
Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς συναντήθηκε με την πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, στη Ρώμη και σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ και στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa, μίλησε για καθοριστικό ρόλο των μεσογειακών χωρών της Ευρώπης.
«Στη φάση αυτή, για πρώτη φορά, ο ευρωπαϊκός, μεσογειακός νότος δεν ακολουθεί, αλλά ηγείται των όλων προσπαθειών, με μια αναγέννηση. Πρόκειται για μια μοναδική πολιτική ευκαιρία, όχι μόνον για τον Νότο, αλλά για όλη την Ένωση. Η Ρώμη, η Αθήνα και η Μαδρίτη, παρά την εκλογική διαδικασία στην Ισπανία, είναι μέρος της αναγέννησης αυτής».
Μαργαρίτης Σχοινάς: Η Κ. Μακεδονία είναι καθοριστικό κύτταρο για την παραγωγική δομή της Ελλάδας
«Σε ό,τι αφορά όλες τις ανθρωποκεντρικές πολιτικές αρμοδιότητάς μου -από την παιδεία, τον πολιτισμό, μέχρι τη μετανάστευση- η Ιταλία είχε ιδιαίτερα σημαντικό ρολό. Την ευχαριστώ και ζητώ να ολοκληρώσουμε την προσπάθεια, κυρίως για το μεταναστευτικό», πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.
Τι είπε για το μεταναστευτικό
Ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς αναφέρθηκε και στο προσφυγικό, λέγοντας πως η διαφαινόμενη λύση για το Σύμφωνο Μετανάστευσης, αντικατοπτρίζει την ανάγκη για συνολική διευθέτηση, η οποία θα καλύπτει τις τρεις πιο σημαντικές πλευρές του, που είναι οι εξωτερικές σχέσεις, η διαχείριση των εξωτερικών συνόρων και η αλληλεγγύη.
«H Αθήνα αλλά και η Ρώμη είναι αγκιστρωμένες σε αυτή τη λογική και είμαι πεπεισμένος ότι το νέο σύστημα, αυτό που προσεγγίζουμε τώρα, ανταποκρίνεται πλήρως στις προσδοκίες τους. Σήμερα ευχαρίστησα την Τζόρτζια Μελόνι, διότι έπαιξε έναν καθοριστικό ρόλο στο να φτάσουμε στο σημείο που φτάσαμε. Και τώρα που μας μένει αυτό το τελευταίο, μικρό κομμάτι, δεν έχω κανέναν λόγο να αμφιβάλλω για τη συνεχιζόμενη στήριξη της Ιταλίας, στη συνολική διευθέτηση», είπε αρχικά.
«Στη συμφωνία που προσεγγίζουμε, έχουμε ένα σπίτι με τρεις ορόφους. Ο πρώτος είναι οι εξωτερικές σχέσεις, ο δεύτερος η διαχείριση των συνόρων, ο τρίτος η αλληλεγγύη. Δεν υπάρχει πύλη εξόδου από τον όροφο της αλληλεγγύης, καθένας πρέπει να προσφέρει τη συμβολή του. Θα έχουμε, λοιπόν, μια διαρκή, ουσιαστική αλληλεγγύη, με το μείγμα -ακριβώς- που χρειαζόμαστε», συμπλήρωσε.
Η συνάντηση με τον Ιταλό υπουργό Εσωτερικών
Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται αύριο να συναντηθεί με τον Ιταλό υπουργό Εσωτερικών, Ματέο Πιαντεντόζι και θα πάρει μέρος σε εκδήλωση με θέμα «Νέα στρατηγική για τη Μεσόγειο» μαζί με τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών, Αντόνιο Ταγιάνι.
Αναφερόμενος σε αυτή τη συνάντηση είπε πως το αντικείμενο της συζήτησης θα είναι οι νόμιμες διαδρομές προς την Ευρώπη και ένα είδος οργανωμένης κινητικότητας από τρίτες χώρες.
«Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο πολιτικός μου μέντορας, έλεγε ότι «πρέπει να ανοίξουμε μια πόρτα, για να σταματήσουν, οι άνθρωποι, να πηδούν από το παράθυρο». Τον Οκτώβριο θα παρουσιάσω ένα πακέτo προτάσεων, με διαφορετικά σημεία για τις νόμιμες διαδρομές, μεταξύ των οποίων θα είναι οι λεγόμενες «δεξαμενές ταλέντων», η αναγνώριση της επαγγελματικής κατάρτισης και η παροχή, σε φοιτητές, της δυνατότητας μετάβασης σε χώρες της Ένωσης».


Latest News

Τι αλλάζει στις συναλλαγές με το Δημόσιο – Ποια «δημοφιλή» πιστοποιητικά καταργούνται
Κοινό Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Μητσοτάκης: Συνάντηση με εκπροσώπους εταιρειών της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας
Συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργειών και οι προοπτικές συμμετοχής των ελληνικών εταιρειών αμυντικής τεχνολογίας σε εγχώρια και ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα

Συναντήσεις Τζιτζικώστα με Airbus και Boeing
Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η νέα πολιτική της ΕΕ για τις αερομεταφορές και τη νέα Στρατηγική για τις Αερομεταφορές

Παράταση μέχρι 15 Ιουνίου για τα ακαθάριστα οικόπεδα - Πώς θα κάνετε τη δήλωση
Την παράταση ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε ότι ο καθαρισμός των οικοπέδων προστάτεψε πέρυσι περιουσίες και βοήθησε την Πυροσβεστική.

Πρέπει να ανησυχεί η Ελλάδα μετά τον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη; - Τι απαντούν σεισμολόγοι
Ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη προκάλεσε πανικό, ενώ ξύπνησε άσχημες αναμνήσεις – Σεισμολόγοι απαντούν για το εάν θα επηρεαστεί η Ελλάδα

Τραμπ: Νομίζω έχουμε συμφωνία με τη Ρωσία – Πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία με τον Ζελένσκι
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε το βράδυ χθες Τετάρτη (τοπική ώρα) στον Λευκό Οίκο πως θεωρεί ότι έχει κλείσει «συμφωνία με τη Ρωσία»

Απλώνοντας μέχρι εκεί που αντέχει η τσέπη
Η μεγάλη υπόθεση ωστόσο για τη χώρα, το σημαντικό εάν πηγαίνουμε στη σωστή ή τη λάθος κατεύθυνση είναι ξανά το παλιό αυτό που παρακολουθούσαμε στα «μαύρα» χρόνια

Τραμπ: Η ειρηνευτική συμφωνία είναι κοντά αλλά την εμποδίζει ο Ζελένσκι
«Είμαστε πολύ κοντά σε μια Συμφωνία, αλλά ο άνθρωπος που «δεν έχει χαρτιά να παίξει» θα πρέπει τώρα, επιτέλους, να ΤΟ ΚΑΝΕΙ»

Στοιχήματα εκατομμυρίων δολαρίων για τον διάδοχο του πάπα Φραγκίσκου
Το όνομα, η καταγωγή και η ηλικία του επόμενου πάπα γίνονται αφορμή για έντονο διαδικτυακό παιχνίδι στοιχημάτων

Το γραφείο του Μακρόν διαψεύδει τα περί πρόωρων εκλογών
Σε διάψευση των δημοσιευμάτων για πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο προέβη το Ελυζέ , μέσω ανάρτησης στο «X»