Στο κλασικό παραμύθι «Η Χρυσομαλλούσα και οι τρείς αρκούδες» οι αρκούδες διώχνουν την Χρυσομαλλούσα από το σπίτι τους. Αυτή η εκδοχή δεν ισχύει για τη Wall Street, η οποία δέχεται το αφήγημα Goldilocks ( Χρυσομαλλούσα) για την οικονομία που διώχνει τις αρκούδες από την αγορά. Η οικονομία της Χρυσομαλλούσας δεν είναι ούτε πολύ ζεστή ούτε πολύ κρύα, αλλά ακριβώς σωστή – όπως είναι φράση από τη δημοφιλή παιδική ιστορία. Ο όρος περιγράφει την ιδανική κατάσταση για ένα οικονομικό σύστημα. Σε αυτή την τέλεια κατάσταση, υπάρχει πλήρης απασχόληση, οικονομική σταθερότητα και σταθερή ανάπτυξη.

Το σενάριο Goldilocks

Οι επενδυτές φαίνεται να ενθαρρύνονται από την ανθεκτικότητα της αμερικανικής οικονομίας και εκτιμούν ότι πλησιάζει το τέλος του κύκλου της αύξησης των επιτοκίων αν και υπάρχουν οι ανησυχίες για την άνοδο των αποτιμήσεων αλλά και για την ανάκαμψη του πληθωρισμού.

Αγορές: Αll in των traders για διαρκές ράλι

Ο S&P 500 καταγράφει κέρδη από την αρχή της χρονιάς που αγγίζουν το 19%, ενώ έκλεισε την προηγούμενη εβδομάδα με άνοδο 1%. Έχει αυξηθεί σχεδόν 10 ποσοστιαίες μονάδες από την 1η Ιουνίου, διάστημα κατά το οποίο η αμερικανική κυβέρνηση απέφυγε τη στάση πληρωμών για το ανώτατο όριο χρέους, ο πληθωρισμός υποχωρεί και η ανάπτυξη παρέμεινε ανθεκτική. Το αμερικανικό ΑΕΠ ξεπέρασε τις προσδοκίες, καθώς αυξήθηκε κατά 2,4% σε ετήσια βάση το δεύτερο τρίμηνο.

Ένας βασικός παράγοντας που οδήγησε τις μετοχές σε άνοδο ήταν η άποψη ότι η οικονομία κινείται προς το λεγόμενο σενάριο Goldilocks, που στην συγκεκριμένη οικονομική συγκυρία σημαίνει ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί, χωρίς ύφεση, το αντίθετο μάλιστα η οικονομία σημειώνει ανάπτυξη.

Η άποψη αυτή κέρδισε έδαφος την περασμένη εβδομάδα, όταν ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας Τζερόμ ανακοίνωσε ότι η Fed δεν προβλέπει πλέον ύφεση στις ΗΠΑ, αναβάθμισε μάλιστα την πρόβλεψη για την οικονομική ανάπτυξη σε «μέτρια» από «ήπια». Επεσήμανε επίσης ότι ο πληθωρισμός έχει πιθανότητες να επιστρέψει στο στόχο του 2% χωρίς υψηλά επίπεδα απώλειας θέσεων εργασίας.

«Η αγορά έχει αποδεχθεί πλήρως την αφήγηση που ήθελε, η οποία είναι η Goldilocks. Μέχρι να δούμε κάποιο σύνολο δεδομένων που να την τρομάζει είναι δύσκολο να δούμε πώς θα αλλάξει αυτό» εξηγεί στο Reuters ο ανώτερος διαχειριστής χαρτοφυλακίου στη Miramar Capita, Μπομπ Κάλμαν.

Ταυτόχρονα, οι επενδυτές πιστεύουν ότι η Fed δεν θα συσφίγξει περαιτέρω την νομισματική πολιτική. Οι αγορές προθεσμιακών συμβολαίων την Παρασκευή τιμολόγησαν σχεδόν 73% πιθανότητα ότι τα επιτόκια δεν θα αυξηθούν πάνω από τα τρέχοντα επίπεδα μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME, από 24% πριν από ένα μήνα.

