Απίθανο να αυξήσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ τα επιτόκια στην επικείμενη συνεδρίαση τον τρέχοντα μήνα,  καθώς τα εισερχόμενα οικονομικά στοιχεία δεν θα υποδείξουν μια επανεκκίνηση της αμερικανικής οικονομίας, σύμφωνα η Morgan Stanley. Με αυτά τα δεδομένα η αμερικανική κεντρική τράπεζα θα εισέλθει σε μια παρατεταμένη στάση αναμονής πριν έρθει η πρώτη μείωση των επιτοκίων κατά το α΄ τρίμηνο του επόμενου έτους.

«Γερακίσια παύση» βλέπει για τη Fed o Τζέφερσον

«Συνεχίζουμε να βλέπουμε τη Fed σε κατάσταση αναμονής στη συνεδρίαση του Ιουνίου και πιστεύουμε ότι ο πήχης θα είναι πολύ υψηλός για να συνεχίσει η Fed τις αυξήσεις», αναφέρουν οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας σε σημείωμα χθες Παρασκευή. «Συνεχίζουμε να βλέπουμε τη Fed σε παρατεταμένη στάση αναμονής με την πρώτη μείωση το α΄ τρίμηνο του 2024».

Η παύση τον Ιούνιο

Οι προσδοκίες για στάση της Fed τον Ιούνιο αυξάνονται ακόμη και μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης για την αγορά εργασία χθες Παρασκευή που έδειξε ότι δημιουργήθηκαν πολύ περισσότερες θέσεις εργασίας τον Μάιο από ό,τι περίμεναν οι οικονομολόγοι.

Τα στοιχεία ήταν αναμφισβήτητα ισχυρά, αναφέρει η Morgan Stanley.

Η «ασυνήθιστα μεγάλη» αύξηση του ποσοστού ανεργίας και η επιβράδυνση του εισοδήματος από την εργασία υποστηρίζουν μια παύση τον Ιούνιο, προσθέτει.

Ωστόσο, δεν συμφωνούν όλοι. Η Scotiabank Economics ισχυρίζεται ότι η πεποίθηση για αύξηση των επιτοκίων τον Ιούνιο παραμένει ισχυρή τον Ιούνιο, προσθέτοντας ότι οι προσδοκίες ότι η Fed θα επικεντρωθεί περισσότερο στην αύξηση της ανεργίας είναι καθαρά «σκουπίδια».

Η πρόβλεψη για παύση τον επόμενο μήνα ενισχύθηκε αφότου ο αντιπρόεδρος της Fed Φίλιπ Τζέφερσον και ο πρόεδρος της Federal Reserve της Φιλαδέλφεια Πάτρικ Χάρκερ δήλωσαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να σταματήσει τις αυξήσεις στη συνεδρίαση του Ιουνίου για να αξιολογήσει τα εισερχόμενα δεδομένα.

Και τα δύο μέλη της Fed με δικαίωμα ψήφου, ωστόσο, τόνισαν ότι μια πιθανή στάση των αυξήσεων δεν θα σήμαινε ότι ο κύκλος σύσφιξης της Fed είχε φτάσει στο τέλος της.

Ενώ οι αγορές δείχνουν να δέχονται το αφήγημα της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, τα στοιχήματα υποδεικνύουν ότι μια καινούργια αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο παραμένει στο παιχνίδι, Η Morgan Stanley δεν είναι τόσο σίγουρη. «Μετά τη συνεδρίαση του Ιουνίου, πιστεύουμε ότι το εμπόδιο για εκ νέου αυξήσεις των επιτοκίων θα γίνεται μεγαλύτερο».

Η πιθανή μετάβαση σε μια παρατεταμένη παύση

Μεταξύ της συνεδρίασης του Ιουνίου και του Ιουλίου, τα εισερχόμενα στοιχεία δεν θα είναι επαρκή και σχεδόν αποκλείεται να δείξουν οριστική εκ νέου επιτάχυνση της αγοράς εργασίας και του πληθωρισμού.

