Ο,τι ξέρατε ξεχάστε τα μετά την παραίτηση Τσίπρα στο Ζάππειο». Η φράση του παλιού στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ αν και ακούγεται απειλητική, απλώς αποτυπώνει τις εντελώς νέες γεωγραφίες του κόμματος στην τροχιά του για νέα ηγεσία και ταυτότητα και μετά τη διπλή βαριά ήττα του Μάη και του Ιούνη.
Η πρώτη Πολιτική Γραμματεία χωρίς τον Τσίπρα φώτισε τις νέες συμμαχίες, ρήξεις και συνθέσεις. Η επόμενη ΠΓ της Δευτέρας απλώς θα επικυρώσει τον οδικό χάρτη του κόμματος ενόψει της Κεντρικής Επιτροπής στις 15 – 16 Ιουλίου. Για την ακρίβεια στην ΚΕ η ΠΓ θα εισηγηθεί τον οδικό χάρτη που ξέρουμε, δηλαδή με τη σειρά: ΚΕ, διαρκές συνέδριο στα τέλη του Αυγούστου, εκλογή προέδρου στις αρχές Σεπτέμβρη και τακτικό συνέδριο τον Νοέμβρη.
Ο φόβος της επόμενης ημέρας – Tα φαντάσματα που καλούνται να ξορκίσουν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ
Κι όμως αυτός ακριβώς ο οδικός χάρτης ήταν που αποδέσμευσε αντιρρήσεις, ρήξεις αλλά και μια ευρύτερη ανασύνθεση των ρευμάτων και των τάσεων στη συριζαϊκή πολυκατοικία.
Μια συμμαχία – έκπληξη
Πάμε να δούμε όμως ποια ήταν η νέα συμμαχία που διαμόρφωσε ένα εντελώς νέο μπλοκ που εξέπληξε πολλούς και που συμφώνησε στην εκπόνηση ενός γρήγορου οδικού χάρτη που ψηφίστηκε τελικά και στην ΠΓ. Εδώ κανείς συναντά τη γραμματέα του κόμματος Ράνια Σβίγκου και τον αναπληρωτή Γιώργο Βασιλειάδη. Μαζί τους στοιχήθηκε μια μεγάλη ομάδα από την ηγεμονική και προεδρική Κίνηση Μελών όπως η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Κώστας Ζαχαριάδης και δυνάμεις από την πάλαι ΔΗΜΑΡ αλλά και τη Γέφυρα όπως ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος.
Εδώ μαζί τους συμμάχησαν η ομάδα των 6 συν 6 (εδώ βάλτε την Εφη Αχτσιόγλου για παράδειγμα ή τον Νάσο Ηλιόπουλο) αλλά και το διατασικό ρεύμα της Ομπρέλας. «Δεν θα κρατιόταν αλλιώς το τιμόνι» λέει στέλεχος που πρωταγωνίστησε στις παράξενες διεργασίες και που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ίδια την ύπαρξη του χώρου αν οι όλες διαδικασίες συρθούν τελικά για καιρό. Το παράδοξο δεν είναι μόνον πως βρέθηκαν σκληροί προεδρικοί να ψηφίζουν μαζί με την Ομπρέλα.
Αλλά και πως η αναφορά των προεδρικών… στερείται σήμερα πρόεδρου. Οπως λέει έτερο στέλεχος του κόμματος που έχει εικόνα του «ροζ Βυζαντίου» η αναδιάταξη των τάσεων γίνεται με βάση το πολιτικό πλαίσιο και βέβαια με βάση και τα πρόσωπα και των επιλογών που αυτά θα κάνουν.
Διαμορφώνεται όμως μια ιδιότυπη μεν, μεγάλη πλειοψηφία δε που φαίνεται τουλάχιστον τώρα να έχει τα ηνία και ενόψει της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο Σαββατοκύριακο. Ενδιαφέρουσα παράμετρος όσων προεδρικών στηρίζουν τον προαναφερόμενο οδικό χάρτη είναι πως σημειώνουν ότι παράλληλα με αυτόν, έχει σημασία πως πλειοψηφία παραμένει εντός ΣΥΡΙΖΑ και η στρατηγική του ανοίγματος σε Κέντρο και Κεντροαριστερά και άρα η εν λόγω συμμαχία έχει και τη δεσμευτικότητα εγγυήσεων για αυτή ακριβώς τη γραμμή.