Ένα crash test για την αμερικανικη οικονομία είναι η έκθεση για την απασχόληση τον Ιούλιο, που θα δημοσιοποιηθεί την εβδομάδα που έρχεται. Ενώ τα ισχυρά στοιχεία για την απασχόληση αποτέλεσαν μοχλό του φετινού ράλι των μετοχών, οι ενδείξεις ότι η οικονομία αναπτύσσεται με πολύ γρήγορο ρυθμό θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν ανησυχίες ότι η Fed θα χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια περισσότερο από το αναμενόμενο.

Ο Κάλμαν εκτιμά ωστόσο ότι αυξάνεται η πιθανότητα η Fed να χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια πέραν του σημερινού ορίου του 5,50% και να τα διατηρήσει εκεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το αναμενόμενο, ένα που θα μπορούσε να επιβραδύνει την οικονομία και να πλήξει τις επενδύσεις που ενέχουν υψηλό κίνδυνο, όπως είναι οι μετοχές. «Είναι μια πιθανότητα 50-50 να έχουμε Goldilocks ή να έχουμε μια ισχυρότερη ύφεση» τόνισε.

Το ράλι στον τεχνολογικό τομέα

Η διάρκεια του ράλι των μετοχών τεχνολογίας έχει μπει επίσης στο μικροσκόπιο των επενδυτών. Ο ενθουσιασμός για τις εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη οδήγησε ανοδικά τις μετοχές του κλάδου. Ο Nasdaq 100 σημειώνει άνοδο σχεδόν 44% από την αρχή του έτους, ενώ ο τομέας της πληροφορικής του S&P 500 έχει κερδίσει σχεδόν 46%.

Οι αισιόδοξες προβλέψεις της Meta Platforms  και τα αποτελέσματα της Alphabet  νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ενίσχυσαν τα επιχειρήματα όλων όσοι πιστεύουν ότι οι υψηλές αποτιμήσεις των μετοχών μεγάλης κεφαλαιοποίησης είναι αιτολογημένες. Αποδόσεις επίσης έχουν καταγράψει και μικρότερες εταιρείες, όπως για παράδειγμα οι μετοχές της Roku Inc, εταιρεία που κατασκευάζει συσκευές  streaming, να σημειώνουν άνοδο την Παρασκευή, καθώς ανακοίνωσε αισιόδοξη τριμηνιαία πρόβλεψη εσόδων.

Παρόλα αυτά ορισμένοι επενδυτές είναι επιφυλακτικοί για την άνοδο των αποτιμήσεων. Ο τεχνολογικός τομέας του S&P 500 διαπραγματεύεται τώρα με 28,2 φορές τα μελλοντικά κέρδη, από 19,6 στις αρχές του έτους.

Ο Μπάρνς Μακ Κίνσει είναι ανώτερος διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην NJF Investment Group. Στο χαροφυλάκιο του έχει μετοχές της Apple και της Microsoft, αλλά έχει προσθέσει και τοποθετήσεις σε εταιρείες των κλάδων της υγειονομικής περίθαλψης, των χρηματοοικονομικών και της ενέργειας, καθώς εκτιμά ότι εταιρείς της υψηλής κεφαλαιοποίησης  (megacap) θα αρχίσουν να υποχωρούν. Για τις μετοχές της megacap, «η σχέση κινδύνου-απόδοσης δεν είναι τόσο καλή όσο ήταν πριν από ένα τρίμηνο», εξηγεί.

Άλλοι παράγοντες της αγοράς πιστεύουν ότι το ράλι των μετοχών πρέπει να κάνει μια παύση. Ο Ράντι Φρέντερικ, διευθύνων σύμβουλος συναλλαγών και παραγώγων στο  Schwab Center for Financial Research, δήλωσε ότι δεν θα τον εξέπληττε να δει τον S&P 500 να υποχωρεί 5% ή και περισσότερο τον επόμενο ένα ή δύο μήνες, καθώς οι επενδυτές θα αποκομίσουν τα κέρδη τους πουλώντας.

Ωστόσο, πιστεύει επίσης ότι οι μετοχές βρίσκονται στα «πρώτα στάδια» της ανάκαμψής τους μετά την πτωτική χρονιά, που ήταν το 2022. «Υπάρχει πάντα μια ανησυχία με την υπερβολική αισιοδοξία, αλλά μακροπρόθεσμα ένα είδος παγίωσης εδώ μιλάει για μια θετική αγορά».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street