές διεθνώς, έχουν εστιάσει το ενδιαφέρον τους σε 25 οικογένειες ιών, οι οποίες παρακολουθούνται στενά
H EE ανακαλύπτει ξανά το τέρας της γραφειοκρατίας
Η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέτει ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.