Απέναντι σε δύο αντίρροπες δυνάμεις θα βρεθεί ο Τζερόμ Πάουελ την επόμενη εβδομάδα που συνεδριάζει η επιτροπή νομισματικής πολιτικής της Fed, προκειμένου να εξετάσει τα νέα δεδομένα και να λάβει αποφάσεις.

Morgan Stanley: Στάση αναμονής η Fed τον Ιούνιο

Μια ομάδα αξιωματούχων της Fed θα ήθελε να σταματήσει την επιθετική αύξηση των επιτοκίων, επιλέγοντας μια ανάπαυλα μετά από 10 αλλεπάλληλες αυξήσεις, προκειμένου να παρακολουθήσει πώς θα πάει και να αξιολογήσει εάν όντως τα υψηλότερα επιτόκια δανεισμού επιβραδύνουν τον πληθωρισμό.

Στον αντίποδα, μια δεύτερη ομάδα τραπεζιτών φοβάται ότι ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλός και πιστεύει ότι η Fed θα πρέπει να συνεχίσει στον δρόμο της νομισματικής σύσφιγξης για τουλάχιστον μία ή δύο φορές ακόμη.

«Παύση» ή «παράλειψη»;

Ανάμεσα σε αυτές τις δύο ομάδες ο επικεφαλής της Fed θα χρειαστεί να πετύχει έναν συμβιβασμό, όπως γράφει το AP.

Αυτό, σύμφωνα με το δημοσίευμα θα το πετύχει μετατρέποντας αυτό που κανονικά θα μπορούσε να θεωρηθεί «παύση» σε «παράβλεψη». Ενώ μια «παύση» μπορεί να υποδηλώνει ότι η Fed δεν θα αυξήσει απαραίτητα το επιτόκιο αναφοράς της ξανά, μια «παράβλεψη» σημαίνει ότι πιθανότατα θα το κάνει – όχι, όμως, τώρα.

Η εκτίμηση του AP είναι ότι ο Πάουελ πιθανότατα θα καταστήσει σαφές στους δημοσιογράφους ότι το βασικό επιτόκιο της Fed μπορεί να αυξηθεί ακόμη περισσότερο.

Εμμέσως πλην σαφώς…

Ένας τρόπος με τον οποίο η Fed μπορεί να σηματοδοτήσει την πιθανότητα μελλοντικής αύξησης των επιτοκίων θα μπορούσε να έρθει μέσω των τριμηνιαίων οικονομικών προβλέψεων που θα εκδώσουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής. Οι προβλέψεις μπορεί να δείξουν ότι οι αξιωματούχοι αναμένουν ότι το βασικό τους επιτόκιο θα αυξηθεί κατά 0,25% μέχρι το τέλος του έτους — σε περίπου 5,4%. Σε μια τέτοια πρόβλεψη θα αποτυπώνεται η πεποίθηση ότι η απόφαση για το επιτόκιο της επόμενης εβδομάδας δεν είναι τόσο μια «παύση» όσο μια «παράλειψη».

Για περισσότερο από ένα χρόνο, η επιτροπή καθορισμού των επιτοκίων της Fed παρουσίαζε μια ενιαία γραμμή: Οι αξιωματούχοι ήταν σχεδόν ομόφωνοι στην υποστήριξή τους για επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων για να περιοριστεί η εκτόξευση του πληθωρισμού.

Η Fed αύξησε το επιτόκιό της κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες σε 14 μήνες – τον ταχύτερο ρυθμό ανόδου των τελευταίων 40 ετών, σε υψηλό 16 ετών.

