Οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν περισσότερο από 1 δολάριο το βαρέλι τη Δευτέρα, μετά την ανακοίνωση από τη Σαουδική Αραβία ότι θα μειώσει εθελοντικά την παραγωγή πετρελαίου κατά άλλο 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως από τον Ιούλιο, σε μια προσπάθεια να στηρίξει την αγορά.

Ειδικότερα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent ήταν στα 77,64 δολάρια το βαρέλι, αυξημένα κατά 1,51 δολάρια ή 2%, αφού νωρίτερα έφθασαν στο υψηλό της συνεδρίασης στα 78,73 δολάρια το βαρέλι.

Το αμερικανικό αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate σκαρφάλωσε 1,41 δολ. ή 2%, στα 73,15 δολ. το βαρέλι, αφού άγγιξε το ενδοημερήσιο υψηλό των 75,06 δολ. το βαρέλι.

Και τα δύο συμβόλαια επέκτειναν τα κέρδη τους μετά την άνοδο άνω του 2% την Παρασκευή, καθώς το υπουργείο Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε την Κυριακή ότι η παραγωγή του θα μειωθεί στα 9 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) τον Ιούλιο από περίπου 10 εκατομμύρια bpd τον Μάιο, τη μεγαλύτερη μείωση του βασιλείου εδώ και χρόνια.

ΟΠΕΚ+: Ως το τέλος του 2024 το «ψαλίδι» στην παραγωγή – Επιπλέον περικοπές από τη Σαουδική Αραβία

Η εθελοντική περικοπή που υποσχέθηκε η Σαουδική Αραβία εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συμφωνίας του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και των συμμάχων τους, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας,  η οποία διατηρεί τις μειωμένες ποσοστώσεις στην παραγωγή έως το 2024.

Ο όμιλος, γνωστός ως ΟΠΕΚ+, αντλεί περίπου το 40% του παγκόσμιου αργού και έχει πραγματοποιήσει περικοπές 3,66 εκατομμυρίων bpd, που αντιστοιχούν στο 3,6% της παγκόσμιας ζήτησης.

«Η κίνηση της Σαουδικής Αραβίας είναι πιθανό να εκπλήξει, δεδομένου ότι η πιο πρόσφατη αλλαγή στις ποσοστώσεις είχε ισχύ μόλις για ένα μήνα», ανέφεραν σε σημείωμα οι αναλυτές της ANZ.

«Η αγορά πετρελαίου φαίνεται τώρα ότι θα είναι ακόμη πιο σφιχτή το δεύτερο εξάμηνο του έτους».

Έλλειμμα στην αγορά

Η Consultancy Rystad Energy αναφέρει ότι η πρόσθετη περικοπή από τη Σαουδική Αραβία είναι πιθανό να βαθύνει το έλλειμμα της αγοράς σε περισσότερα από 3 εκατομμύρια bpd τον Ιούλιο, γεγονός που θα μπορούσε να ωθήσει τις τιμές υψηλότερα τις επόμενες εβδομάδες.

Οι αναλυτές της Goldman Sachs υπογραμμίζουν ότι η συνάντηση ήταν «μετρίως ανοδική» για τις αγορές πετρελαίου και θα μπορούσε να ενισχύσει τις τιμές του Brent έως τον Δεκέμβριο του 2023 κατά 1-6 δολάρια το βαρέλι, ανάλογα με το πόσο καιρό η Σαουδική Αραβία θα διατηρήσει την παραγωγή στα 9 εκατομμύρια bpd τους επόμενους έξι μήνες.

Ωστόσο, πολλές από αυτές τις μειώσεις θα έχουν μικρό πραγματικό αντίκτυπο, καθώς ο όμιλος μείωσε τους στόχους για τη Ρωσία, τη Νιγηρία και την Αγκόλα για να τους ευθυγραμμίσει με τα πραγματικά επίπεδα παραγωγής τους.

Αντίθετα, επετράπη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να αυξήσουν τους στόχους παραγωγής κατά περίπου 200.000 bpd στα 3,22 εκατομμύρια bpd.

«Επιτρέπεται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να επεκτείνουν την παραγωγή, σε βάρος των αφρικανικών χωρών, στα οποία μειώθηκαν οι αχρησιμοποίητες ποσοστώσεις τους βάσει της νέας συμφωνίας», ανέφερε η ANZ.

Η Σαουδική Αραβία ηγείται μιας προσπάθειας να στηριχθούν οι τιμές του πετρελαίου, οι οποίες κινούνται πτωτικά τους τελευταίους 10 μήνες, παρά τις παρεμβάσεις του ΟΠΕΚ στην παραγωγή. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Απρίλιο ο οργανισμός πετρελαιοπαραγωγών χωρών αποφάσισε αιφνιδιαστικά να μειώσει την παραγωγή του. Αυτό είχε ως αποτελέσμα αρχικά να ανέβουν οι τιμές στα 90 δολάρια ανά βαρέλι. Ωστόσο, η άνοδος διήρκησε λίγο και μετά ακολούθησε νέα πτώση που έφερε τις τιμές και πάλι κοντά στα 70 δολάρια το βαρέλι.

Το σαουδαραβικό γλειφιτζούρι

Ο πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ αποκάλυψε ότι οι εθελοντικές περικοπές θα ισχύσουν από τον Ιούλιο και μάλιστα περιέγραψε την απόφαση της χώρας του ως το «σαουδαραβικό γλειφιτζούρι»:

«Βάζουμε τη γαρνιτούρα στο γλυκό με αυτό που κάναμε», είπε ο υπουργός. «Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να φέρουμε σταθερότητα σε αυτή την αγορά».

Οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το Ριάντ χρειάζεται τιμές κοντά στα 80 δολ. ανά βαρέλι προκειμένου να εξισορροπήσει τον προϋπολογισμό του και να χρηματοδοτήσει ορισμένα projects, τα οποία ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν ελπίζει ότι μπορούν να μεταμορφώσουν την οικονομία του.

Οι στόχοι συλλογικής παραγωγής του ομίλου ΟΠΕΚ+ προσαρμόστηκαν στα 40,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα για τη διάρκεια του 2024, επισημοποιώντας και επεκτείνοντας τις εθελοντικές περικοπές που ανακοινώθηκαν τον Απρίλιο σε επίπεδο ομίλου.

Το μεγάλο διακύβευμα

Τομεγάλο διακύβευμα για τον ΟΠΕΚ+ είναι μια μάχη για την εξισορρόπηση αντίρροπων δυνάμεων όπως η προοπτική στενότερης προσφοράς το δεύτερο εξάμηνο του έτους, οι τρέχουσες μακροοικονομικές και πληθωριστικές ανησυχίες, η πορεία της ζήτησης αλλά και η διπλωματία μεταξύ των μελών. Στα τέλη Μαΐου ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν προειδοποίησε τους κερδοσκόπους της αγοράς πετρελαίου να «προσέξουν», προειδοποιώντας όσους σορτάρουν με τις τιμές του μαύρου χρυσού.

Μένει να δούμε αν η μείωση της παραγωγής το 2024 θα προσφέρει μακροπρόθεσμη υποστήριξη στις τρέχουσες τιμές μελλοντικής εκπλήρωσης του πετρελαίου όταν οι αγορές ανοίξουν τη Δευτέρα, μετά από μήνες πίεσης από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική αναταραχή από την αρχή του έτους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια