Στην Αθήνα βρέθηκαν στελέχη της JP Morgan όπου συναντήθηκα με τις διοικήσεις των ελληνικών συστημικών τραπεζών εταιρειών και με εμπειρογνώμονες του  κλάδου.

Το συμπέρασμα της JP Morgan είναι ότι η θετική άποψη για τις ελληνικές τράπεζες παραμένει άθικτη μεσοπρόθεσμα.

JPMorgan: Αναβαθμίζει σε overweight τις ελληνικές μετοχές

Οι οικονομικοί δείκτες συνεχίζουν να σηματοδοτούν μια σχετικά ζωηρή μακροοικονομική προοπτική για φέτος αλλά και στο μέλλον, η επέκταση των δεικτών αποδοτικότητας RoTE των τραπεζών θα συνεχιστεί με γνώμονα: τα ευνοϊκά περιθώρια κέρδους, τη δυναμική των περιθωρίων, την ανθεκτική ζήτηση πιστώσεων, καθώς και τη σταθερή ποιότητα του ενεργητικού.

Τα ραντεβού με την JP Morgan

Η JP Morgan είχε ραντεβού με τις Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Aegean Airlines, ΕΧΑΕ, Τράπεζα της Ελλάδος, ΓΕΚ Τέρνα/Τέρνα Ενεργειακή, ΤΧΣ, HELLENiQ ENERGY, Intrum Hellas, Mytilineos Holdings και ΟΠΑΠ.

Ο τραπεζικός κλάδος έχει σημειώσει μία εντυπωσιακή απόδοση φέτος στο ΧΑ, με κέρδη που αγγίζουν το 70% έναντι 12% και 14% για τις ευρωπαϊκές τράπεζες (και τις τράπεζες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (CEEMEA), παρόλα αυτά η JP Morgan βλέπει περαιτέρω περιθώρια ανόδου της τάξης του 20% περίπου από τις τιμές στόχους που έχει θέσει, δίνοντας σύσταση overweight και στις τέσσερις συστημικές, με top picks τις Alpha Bank και Πειραιώς.

Τα βασικά σημεία

Τα βασικά μας σημεία από τις συναντήσεις με τις διοικήσεις των τραπεζών είναι τα εξής:

– Οι μακροοικονομικές προοπτικές συνεχίζουν να βελτιώνονται. Οι οικονομολόγοι της JPM βλέπουν ανάπτυξη 2,0%-3,5% το 2023 και 1,5%-2% το 2024, πολύ υψηλότερη από 0,6%/1,0%  που βλέπουν για τη ζώνη του ευρώ.

–  Η απορρόφηση των κεφαλαίων του RRF συνεχίζεται με καλό ρυθμό, ενώ τα δανεικά κεφάλαια μπορεί να αυξηθούν. Μέχρι στιγμής, η Ελλάδα έχει εκταμιεύσει 11,1 δισ. ευρώ – από τα 30,5 δισ. ευρώ συνολικά για το 2021-2026 που διαχωρίζονται σε 17,8 δισ. ευρώ επιχορηγήσεις και 12,7 δισ. ευρώ δάνεια. Η κυβέρνηση υπέβαλε πρόσφατα αίτηση για την τρίτη πληρωμή 1,7 δισ. ευρώ, ενώ θα επιδιώξει να αυξήσει το ποσό των δανείων κατά 5 δισ. ευρώ επιπλέον, γεγονός που αναμφισβήτητα αναδεικνύει την επιτυχία του προγράμματος και σηματοδοτεί κάποια πρόσθετη ώθηση για την αύξηση των δανείων για τις τράπεζες. Οι εκταμιεύσεις αναμένεται συνεπώς να επιταχυνθούν το β’ εξάμηνο.

–  Η δυναμική της αύξησης των δανείων των τραπεζών αναμένεται να βελτιωθεί μετά από ένα σχετικά αδύναμο πρώτο εξάμηνο. Έτσι, οι μεσοπρόθεσμοι στόχοι παραμένουν, με τα μηνύματα να είναι αισιόδοξα σε όλους τους τομείς με προσδοκίες ανάπτυξης 5%-7% ετησίως τα επόμενα χρόνια.

– Τα υψηλότερα επιτόκια και η υποστηρικτική εξέλιξη του περιθωρίου δανείων-καταθέσεων σημαίνουν ότι τα καθαρά έσοδα από τόκους είναι πιθανό να κορυφωθούν το γ’ με δ τρίμηνο.

– Η ανατιμολόγηση των δανείων πραγματοποιείται όπως προβλέπεται, με 70%-75% μετακύλιση, ενώ στο μέλλον, οι τράπεζες γενικά αναμένουν κάποια ήπια μείωση του περιθωρίου κέρδους κατά 10-15 μ.β. ετησίως λόγω της δυναμικής του ανταγωνισμού και της βελτίωσης του προφίλ πιστωτικού κινδύνου των πελατών.

– Το κόστος των καταθέσεων παραμένει χαμηλό, αν και άρχισε να αυξάνεται, και υποστηρίζεται από διαρθρωτικές βάσεις

– Ο νέος σχηματισμός NPE στο β’ τρίμηνο έγινε θετικός αλλά παραμένει κάτω από τις προσδοκίες και δεν προβληματίζει. Τα νέα κόκκινα δάνεια κινούνται στα €50-100 εκατ.) όπως σημείωσαν κάποιες τράπεζες.

– Οι τράπεζες είναι αισιόδοξες για την επανέναρξη διανομής μερισμάτων, αλλά είναι προσεκτικές στο guidance. Η διανομή κεφαλαίου ήταν ένα ξεκάθαρο αντικείμενο συζήτησης στις συναντήσεις, με την επιστροφή τους για το 2023 και μετά να αποτελεί ένα ρεαλιστικό σενάριο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
ΕΣΕΕ: Πόσο πιο ακριβά πληρώνουν τα δάνεια οι ελληνικές επιχειρήσεις [γραφήματα]
Επιχειρήσεις |

Ασφυξία στις επιχειρήσεις από τις υψηλές προμήθειες - Η ανάλυση ΕΣΕΕ [γραφήματα]

H κατανομή της χρηματοδότησης σε μια οικονομία είναι εξαιρετικά κρίσιμη καθώς μπορεί, σε αρκετές περιπτώσεις, να αλλάξει δραματικά τον ανταγωνισμό, επισημαίνεται σε ανάλυση της ΕΣΕΕ