Τα «περιστέρια»

Πλέον, αρκετοί αξιωματούχοι της ομοσπονδιακής τράπεζας, μεταξύ των οποίων και ο Πάουελ, υποστηρίζουν ότι χρειάζεται ένα χρόνο ή περισσότερο για να αποδώσουν πλήρως οι αυξήσεις επιτοκίων και ότι η Fed θα πρέπει να σταματήσει, τουλάχιστον προσωρινά, για να αξιολογήσει τον αντίκτυπο. Θεωρούν ότι τα επιτόκια είναι ήδη αρκετά υψηλά ώστε να επιβραδύνουν τις προσλήψεις και την ανάπτυξη και ότι εάν ανέβουν πολύ υψηλότερα, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε  βαθιά ύφεση. Αυτή η ανησυχία έχει προκαλέσει διχασμό στην επιτροπή όσον αφορά τις επικείμενες αποφάσεις.

«Ίσως η πλειονότητα των επιπτώσεων της σύσφιγξης που έχει ήδη κάνει η Fed δεν έχει ακόμη έρθει», δήλωνε χαρακτηριστικά τον περασμένο μήνα ο Austan Goolsbee, πρόεδρος της Fed του Σικάγο. «Σε αυτό προσθέστε τις πιέσεις της τράπεζας… Πρέπει να το λάβουμε υπόψη», τόνισε.

Τα «γεράκια»

Από την άλλη, η ομάδα των «γερακιών» υποστηρίζει ότι αν και οι τιμές των τροφίμων και του φυσικού αερίου έχουν μειωθεί, ο συνολικός πληθωρισμός παραμένει υψηλός, η αγορά εργασίας και οι προσλήψεις είναι ισχυρές, και οι καταναλωτές εξακολουθούν να αυξάνουν τις δαπάνες τους – τάσεις που θα μπορούσαν να συνεχίσουν να τροφοδοτούν τον πληθωρισμό.

«Δεν βλέπω πραγματικά έναν επιτακτικό λόγο για παύση – δηλαδή να περιμένουμε μέχρι να λάβουμε περισσότερα στοιχεία για να αποφασίσουμε τι να κάνουμε», είπε η Λορέτα Μέστερ, πρόεδρος της Fed του Κλίβελαντ, τον περασμένο μήνα σε συνέντευξή της στους FT.

Το «πάνω χέρι»

Προς το παρόν, τα «περιστέρια» φαίνεται να έχουν το «πάνω χέρι». Ο Πάουελ σηματοδότησε την υποστήριξή του για μια παύση με προσεκτική διατύπωση στις 19 Μαΐου.

«Δεδομένου του πόσο μακριά έχουμε προχωρήσει, μπορούμε να αντέξουμε οικονομικά να εξετάσουμε τα δεδομένα και τη διαμόρφωση των προοπτικών και να κάνουμε προσεκτικές εκτιμήσεις», είχε πει, αναφερόμενος στο σερί αυξήσεων των επιτοκίων της Fed.

Πιο πρόσφατα, ο Φίλιπ Τζέφερσον, τον οποίο ο Μπάιντεν έχει προτείνει για τη θέση του αντιπροέδρου της Fed, εξέφρασε επίσης την υποστήριξή του για μια παύση στις αυξήσεις επιτοκίων, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι είναι πιθανό να πρόκειται μόνο για κάτι προσωρινό.

Σε κάθε περίπτωση, εάν πλειοψηφήσουν τα «περιστέρια», δεν σημαίνει ότι εάν δεν αυξηθούν αυτήν τη φορά τα επιτόκια έχει τελειώσει ο κύκλος αυξήσεων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Boeing: Πολύ μεγάλη για να αποτύχει
Διεθνή |

Γιατί μια αποτυχημένη Boeing θα έβλαπτε τους πάντες - ακόμα και την Airbus

Παρόλο που το Κογκρέσο διεξάγει δύο ακροάσεις σχετικά με ισχυρισμούς για αστοχίες ασφάλειας στο 787 Dreamliner και σε άλλα αεροσκάφη, η Boeing έχει σε μεγάλο βαθμό απομονωθεί από τις συνέπειες των λαθών της - όχι για πολύ όμως