Η αυτονόμηση Σπίρτζη
Επειδή όμως μιλάμε για ανασύνθεση της συριζαϊκής γεωγραφίας, το επιπρόσθετα παράδοξο είναι η αυτονόμηση του Χρήστου Σπίρτζη από την προεδρική Κίνηση Μελών που ανήκει. Αυτό δεν έλαβε απλώς χαρακτηριστικά διαφωνίας του με τον οδικό χάρτη (θέλει να πάνε οι διαδικασίες πιο πίσω και πιο συντεταγμένα) αλλά και βολές δημόσιες για την ως τώρα στρατηγική του χώρου ή την ανάγνωση που έκανε το κόμμα στα οικονομικά κατά την προεκλογική περίοδο (με άτυπες αιχμές κατά του οικονομικού επιτελείου). Ο Σπίρτζης θα πάει την άποψή του για διαδικασίες άλλου χρονικού ορίζοντος στην ΚΕ εκ νέου και όπως λένε οι πηγές, η αυτονόμησή του δεν σημαίνει πως δεν θα βρει και συμμάχους – π.χ. μια μερίδα πασοκογενών ή και της ΡΕΝΕ. Από άλλη αφετηρία για παράδειγμα, έχει επίσης διαφωνήσει με τον αποφασισμένο από την ΠΓ οδικό χάρτη των επόμενων ημερών, ο Διονύσης Τεμπονέρας.
Η θέση του στην ΠΓ έλαβε τα χαρακτηριστικά και πλατφόρμας αφού τη δημοσιοποίησε στο κοινό, επιμένει σε συνέδριο με βαθιά χαρακτηριστικά, που θα γίνει μετά την κάλπη των αυτοδιοικητικών εκλογών και επίσης ο Τεμπονέρας θα πάει την άποψή του στην ΚΕ.
Πηγή: Εντυπη έκδοση ΤΑ ΝΕΑ
Latest News
Τσίπρας: «Τεράστια πολιτική ανισορροπία, δεν υπάρχει αντιπολίτευση»
Ο Αλέξης Τσίπρας έκρουσε κώδωνα κινδύνου για την έλλειψη αντιπολίτευσης, θέτοντας τις προοδευτικές δυνάμεις προ των ευθυνών τους, και τοποθετήθηκε για τα εθνικά θέματα
«Πρέπει να συζητάμε με την Τουρκία, αλλά χωρίς αυταπάτες» , λέει ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Ο Νικος Ανδρουλάκης άσκησε κριτική στη Νέα Δημοκρατία λέγοντας ότι «καλλιέργησε υψηλές προσδοκίες», ενώ το περιβάλλον για ελληνοτουρκικό διάλογο δεν ήταν ευνοϊκό
Ο Μακρόν (ξανα) μίλησε - Ο Φρανσουά Μπαϊρού είναι ο νέος πρωθυπουργός
Ο Φρανσουά Μπαϊρού έγινε δεκτός από τον αρχηγό του γαλλικού κράτους, Εμανουέλ Μακρόν, στο Μέγαρο των Ηλυσίων στις 8.30 το πρωί της Παρασκευής
Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί καπνιστή ρεγγοσαλάτα
Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε από την επιχείρηση την άμεση ανάκληση/απόσυρση συγκεκριμένης παρτίδας
Ποιοι στη Γερμανία δε θέλουν να φύγουν οι Σύριοι μετανάστες - Σε ποιους κλάδους είναι απαραίτητοι
Μετά την πτώση του Ασαντ Γερμανοί πολιτικοί υποδήλωσαν ότι ήρθε η ώρα ώστε εκατομμύρια Σύριοι μετανάστες να επιστρέψουν στην πατρίδα τους
Οι Σύροι πρόσφυγες σε προεκλογική «μέγγενη» - «1.000 ευρώ στο χέρι και δωρεάν πτήση για Συρία»
Παρά την επισφαλή κατάσταση στη μετά Άσαντ Συρία, Δεξιά και Ακροδεξιά στη Γερμανία υπερθεματίζουν προεκλογικά για την άμεση επιστροφή Σύρων προσφύγων, με φόντο την ευρωπαϊκή υποκρισία
Στάση εργασίας σε μετρό και Ηλεκτρικό – Τι ώρα σταματάνε οι συρμοί
Στάση εργασίας έχουν κηρύξει οι εργαζόμενοι του Μετρό και του Ηλεκτρικού για σήμερα, Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου
Ο Μακρόν ανακοινώνει με καθυστέρηση το όνομα του νέου πρωθυπουργού
Χαμηλές είναι οι προσδοκίες για έναν πολιτικά βιώσιμο πρωθυπουργό στη Γαλλία
Τι μπορεί να προκαλέσει την επόμενη πανδημία
Οι υγειονομικές αρχές διεθνώς, έχουν εστιάσει το ενδιαφέρον τους σε 25 οικογένειες ιών, οι οποίες παρακολουθούνται στενά
H EE ανακαλύπτει ξανά το τέρας της γραφειοκρατίας
Η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέτει ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.