Σε αναθεώρησή για το ύψος των εκδόσεων ομολόγων στις οποίες θα προχωρήσει φέτος η προχωρά η JP Morgan, έπειτα από την δέσμευση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για την πρόωρη αποπληρωμή δανείων διάσωσης περίπου 5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό επενδυτικό οίκο, η πρόωρη αποπληρωμή των δανείων σημαίνει ότι η Αθήνα θα εκδώσει μέσα στο 2023 κρατικά ομόλογα συνολικού ύψους 11 δισ. ευρώ, έναντι 8 δισ. ευρώ που περίμενε προηγουμένως. Ήδη έχουν αντληθεί περίπου 7 δισ. ευρώ από τις αγορές ομολόγων από τις αρχές του έτους.

Ο ΟΔΔΗΧ προχώρησε χθες στην έκδοση νέου 15ετούς ομολόγου, για το οποίο έλαβε προσφορές που ξεπέρασαν τα 13,4 δισ. ευρώ. Από την έκδοση άντλησε 3,5 δισ. ευρώ, με επιτόκιο 4,45%.

Ομόλογο: 3,5 δισ. αντλεί ο ΟΔΔΗΧ

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, ο ΟΔΔΗΧ θα πραγματοποιήσει τέσσερις επανεκδόσεις ομολόγων έως το τέλος του έτους και συγκεκριμένα στις 19 Ιουλίου, στις 20 Σεπτεμβρίου, στις 18 Οκτωβρίου και στις 15 Νοεμβρίου.

Τώρα, η JP Morgan εκτιμά ότι θα πραγματοποιηθεί και κοινοπρακτική έκδοση, η οποία θα αφορά πιθανότατα 5ετές ομόλογο, προς τα τέλη του τρίτου τριμήνου.

Προοπτικές

Ο οίκος δείχνει θετικός για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές των ελληνικών κρατικών ομολόγων και εκτιμά ότι θα παρουσιάζουν αποδόσεις σταθερά χαμηλότερες έναντι των ιταλικών κατά 25-50 μονάδες βάσης, με δεδομένα τα ισχυρά μακροοικονομικά και δημοσιονομικά μεγέθη, το σταθερό πολιτικό περιβάλλον και την υψηλή πιθανότητα ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας έως τα τέλη του 2023.

Με τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων να είναι τώρα πολύ χαμηλότερες έναντι των ιταλικών τίτλων και παρόμοιες με εκείνες των κυπριακών, η JP Morgan σημειώνει ότι η αγορά ήδη προεξοφλεί μια πιθανή αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα στο κοντινό μέλλον.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της JP Morgan, το spread του ελληνικού 10ετούς έναντι του αντίστοιχου γερμανικού bund θα αυξηθεί στις 145 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο και θα παραμείνει στις 145 μονάδες βάσης τον Δεκέμβριο, πριν εμφανίσει μικρή αποκλιμάκωση και να διαμορφωθεί στις 140 μονάδες βάσης τον Μάρτιο και τον Ιούνιο του 2024.

Σημειώνεται ότι το οικονομικό επιτελείο έχει προγραμματίσει επιθετικές κινήσεις στη διαχείριση χρέους κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους και τέσσερις επανεκδόσεις ομολόγων.

Παρά το γεγονός ότι ο φετινός στόχος για τον δανεισμό έχει ήδη καλυφθεί με την άντληση περίπου 7 δισ. ευρώ, το ταμειακό μαξιλάρι των άνω 35 δισ. ευρώ πρόκειται να ενισχυθεί με επανεκδόσεις, οι οποίες μπορεί να ξεπεράσουν τα 2 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία