Το πώς θα πρασινίσουν τα λιμάνια, η ηλεκτροδότηση των ακτοπλοϊκών πλοίων και μία σειρά άλλων επειγόντων θεμάτων συζητήθηκαν στην συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος το οποίο πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 14 Ιουλίου, στο Ηράκλειο Κρήτης. Παρών στην έναρξη της συνεδρίασης ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Μάξιμος Σενετάκης, ο οποίος χαιρέτισε τις εργασίες του Συμβουλίου.

Ένωση Λιμένων Ελλάδος: MoU με την Ένωση Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες στη συνεδρίαση της ΕΛΙΜΕ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) κ. Σπύρος Πασχάλης, τόνισε ότι η «πράσινη» προσαρμογή της ακτοπλοΐας περνά μέσα και από την ηλεκτροδότηση των πλοίων της ακτοπλοΐας και υπογράμμισε την ανάγκη στενότερης συνεργασίας λιμανιών και του ΣΕΕΝ.

Στη συνάντηση ο πρόεδρος της ΕΛΙΜΕ και πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΘ κ. Αθανάσιος Λιάγκος επιβεβαίωσε ότι η ΕΛΙΜΕ επιδιώκει τα ελληνικά λιμάνια να είναι κοντά στους χρήστες των λιμενικών υπηρεσιών και να δημιουργήσει ένα πλέγμα συνεργασιών σε ανώτερο επίπεδο με τους χρήστες όπως τις ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις, τις εταιρείες κρουαζιέρας, τις ενώσεις ρυμουλκών, εφοδιαστών, ναυπηγοεπισκευής και άλλους φορείς. Πρώτο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος, εκπροσωπούμενης από τον κ. Λιάγκο, και του κ. Παύλου Ξηραδάκη, Προέδρου της Ελληνικής Ένωσης Πλοιοκτητών Ρυμουλκών, Ναυαγοσωστικών, Αντιρρυπαντικών & Πλοίων Υποστήριξης Υπεράκτιων Εγκαταστάσεων

Τι προβλέπει το μνημόνιο συνεργασίας

Το Μνημόνιο Συνεργασίας προβλέπει την ενεργοποίηση αμοιβαία επωφελών πρωτοβουλιών, ενεργειών και δράσεων με γνώμονα την αντιμετώπιση των προκλήσεων και την κάλυψη των αναγκών των λιμένων, την βελτιστοποίηση των συνθηκών ασφαλείας λιμενικών εγκαταστάσεων και πλοίων με κριτήριο την προστασία της ανθρώπινης ζωής, την βιωσιμότητα του θαλάσσιου περιβάλλοντος, την ενίσχυση της εφοδιαστικής αλυσίδας των λιμένων και την προαγωγή του υγιούς ανταγωνισμού.

Επίσης στο πλαίσιο αυτών των πρωτοβουλιών συμμετείχαν στη συνάντηση ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Εφοδιαστών Πλοίων και Εξαγωγέων (ΠΣΕΠΕ) κ. Νίκος Μαυρίκος και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ναυπηγικής Βιομηχανίας (ΣΕΝΑΒΙ) κ. Βασίλης Κανακάκης, οι οποίοι προχώρησαν σε παρουσιάσεις θεμάτων ευθύνης τους, που άπτονται των ελληνικών λιμένων και ακολούθησε γόνιμος και εποικοδομητικός διάλογος με τους επικεφαλής των Οργανισμών Λιμένων και των Λιμενικών Ταμείων της Χώρας.

Επιπλέον στο πλαίσιο των εργασιών του Συμβουλίου, συζητήθηκαν σειρά θεμάτων που απασχολούν τους ελληνικούς λιμένες όπως, μεταξύ άλλων, η πορεία οριστικής υιοθέτησης των νέων Κανονισμών πράσινης μετάβασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή του Κανονισμού Ανάπτυξης Υποδομών Εναλλακτικών Καυσίμων (AFIR) και του Κανονισμού Ναυτιλιακών Καυσίμων (FuelEU Maritime), η χρηματοδότηση του νέου Συστήματος Εισόδου – Εξόδου (πύλες Schengen), η πλοηγική υπηρεσία και η έναρξη εφαρμογής του Προεδρικού Διατάγματος 83/2022 για τα ρυμουλκά πλοία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συνεδρίαση που υπήρξε ευρεία ανταλλαγή ιδεών, απόψεων και προτάσεων για το μέλλον της Ελληνικής Λιμενικής Βιομηχανίας συμμετείχε και ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) κ. Δημήτρης Πολίτης και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ναυτιλίας κ. Ευάγγελος Κυριαζόπουλος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Λιμάνια
ΟΛΘ Α.Ε.: Αυξημένες επιδόσεις το 2023 με ρεκόρ διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων
Επιχειρήσεις |

Αυξημένες επιδόσεις το 2023 για τον ΟΛΘ - Σε «ΜΕΤΚΑ - ΤΕΚΑΛ» το έργο του 6ου προβλήτα

Στον τερματικό σταθμό εμπορευματοκιβωτίων, σημειώθηκε αύξηση άνω του 12% (στα € 59,8 εκατ.), ενώ στους τομείς εκμετάλλευσης χώρων και επιβατικής κίνησης σημειώθηκαν αυξήσεις 18,2% και 31,3% αντίστοιχα