Υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας διατηρούν οι ελληνικές τράπεζες στα μισά της εφετινής χρήσης, καθιστώντας απολύτως εφικτή την επίτευξη των στόχων για την Ελάχιστη Απαίτηση Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων (MREL) με ορίζοντα το 2026.

Ελληνικές τράπεζες: Πέρασαν με άνεση τα stress tests της ΕΚΤ

Ο λόγος γίνεται για το ελάχιστο ποσοστό των συνολικών υποχρεώσεων και ιδίων κεφαλαίων που καλείται να τηρεί κάθε πιστωτικό ίδρυμα με βάση τα όρια που καθορίζει το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης (SRB), στο πλαίσιο των σχεδίων εξυγίανσης που επικαιροποιεί κάθε χρόνο.

Στόχος τους είναι να διασφαλίζεται η επάρκεια της απορρόφησης ζημιών από μετόχους και πιστωτές σε περιπτώσεις κεφαλαιακών ελλειμμάτων, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η χρηματοπιστωτική σταθερότητα ή να απαιτείται η παροχή κρατικής ενίσχυσης.

Είναι το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση μείωσης του ρίσκου, ώστε κάποια στιγμή να προχωρήσουν οι διαδικασίες για τη δημιουργία της ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης.

Σύμφωνα λοιπόν με τα πρόσφατα στοιχεία που δημοσιοποίησαν οι ελληνικές τράπεζες, η βαθμολογία που παίρνουν είναι υψηλή.

Από τη μία πλευρά η οργανική δημιουργία κεφαλαίου μέσω των υψηλών κερδών και από την άλλη η επιτυχής εκδοτική δραστηριότητα στις αγορές ομολόγων, έχουν οδηγήσει τους συνολικούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Η επενδυτική βαθμίδα

Εφόσον δε, επαληθευθεί η εκτίμηση επιστροφής του αξιόχρεου του ελληνικού δημοσίου στην επενδυτική βαθμίδα, και η σε δεύτερο χρόνο αναβάθμιση και των τραπεζών, η επίτευξη των στόχων MREL ως το 2026, θεωρείται εξασφαλισμένη.

Σημειώνεται ότι η απόσταση της πλέον ευνοϊκής μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής αξιολόγησης σε επίπεδο ομίλου έχει διαμορφωθεί σε 3 βαθμίδες για τη Eurobank και την Εθνική (ΒΒ-), 4 βαθμίδες για την Alpha Bank (Β+) και 5 βαθμίδες για την Πειραιώς (Β2).

Το ζητούμενο λοιπόν είναι με την προς τα πάνω αναθεώρηση της πιστοληπτικής τους αξιολόγησης, να υποχωρήσει το κόστος δανεισμού τους, καθώς μετά τις τελευταίες εκδόσεις έχουν αυξηθεί οι τόκοι που πληρώνουν, επιδρώντας αρνητικά στα αποτελέσματά τους.

Συγκεκριμένα, τα ομόλογα του 2023 έχουν διατεθεί με επιτόκια άνω του 6,50%. Η επιβάρυνση δεν θεωρείται μεγάλη, ωστόσο οι τραπεζικές διοικήσεις θα ήθελαν να δουν μία αποκλιμάκωση στις αποδόσεις των επόμενων εκδόσεων, οι οποίες θα διαμορφωθούν τη διετία 2024 – 2025 στη ζώνη των 6 δισ. ευρώ.

Οι στόχοι του 2024

Από εκεί και πέρα, οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι έχουν πετύχει ως σήμερα τα εξής:

* Η Εθνική Τράπεζα, έχοντας πραγματοποιήσει εκδόσεις χρέους ύψους 1,9 δισ. ευρώ ως το τέλος του β΄ τριμήνου 2023, διατηρούσε συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 22,5%, μία ανάσα από το στόχο του 22,7% για την 1/1/2024.

* Στη Eurobank ο δείκτης MREL διαμορφώθηκε στο προηγούμενο τρίμηνο στο 23,17%, υψηλότερα από το 22,93%, που αποτελεί τον ενδιάμεσο στόχο για την Πρωτοχρονιά του 2024.

Μέχρι στιγμής η τράπεζα έχει καλύψει πάνω από το 60% της απόστασης που την χωρίζει από τον τελικό στόχο του 27,5%, ο οποίος πρέπει να έχει επιτευχθεί την Πρωτοχρονιά του 2026.

* Η Τράπεζα Πειραιώς στο τέλος Ιουνίου διατηρούσε δείκτη συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας 21,6% σε pro forma βάση έναντι στόχου 21,84% για την 1/1/2024.

Η αύξησή του σε αυτά τα επίπεδα κατέστη δυνατή με τη νέα έκδοση senior preferred ομολόγου ύψους 500 εκατ. ευρώ που πραγματοποίησε τον περασμένο μήνα.

* Στην Alpha Bank, που ανακοινώνει τα αποτελέσματα β΄ τριμήνου 2023 την ερχόμενη εβδομάδα, ο δείκτης MREL βρισκόταν στο τέλος του περασμένου Μαρτίου στο 21.28%.

Ωστόσο, πλέον ανέρχεται σε υψηλότερα επίπεδα μετά την επιτυχημένη έκδοση ομολόγου υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας ύψους 500 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο του 2023.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις