
Ο πρωθυπουργός, Ρόμπερτ Γκόλομπ, χαρακτήρισε τις πλημμύρες που έχει βιώσει η Σλοβενία ως την «χειρότερη φυσική καταστροφή» των τελευταίων ετών. Παράλληλα, η σταδιακή βελτίωση των καιρικών συνθηκών επέτρεψε να γίνει μία πρώτη εκτίμηση των ζημιών, οι οποίες ξεπερνούν το μισό δισεκατομμύριο ευρώ.
«Είναι η χειρότερη φυσική καταστροφή στη σύγχρονη ιστορία της Σλοβενίας, έχουν πληγεί τα δύο τρίτα της χώρας», είπε ο Γκόλομπ χθες μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.
Κίνα: Τραγικός ο απολογισμός από τις πλημμύρες
Με δυσκολία διεξάγεται η κυκλοφορία στους δρόμους
Καθώς ανέβηκαν απότομα τα νερά των ποταμών και η βροχή προκάλεσε κατολισθήσεις, μεγάλες εκτάσεις στα βόρεια και τα κεντρικά έχουν πλημμυρίσει, η πρόσβαση σε πολλά χωριά είναι αδύνατη και η κυκλοφορία στους δρόμους διεξάγεται με δυσκολία.
Τρεις άνθρωποι, δύο Ολλανδοί και ένας Σλοβένος, σκοτώθηκαν, σύμφωνα με το πρακτορείο STA. Σήμερα βρέθηκε ένα πτώμα στην όχθη του ποταμού Σάβα, στα περίχωρα της πρωτεύουσας Λιουμπλιάνα και ενδέχεται ο θάνατος του ανθρώπου αυτού να οφείλεται στις πλημμύρες, μετέδωσε το STA, επικαλούμενο μια ανακοίνωση της αστυνομίας.
Περισσότερο φαίνεται ότι έχει πληγεί η πόλη Τσρνα να Κορόσκεμ, περίπου 100 χιλιόμετρα βορείως της πρωτεύουσας. Δεν υπάρχει ακόμη πρόσβαση στην πόλη οδικώς και η βοήθεια μεταφέρεται με ελικόπτερα του στρατού. Κοντά στη Λιουμπλιάνα πολλοί δρόμοι παραμένουν αδιάβατοι.
At least two people died as torrential rains described by rescuers as ‘biblical’ hit northern and western Slovenia, causing floods, disrupting traffic and causing blackouts, with helicopters evacuating people from some areas https://t.co/BVRx3RZlq9 pic.twitter.com/hVJI7n6M2I
— Reuters (@Reuters) August 4, 2023
«Ήταν σαν τσουνάμι»
Στο Μένγκες, ένα χωριό που πλημμύρισε την Παρασκευή, διασώστες και κάτοικοι προσπαθούν να περισώσουν ό,τι απέμεινε. «Ακούσαμε πρώτα μια σειρήνα, έπειτα μια δεύτερη, ήταν σαν τσουνάμι» περιέγραψε ένας 50χρονος μπροστά στο κατεστραμμένο σπίτι του.
«Το νερό μπήκε γρήγορα μέσα, μέχρι την κουζίνα. Μοναδική λύση ήταν να πάρουμε τα παιδιά στον επάνω όροφο και να περιμένουμε τους διασώστες», είπε η Ματέλα Χρίμπαρ Ζιχέρι, η διευθύντρια ενός πλημμυρισμένου βρεφονηπιακού σταθμού.
Slovenia launched 3,700 rescue operations in 36 hours after being hit with the worst natural disaster in over 30 years.
Neighboring Austria also saw floods and landslides due to heavy rains. pic.twitter.com/HA68Pmwn6v
— DW News (@dwnews) August 5, 2023
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ


Latest News

Οργιάζουν τα σενάρια για την τύχη του Ζελένσκι
Εν μέσω ασφυκτικής πίεσης βρίσκεται ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι που καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα του.

ΒΗΜΑ της Κυριακής: Έρχεται στις 27 Απριλίου με συναρπαστικές προσφορές
Το ΒΗΜΑ κυκλοφορεί την Κυριακή 27 Απριλίου μαζί με το ΒΗΜΑ στην Ιστορία «1939-1945 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος», το περιοδικό Vita, τη μαθητική εφημερίδα της Νάξου και φυσικά, το ΒΗΜΑGAZINO

Το ReArm της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας – Το παρασκήνιο της σύσκεψης στο Μαξίμου
Οι εκπρόσωποι της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που συμμετείχαν στη σύσκεψη στο Μαξίμου και οι στόχοι που τέθηκαν

Τι αλλάζει στις συναλλαγές με το Δημόσιο – Ποια «δημοφιλή» πιστοποιητικά καταργούνται
Κοινό Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Μητσοτάκης: Συνάντηση με εκπροσώπους εταιρειών της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας
Συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργειών και οι προοπτικές συμμετοχής των ελληνικών εταιρειών αμυντικής τεχνολογίας σε εγχώρια και ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα

Συναντήσεις Τζιτζικώστα με Airbus και Boeing
Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η νέα πολιτική της ΕΕ για τις αερομεταφορές και τη νέα Στρατηγική για τις Αερομεταφορές

Παράταση μέχρι 15 Ιουνίου για τα ακαθάριστα οικόπεδα - Πώς θα κάνετε τη δήλωση
Την παράταση ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε ότι ο καθαρισμός των οικοπέδων προστάτεψε πέρυσι περιουσίες και βοήθησε την Πυροσβεστική.

Πρέπει να ανησυχεί η Ελλάδα μετά τον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη; - Τι απαντούν σεισμολόγοι
Ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη προκάλεσε πανικό, ενώ ξύπνησε άσχημες αναμνήσεις – Σεισμολόγοι απαντούν για το εάν θα επηρεαστεί η Ελλάδα

Τραμπ: Νομίζω έχουμε συμφωνία με τη Ρωσία – Πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία με τον Ζελένσκι
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε το βράδυ χθες Τετάρτη (τοπική ώρα) στον Λευκό Οίκο πως θεωρεί ότι έχει κλείσει «συμφωνία με τη Ρωσία»

Απλώνοντας μέχρι εκεί που αντέχει η τσέπη
Η μεγάλη υπόθεση ωστόσο για τη χώρα, το σημαντικό εάν πηγαίνουμε στη σωστή ή τη λάθος κατεύθυνση είναι ξανά το παλιό αυτό που παρακολουθούσαμε στα «μαύρα» χρόνια