«Θα χρειαζόταν μια μηνιαία αύξηση 0,7% στις βασικές υπηρεσίες τον Ιούνιο για να επιταχυνθεί εκ νέου ο ρυθμός της τάσης, και παρομοίως μια αύξηση των νέων θέσεων εργασίας κατά 200.000», τονίζει η Morgan Stanley, προβλέποντας ότι και τα δύο στοιχεία θα επιβραδυνθούν τον Ιούνιο.

Ο πληθωρισμός τον Ιούνιο αναμένεται να παρουσιάσει επιβράδυνση στις βασικές υπηρεσίες πρώην των ιατρικών και της στέγασης, τόσο σε μηνιαία όσο και σε τριμηνιαία ετήσια βάση σε 0,29% και 3,36% αντίστοιχα, ενώ οι νέες θέσεις εργασίας αναμένεται να κατεβάσουν ταχύτητα στις 180.000, επαναλαμβάνοντας την επιβράδυνση του κινητού μέσου όρου των τριών μηνών.

Η αναμενόμενη επιβράδυνση στην αγορά εργασίας πιθανότατα θα επηρεάσει την αύξηση των μισθών και θα θέσει τον καταναλωτή και την οικονομία στο στόχαστρο σε μια εποχή που οι αποταμιεύσεις εξαντλούνται, δίνοντας στη Fed περισσότερα κίνητρα για να κάνει παύση στις αυξήσεις των επιτοκίων.

Η πλεονάζουσα εξοικονόμηση ύψους 2,2 τρισ. δολαρίων των καταναλωτών κατά τις πρώτες ημέρες της ανάκαμψης, έχει πέσει στα 822 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τη Jefferies.

Οι προοπτικές για τις καταναλωτικές δαπάνες, οι οποίες αποτελούν περίπου τα δύο τρίτα της οικονομικής ανάπτυξης, παραμένουν «αρκετά ζοφερές κατά την άποψή μας λόγω αυτής της κόπωσης στα νοικοκυριά», προσθέτει η αμερικανική τράπεζα.

Καθώς τα εισερχόμενα στοιχεία μπορεί να αναγκάσουν τη Fed να μην κάνει τίποτα τον Ιούλιο, η τάση της κεντρικής τράπεζας για αδράνεια στη νομισματική πολιτική, υποδηλώνει ότι πιθανότατα θα παραμείνει σε αυτή την κατάσταση αναμονής.

«Η επιτροπή τείνει να λειτουργεί σύμφωνα με το νόμο της αδράνειας, αφού σταματήσει τις αυξήσεις, θα είναι δύσκολο να συνεχίσει, ειδικά στην αμέσως επόμενη συνάντηση»,

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός όταν η Fed αρνείτο να αποσύρει την έκτακτη νομισματική πολιτική και να αναγνωρίσει ότι ο πληθωρισμός δεν ήταν παροδικός.

Χρειάστηκαν μήνες για να αποσύρει τη χαλαρή νομισματική πολιτική και να εξαπολύσει τον ταχύτερο ρυθμό αύξησης των επιτοκίων σε τέσσερις δεκαετίες προκειμένου να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό.

Το α΄ τρίμηνο του 2024

Η Fed θα μειώσει τελικά τα επιτόκια ξεκινώντας από το πρώτο τρίμηνο του 2024, εκτιμά η Morgan Stanley.

Τα στοιχήματα για μειώσεις των επιτοκίων έχουν διαφοροποιηθεί αρκετά. Στον απόηχο της τραπεζικής αναταραχής, οι αγορές προέβλεπαν μια αναστροφή πορείας και μείωση των επιτοκίων μέχρι το καλοκαίρι. Στη συνέχεια οι αγορές τιμολογήθηκαν για το φθινόπωρο και τώρα τα στοιχήματα τοποθετούνται για το τέλος του έτους. Η τρέχουσα συναίνεση είναι πλέον περισσότερο σύμφωνη με το σταθερό μήνυμα της Fed ότι οι μειώσεις των επιτοκίων δεν βρίσκονται στο τραπέζι για φέτος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή